De elektrische Mercedes C-Klasse wordt een mini-EQXX

Hij zal qua afmetingen tussen de huidige CLA/A-Klasse Berline en C-Klasse vallen en wordt gelanceerd in 2024.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 24 oktober 2022
  • Toekomst

Mercedes gaat de zaken anders aanpakken in de toekomst. Met de traditionele compacte modellen valt volgens het merk niet genoeg te verdienen, en dus focust het zich op luxueuzere modellen, waarbij een deel van het A-Klasse gamma zal verdwijnen. Het elektrische EQ-gamma zal wel uitgebreid worden met een model dat qua afmetingen het midden houdt tussen een A-Klasse berline en een C-Klasse, met een lengte van zo’n 4,7 meter.

Geïnspireerd door de EQXX

Dat model krijgt bovendien heel wat snufjes van de Vision EQXX, weten de collega’s van het Britse magazine Autocar, die spraken met Mercedes-designdirecteur Robert Lesnik. De Vision EQXX is het elektrische manifest van Mercedes, een conceptmodel waarbij de focus ligt op aerodynamica en technologie ten dienste van een lager verbruik, met tijdens praktijktests een elektrische honger die amper hoger lag dan 8 kWh/100 km.

Het productiemodel moet volgens Mercedes dan ook één van de meest efficiënte elektrische voertuigen op de markt worden. Dat belooft! Natuurlijk gaat de Vision EQXX niet één op één in productie. Het gaat om de basisprincipes van het manifest die vertaald zullen worden naar een productiemodel, zoals een doorgedreven aerodynamica, een lichter koetswerk, een batterijpakket met hoge energiedensiteit, efficiëntere elektromotoren en een slim thermisch en energetisch beheer.

Ook als AMG

Het nieuwe model zal het eerste zijn dat op het nieuw ontwikkelde elektrische MMA-platform van Mercedes staat. Voor wie vreest dat het een saaie auto wordt die enkel gefocust is op een laag verbruik, bevestigde Lesnik al een AMG-versie die een jaar later op de markt komt, in 2025. Die krijgt een greep uit de trukendoos met actieve aerodynamica van de EQXX, zoals een beweegbare diffuser en een actieve spoiler.

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een elektrische Mercedes? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste elektrische Mercedes-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: Mercedes.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
De ID. Buzz wordt niet enkel langer

De ID. Buzz wordt niet enkel langer

Het ID. Buzz-gamma wordt uitgebreid met een lange versie die tot 7 inzittenden kan vervoeren, maar ook met een niet eerder verkrijgbare batterij en motor, naast een aantal andere nieuwigheden!

Win een exclusieve, onvergetelijke off-road sensatie!

Win een exclusieve, onvergetelijke off-road sensatie!

Wij nodigen je graag uit voor een unieke, avontuurlijke dag met de nieuwe Ford Ranger en Ford Bronco!

Scoop: de Skoda Superb betrapt in Oostenrijk

Scoop: de Skoda Superb betrapt in Oostenrijk

Terwijl onze spionnen de berline ‘in zijn eentje’ konden fotograferen in de Oostenrijkse Alpen, was de Combi breakuitvoering er niet alleen...

Zeg niet langer Jaguar Land Rover, maar wel JLR

Zeg niet langer Jaguar Land Rover, maar wel JLR

En er is ook een nieuwe visuele identiteit.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 56.181
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 25.990
2021
7.100 km