De helse stilte van elektrische wagens I

  • Kell Brixius
  • 23 april 2013
  • 1.180 weergaven

Heeft U al ooit een peuter zien spelen met zijn Matchbox wagentjes? Of zijn Corgi’s of Dinky Toy’s? Want het type wagentje doet er niet toe. Wat er wel toe doet zijn de geluiden die die peuter daarbij produceert. En dat is “vroom vroom.” Wat heus niets te maken heeft met deze blog. De kleuter in kwestie zou trouwens even goed “broem broem” kunnen doen.

En dan is er het plaatje hieronder. Het kan zo uit een willekeurige autosport-strip komen. In casu komt het uit de stripreeks rond Michel Vaillant, waarschijnlijk bij voorsprong de meest gekende autosport- annex stripheld. Maar wees gerust, we hadden even goed een plaat kunnen nemen uit Alain Chevalier of De Brokkenmakers. Het punt is namelijk de enorme “Vroooaaoooaw” bovenaan. En die zou in elk van voorgaande strips voorkomen. Mits het aanvaarden van wat dichterlijke vrijheid inzake de juiste letterkeuze dan toch. Of het nu vroooaaaoow’s of broah’s of wopwopwop’s zijn, ze vliegen een mens in een doorsnee auto-strip in grote hoeveelheden rond de oren.

Begint er iets te dagen? Neen? Laat ons dan even naar een filmpje kijken van de Tesla Model S, momenteel zowat de standaard voor elektrische wagens, op bezoek bij Jay Leno.

https://www.youtube.com/watch?v=LoFVO31CbE0

Er ontbreekt iets aan die Tesla. Aan de looks zal het niet liggen. Laatst reed ik in Nederland een tijdje achter een Model S aan. En wat een uitzicht... Eerlijk, dit is “by far” de “best looking” vierdeurs coupé van het ogenblik. Ziet er zonder blozen beter uit dan de A7, CLS en BMW 6 Gran Sport. Zelfs mijn ega, die normaal zweert bij klassieke waardes als BMW of Audi, en zich voor meer exotische wagens beperkt tot een zuinig : “Ziet er nogal Japans uit,” zag wel muziek in de Tesla.

Ook met het interieur scheelt niets. Dat volledig in de centrale console geïntegreerde tablet zou zelfs als voorbeeld kunnen dienen voor traditionele wagens.

En rijden doet hij blijkbaar ook goed... naar verluid. Want ook al heb ik enig vertrouwen in het oordeel van Jay Leno, zolang ik niet zelf met zo’n elektrisch ding gereden heb, zal ik achterdochtig blijven.

Rijgedrag is evenwel niet de voornaamste reden voor mijn scepsis ten overstaan van elektrische wagens … Ik heb namelijk nog een veel gewichtigere bekommernis. Maar daarover later meer. (tbc)

Meer lezen over:

Over de auteur: Kell Brixius

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Geflopt model: de Reliant Scimitar SS1, een vergeten zonderling

Geflopt model: de Reliant Scimitar SS1, een vergeten zonderling

In de moderne autogeschiedenis bekleedt Reliant een heel bijzonder plaatsje. Nadat het merk naam had gemaakt met auto's op drie wielen, en later met mooie shooting brakes in kunststof, beslist het om te investeren in roadsters. We schrijven begin jaren '80 en – op papier althans – lijkt dat een geweldig idee!

De nieuwe Porsche Cayenne: dit weten we al

De nieuwe Porsche Cayenne: dit weten we al

De derde generatie van de Cayenne krijgt in de lente een update. Dit is wat we er nu al over weten.

BMW X5 en X6, verlichte neus en meer rijbereik

BMW X5 en X6, verlichte neus en meer rijbereik

De elektrificatie wordt naar een hoger niveau getild, met plug-in hybrides die een elektrisch rijbereik bieden van meer dan 100 km.

Top 10 van de populairste elektrische auto’s in Europa

Top 10 van de populairste elektrische auto’s in Europa

Twee modellen van hetzelfde Amerikaanse merk domineren afgetekend het klassement van de verkoop van elektrische auto’s op het Oude Continent.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Manueel

€ 6.999
2014
214.750 km

Benzine, Manueel

€ 28.990
2021
32.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km