De Mercedes T-Klasse is een luxueuze Citan Tourer

En net als de Citan is hij dus nauw verwant met de Renault Kangoo.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 27 april 2022
  • Lancering

Het van bestelwagens afgeleide personenwagengamma van Mercedes komt in verschillende vormen. Neem nu de kleinste in het gamma, de Citan. Die heet als bestelwagen gewoon Citan. Daarvan is ook een eerder basic versie met zetels achteraan, die de naam Citan Tourer kreeg. Op die basis lanceert het met met de ster nu een luxueuze versie die als T-Klasse door het leven gaat. Later dit jaar krijgt die nog het gezelschap van een elektrische uitvoering die ook op visueel vlak sterker afwijkt van zijn broertjes, de EQT.

Zoek de zeven verschillen

Maar nu is er dus de T-Klasse. Net als de Citan Tourer is die afgeleid van de nieuwe Renault Kangoo, maar dan in een luxueuzer jasje dan zijn broer die dichter aanleunt bij de bestelwagen. In tegenstelling tot de eerste generatie van de Citan, waarbij Mercedes bijzonder weinig inbreng had, werkte het Duitse merk dit keer samen met Renault voor de ontwikkeling van de nieuwe generatie. Dat zorgde ervoor dat de nieuwe Citan (net als de Kangoo) ook al meer premium was dan zijn voorganger.

De T-Klasse doet er nog een extra laagje ‘luxe’ bovenop. Zo zijn de bumpers en spiegelkappen niet meer uitgevoerd in zwart plastic maar worden ze geleverd in koetswerkkleur, krijgt het radiatorrooster een afwerking in chroom en zijn er LED-koplampen. Binnenin vallen meteen de 5,5 duim grote digitale tellerpartij en het 7 duim grote infotainmentsysteem met daarop het MBUX-interface van Mercedes op, standaard op de T-Klasse. Ook qua comfort- en veiligheidssnufjes ligt de lat hoger, en vind je in het interieur meer luxueuze materialen.


Diesel en benzine, later elektrisch

Verder blijft de T-klasse natuurlijk een bijzonder praktische auto, met dubbele zijdelingse schuifdeuren, een bagageruimte die met neergeklapte achterbank kan oplopen tot bijna 2,4 kubieke meter, en standaard een grote achterklep. 


Terwijl Stellantis de verbrandingsmotoren bant uit zijn bestelbreaks, biedt Mercedes de keuze uit twee vermogensversies van de 1.3 benzine (102 of 131 pk) en twee vermogensversies van de 1.5 liter diesel (95 of 116 pk). De lichtste benzine is enkel verkrijgbaar met een handgeschakelde zesversnellingsbak, terwijl je bij de andere uitvoeringen ook kan kiezen voor een automatisch schakelende zeventraps DCT met dubbele koppeling. Voorlopig is de T-klasse enkel verkrijgbaar als vijfzitter, later volgt een versie met verlengde wielbasis en 7 zitplaatsen. Prijzen beginnen bij € 27.365 voor de T 160 Style met de 102 pk sterke benzinemotor en een handgeschakelde versnellingsbak.

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: Mercedes.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Net als de kleinere C3 zal deze nieuwe Citroën C3 Aircross beschikbaar zijn op benzine, als hybride en als volledig elektrische versie!

Onze 5 favoriete details van de Alfa Romeo Junior (ex-Milano) 2024

Onze 5 favoriete details van de Alfa Romeo Junior (ex-Milano) 2024

De ex-Alfa Romeo Milano heeft enkele mooie troeven die voor zich spreken.

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda trakteert zichzelf op een nieuw vlaggenschip met plaats voor 7 personen: dit is de SUV CX-80, die boven de CX-60 en CX-5 komt te staan.

Audi e-tron GT facelift, ook meer dan 1.000 pk?

Audi e-tron GT facelift, ook meer dan 1.000 pk?

Als de Porsche Taycan een facelift krijgt, is het niet meer dan logisch dat de technisch gelijke Audi e-tron GT volgt. Audi laat nu al enkele foto’s zien van de elektrische sportberline, maar krijgt hij ook de 1.108 pk sterke motoren van de Taycan Turbo GT?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km