De passagierszetel vooraan wordt vaak de dodelijkste plaats in de auto genoemd. Volgens een studie van het Waals agentschap voor de verkeersveiligheid ASWR is dat niet het geval.

Jean-François Christiaens
17/05/2018

Het Agence wallonne pour la Sécurité routière (ASWR) zocht naar de veiligste plaats in de auto. Het agentschap keek daarvoor naar de plaats in de auto van gewonden of dodelijke slachtoffers in auto-ongevallen in Wallonië de laatste tien jaar. Bij elk ongeval tussen 2007 en 2016 keek het ASWR naar het aantal doden of zwaargewonden per 1.000 passagiers op die plaats.

Centraal achterin

Uit het onderzoek blijkt dat de gevaarlijkste plaats zich niet vooraan bevindt. “De plaats centraal achterin zorgt voor de meeste slachtoffers, ongeacht de leeftijdsgroep”, besluit het ASWR. “Dat ligt wellicht aan het feit dat passagiers achterin minder vaak hun gordel omdoen en dat in heel wat (oudere) auto’s de middelste plaatsen geen driepuntsgordel hebben, maar alleen een minder beschermende buikgordel”, aldus het ASWR.

Links achteraan

De veiligste plek volgens het ASWR? De zitplaats links achteraan. Als je nog eens als passagier instapt, dan weet je waar je moet zitten…

Je gebruikt een oude versie van Internet Explorer. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.
Je gebruikt een oude versie van Safari en/of iOS. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.