De 5 geheimen van de Willys MB, de beroemde Jeep

Hij is een symbool van de vrije wereld, niet meer of niet minder. De cultauto Jeep heeft eerst Europa bevrijd en bracht daarna plezier aan particulieren door ze door ruig terrein te vervoeren.
  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 07 september 2020
  • Divers
  • 2.595 weergaven

Na de 5 geheimen van de Citroën 2 PKFiat Nuova 500Mini ClassicVW GolfPorsche 911Ferrari 250 GTO , Mercedes 300 SL , Lamborghini Countach , Range RoverRenault 4Ferrari Testarossa ,McLaren F1Citroën DS, Jaguar E-Type en de Volkswagen Kever, we onze reeks verder met 5 weetjes over een ander iconisch model: de Willys MB.

1. Extreem dringende bestelling

In 1940, op het moment dat de oorlog snel om zich heen begint te grijpen, slaat het Amerikaanse leger in paniek bij de aanblik van zijn gamma aan verkenningsvoertuigen. Dat bestaat uit een resem voorbijgestreefde wagens, waaronder zelfs nog een paar Ford T’s. Daarom wordt een extreem dringende offerteaanvraag uitgestuurd: er moest binnen de 11 dagen worden geantwoord en constructeurs kregen 49 dagen om hun eerste prototype voor te stellen en 75 dagen om 70 testwagens te assembleren. Het lastenboek omschreef verder dat de wagen vierwielaandrijving moest hebben, compact moest zijn, een motor met minstens 115 Nm koppel moest hebben en nog veel meer.

De 5 geheimen van de Willys MB, de beroemde Jeep

Aanvankelijk reageerden enkel Bantam en Willys-Overland op de oproep, maar iets later kwam er ook een offerte binnen van Ford. Bantam kreeg het contract, want hoewel hun aanbod duurder was, kon het als enige een prototype binnen de deadline voorstellen.

2. Krachtige motor en aanhangwagen als troost

Bantam kreeg dus het contract, maar slaagde er toch niet in om te voldoen aan de ongelooflijke vraag van het leger. Ze verkeerden namelijk financieel in slechte papieren en hun productiecapaciteit was beperkt. Willys en Ford doken dus weer op en kregen de kans om het prototype van Bantam te bestuderen.

Van de drie prototypes die werden voorgesteld werd dat van Willys uitgekozen: zijn motor van 60 pk (wat grootsprakerig “Go Devil” bijgenaamd) was duidelijk pittiger en verleidde de soldaten, die ongetwijfeld op zoek waren naar uitgesproken sensaties. Willys en Ford verdeelden de enorme productievraag onder elkaar en Bantam kreeg een magere troostprijs: het mocht een aanhangwagen bouwen…

De 5 geheimen van de Willys MB, de beroemde Jeep

3. Meer dan 50.000 modellen in de USSR, sommige zelfs amfibisch

Er zijn bijna 650.000 Jeeps gemaakt, waarvan ongeveer 280.000 door Ford. Die constructeur lanceerde ook de GPA, een amfibie-Jeep. Het model was te haastig ontwikkeld, maar de Sovjets, die het grootste deel van de productie ervan kregen, vonden hem goed genoeg en beslisten na de oorlog zelfs om er een eigen versie van af te leiden. In totaal zijn zo’n 50.000 Jeeps naar het Oostfront gegaan.

4. Radiatorrooster van Jeep? Neen, van Ford

Het radiatorrooster van de Jeep is iconisch en vormt trouwens tot vandaag een herkenningsteken voor het merk. Maar eigenlijk is het een creatie van Ford. De constructeur had dit front ontwikkeld omdat het gemakkelijker, sneller en goedkoper was om te produceren. De platte motorkap maakte bovendien dat soldaten en officiers er een kaart op konden openplooien wanneer ze stilstonden.

De 5 geheimen van de Willys MB, de beroemde Jeep

5. De naam blijft een mysterie

De oorsprong van de naam Jeep blijft in nevelen gehuld. Sommigen zeggen dat hij komt van de codenaam GP (in het Engels uitgesproken als “Dzjiepie”) die Ford er aan gaf, anderen verwijzen naar een figuurtje uit de Popeye-stripreeks, Eugene the Jeep. Er zijn ook mensen die geloven dat het een acroniem is: “Just Enough Essential Parts” (net voldoende essentiële onderdelen)… Er zijn met andere woorden allerlei hypotheses.

