De nieuwe Opel Vivaro

  • Piette François
  • 12 mei 2001
Met zijn aantrekkelijke vormgeving en praktische functionaliteit, zijn lage onderhoudskosten en een evenwichtig rijgedrag dat even veilig, handig en comfortabel is als bij een personenwagen, stelt de nieuwe Opel Vivaro de nieuwe norm in het segment van de bedrijfsvoertuigen uit de 2,8-tonklasse. De Vivaro heeft een maximaal laadvermogen van 1.200 kilogram en een laadvolume tot 6 kubieke meter. Kopers hebben de keuze tussen twee wielbasissen (3.098 mm en 3.498 mm), drie koetswerktypes (gesloten bestelwagen, combi en en - vanaf 2002 - platform-cabine) en voorlopig drie motoren: twee zuinige 1,9-liter turbodieselmotoren met common rail en een vermogen van 60 kW/82 pk respectievelijk 74 kW/100 pk, en een temperamentvolle 2,0-liter benzinemotor met 16 kleppen en een vermogen van 88 kW/120 pk. Wat het meest opvalt aan het profiel van de bestelwagen is het koepelvormige cabinedak, het zogenaamde jumbodak. Deze welving biedt de inzittenden op de zitplaatsen vooraan bijzonder veel hoofdruimte, en bovendien vergemakkelijkt ze het in- en uitstappen. Aangezien de bestuurder van een bestelwagen een groot deel van zijn werktijd in zijn voertuig doorbrengt, hebben de interieurontwerpers bijzonder veel aandacht besteed aan comfort en ergonomie. De stijve koetswerkstructuur maakt deel uit van een omvangrijk veiligheidspakket voor de inzittenden. Zo zijn alle modellen standaard uitgerust met een bestuurdersairbag (60 liter) en driepuntsveiligheidsgordels met gordelspanners (combi: ook op de centrale zitplaatsen van de tweede en derde rij) en hoofdsteunen op alle zitplaatsen. Het chassis van de op de voorwielen aangedreven bestelwagen met afzonderlijke wielophanging met McPherson-veerpoten vooraan en de lichte constructie met torsiestang en Panhardstang achteraan biedt een hoge actieve veiligheid en het rijcomfort van een personenwagen. Nieuw in het segment van bestelwagens is de combinatie van de progressieve miniblokveren en schokdempers, die de vering aan de lading en de weg aanpassen. Hierdoor heeft de Vivaro zelfs bij volledige belading een remweg identiek aan die van vele personenwagens. De brandstoftank van 90 liter laat een rijbereik van 1.200 kilometer zonder tankstop toe. De versnellingspook werd ergonomisch en plaatsbesparend in de middenconsole ondergebracht. Een ander pluspunt is de grote onderhoudsvriendelijkheid van de nieuwe reeks bestelwagens van Opel. Op het vlak van bedrijfskosten behoort de Vivaro tot de zuinigste van zijn klasse. Niet in het minst dankzij de onderhouds- en herstellingsvriendelijke constructie – bijvoorbeeld door de ongelakte, robuuste bumpers, crashboxen en de vele schroef- in plaats van lasverbindingen – valt de Vivaro met een omniumverzekering van klasse 14 (voorlopige indeling in Duitsland) in de laagste verzekeringsklasse van zijn segment (dit geldt voor landen zoals Duitsland en Groot-Brittannië, waar een uniform quoteringssysteem gehanteerd wordt). Bron: Opel Belgium.

Meer lezen over:

Over de auteur: Piette François

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.900
2021
1.500 km