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
De Bentley Bentayga S en Azure voortaan ook als hybride

De Bentley Bentayga S en Azure voortaan ook als hybride

Beiden krijgen ze een herwerkte aandrijflijn die een vermogen van 462 pk biedt en een 100% elektrisch rijbereik van zo’n 45 km.

Lamborghini Urus S, krachtige motor maar ‘volgzame’ look…

Lamborghini Urus S, krachtige motor maar ‘volgzame’ look…

Naast de ‘Performante’ uitvoering krijgt de SUV van het merk met de stier in zijn logo nu ook een nieuwe ‘S’ versie.

Vergeten model: Mitsubishi Lancer 2000 Turbo, de grootvader van de Lancer EVO

Vergeten model: Mitsubishi Lancer 2000 Turbo, de grootvader van de Lancer EVO

Deze Mitsubishi Lancer 2000 Turbo heeft heel wat troeven om verzamelaars te overtuigen: het is een homologatieversie die in beperkte oplage gebouwd werd, hij heeft een hevig temperament, enz. Maar voorlopig blijft de interesse van die verzamelaars beperkt... Waarom?

Scoop: Volkswagen stoomt een facelift van de Golf klaar

Scoop: Volkswagen stoomt een facelift van de Golf klaar

Te beginnen met het interieur, dat een groter infotainmentscherm krijgt.

Aanbevolen tests voor jou

Kia Sportage vs. Toyota RAV4: strijd der plug-ins!

Kia Sportage vs. Toyota RAV4: strijd der plug-ins!

Heeft de zeer aantrekkelijke Kia Sportage het in zich om ’s werelds best verkochte auto te verslaan? Het antwoord ligt in een confrontatie tussen de plug-in hybride versies van deze twee sterren binnen het SUV-segment.

3,5 /5 Test: Suzuki Vitara Strong Hybrid, discrete efficiëntie

Test: Suzuki Vitara Strong Hybrid, discrete efficiëntie

De Vitara heeft de luxe om zichzelf de nieuwe ‘full hybrid’ aandrijving van Suzuki cadeau te doen. Een stevige extra troef in tijden van hoge brandstofkosten?

3,5 /5 Test: Mercedes EQB 250, een elektrische trukendoos

Test: Mercedes EQB 250, een elektrische trukendoos

De SUV met de ster op de neus is één van de weinige elektrische modellen die tot 7 passagiers kan vervoeren! Maar volstaat dat om zijn eerder stevige tarief te rechtvaardigen?

3,9 /5 Test: DS 7, performanter dan ooit!

Test: DS 7, performanter dan ooit!

Aan het begin van de zomer gaf DS zijn 7 een opfrisbeurt. Op het programma stonden een aantal esthetische en technologische verbeteringen, maar vooral een nieuwe ‘DS Performance’-uitvoering! Volstaat dat om het hoofd te bieden aan de concurrentie?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Zoveel kost de BMW M3 Touring

Zoveel kost de BMW M3 Touring

BMW vraagt net geen 100.000 euro voor de basisuitvoering, maar dan kan je ook nog in de optielijst duiken...

Tesla blijft zijn netwerk in Europa uitbreiden!

Tesla blijft zijn netwerk in Europa uitbreiden!

Het aantal laadpalen van het Amerikaanse merk dat voor iedereen toegankelijk is, is bijna even hoog als dat van het aantal installaties van Ionity of Fastned!

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Toyota Celica MK4, wereldkampioen!

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Toyota Celica MK4, wereldkampioen!

De Toyota Celica MK4, die in 1990 wereldkampioenschap rally won in de handen van Carlos Sainz, heeft zijn intrede gedaan in de wereld van de verzamelaars, nu alle geproduceerde exemplaren minstens 30 jaar oud zijn. Maar wat moet je weten voor je overweegt om er één te kopen?

Deze ‘Belgische’ Ferrari stond mee aan de wieg van de F40

Deze ‘Belgische’ Ferrari stond mee aan de wieg van de F40

Er werden vijf exemplaren gebouwd van de Ferrari 288 GTO Evoluzione, en dit exemplaar werd geleverd aan onze landgenoot Jean Blaton.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 27.950
2021
14 km

Benzine, Manueel

€ 23.750
2021
6 km

Benzine, Manueel

€ 19.990
2022
1.000 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 39.990
2021
16.500 km

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km

Automaat

€ 67.900
2020
28.030 km

Benzine, Manueel

€ 15.490
2020
23.750 km