De Opel Astra in 5 cijfers

Het Duitse merk heeft ons uitgenodigd om in levende lijve kennis te komen maken met de nieuwe Astra alvorens hij op de markt wordt gebracht.

  • Vanhouche  Sébastien Vanhouche Sébastien
  • 30 september 2021
  • Lancering
  • 4.393 weergaven

1. 15 miljoen

Tijdens de carrière van de Astra, die al 30 jaar en 5 generaties duurt, zijn er bijna 15 miljoen exemplaren van verkocht. Toch is Opel niet over één nacht ijs gegaan toen het tijd was om de zesde uitgave te bedenken. Zijn design breekt met wat het merk in het verleden heeft laten zien. De Duitse constructeur is aan een nieuw tijdperk begonnen.

2. -21 millimeter

Een aantal van de afmetingen van de Astra wijzigen. In de lengte groeit hij slechts een bescheiden 4 millimeter en bij de wielbasis komt er 13 millimeter bij, maar het model wordt wel 21 millimeter lager. Die laatste verandering is het duidelijkst zichtbaar wanneer je voor de auto staat. Hij lijkt voortaan veel breder dan zijn voorganger dankzij een front met horizontaal design. Het Vizor-radiatorrooster, de nieuwe signatuur van het merk, brengt een dosis dynamiek bij aan het model, dat tot op heden steeds voor ronde vormen koos. Zoals we al opmerkten bij de test van de Mokka hoopt Opel duidelijk om klanten aan te trekken met een gewaagd design.

3. 20 duim

In het interieur kijk je op het dubbele scherm van 10 duim dat over het hele dashboard loopt. Opel noemt het Pure Panel. Het centrale systeem is rechtstreeks overgenomen van zijn Franse neef uit de Stellantis-groep, de Peugeot 308, waar we recent nog kennis mee maakten. Het reageert heel snel en het is eenvoudig om onder de knie te krijgen omdat het werkt met dezelfde bewegingen als een smartphone. Het scherm achter het stuur heeft vooral een heel eenvoudige weergave, zoals in de rest van het gamma. Gelukkig behoudt de Astra echte fysieke schakelaars en draaiknoppen voor de bediening van bijvoorbeeld de klimaatregeling of het volume.

4. 110 tot 225 pk

Van bij zijn lanceringen biedt de Astra de vijf zelfde motorversies aan die we elders in de Stellantis-groep al vinden. De instap-benzinemotor van 110 pk is enkel verkrijgbaar met een manuele zesversnellingsbak. De tweede en de diesel, allebei met 130 pk, geven de mogelijkheid om voor een achttrapsautomaat te kiezen. Aan hybride kant hetzelfde verhaal: we vinden twee PHEV’s, een met 180 en een met 225 pk, die we onder meer al zagen in de 308. Die laatste twee versies komen met een accu van 12,4 kWh waarmee ze een zestigtal kilometer lang puur elektrisch kunnen rijden.

5. 2023

Terwijl de break volgend jaar wordt verwacht, zal in 2023 ook een puur elektrische variant zijn opwachting maken. Helaas is dat alles wat we daar vandaag over weten. De combinatie omtrent de nieuwe Astra is trouwens nog niet afgerond, want de prijzen van de Duitser moeten ook nog worden onthuld.

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Vanhouche  Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
De DS 3 krijgt een opfrissingsbeurt en een groter rijbereik

De DS 3 krijgt een opfrissingsbeurt en een groter rijbereik

Net als de DS 7 verliest de DS 3 zijn ‘Crossback’-benaming bij zijn restyling. De elektrische uitvoering wordt dan weer wat gespierder en krijgt een batterij met een grotere capaciteit.

De Ford Focus ST krijgt een ‘Track Pack’

De Ford Focus ST krijgt een ‘Track Pack’

Deze generatie van de Focus krijgt dan misschien geen iconische RS-variant, maar toch…

Scoop: de opvolger van de Lamborghini Aventador geeft zich meer bloot

Scoop: de opvolger van de Lamborghini Aventador geeft zich meer bloot

En de puristen zullen ongetwijfeld blij zijn om ook bij dit model te kunnen genieten van een V12-symfonie!

De BMW iX1 xDrive30 in 7 cijfers

De BMW iX1 xDrive30 in 7 cijfers

Het nieuwe elektrische instapmodel van BMW kan nu al gereserveerd worden door € 1.000 te storten.

Aanbevolen tests voor jou

3,5 /5 Eerste test: Volkswagen ID. Buzz, elektrisch en sympathiek

Eerste test: Volkswagen ID. Buzz, elektrisch en sympathiek

Met de look van een futuristische T1 wekt de nieuwe elektrische minibus van Volkswagen onmiskenbaar veel sympathie op. Volstaat die troef om te overtuigen?

3,5 /5 Test: Suzuki Vitara Strong Hybrid, discrete efficiëntie

Test: Suzuki Vitara Strong Hybrid, discrete efficiëntie

De Vitara heeft de luxe om zichzelf de nieuwe ‘full hybrid’ aandrijving van Suzuki cadeau te doen. Een stevige extra troef in tijden van hoge brandstofkosten?

Kia Sportage vs. Toyota RAV4: strijd der plug-ins!

Kia Sportage vs. Toyota RAV4: strijd der plug-ins!

Heeft de zeer aantrekkelijke Kia Sportage het in zich om ’s werelds best verkochte auto te verslaan? Het antwoord ligt in een confrontatie tussen de plug-in hybride versies van deze twee sterren binnen het SUV-segment.

3,9 /5 Test: DS 7, performanter dan ooit!

Test: DS 7, performanter dan ooit!

Aan het begin van de zomer gaf DS zijn 7 een opfrisbeurt. Op het programma stonden een aantal esthetische en technologische verbeteringen, maar vooral een nieuwe ‘DS Performance’-uitvoering! Volstaat dat om het hoofd te bieden aan de concurrentie?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
5 dingen die je moet weten voor je koopt: Toyota Celica MK4, wereldkampioen!

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Toyota Celica MK4, wereldkampioen!

De Toyota Celica MK4, die in 1990 wereldkampioenschap rally won in de handen van Carlos Sainz, heeft zijn intrede gedaan in de wereld van de verzamelaars, nu alle geproduceerde exemplaren minstens 30 jaar oud zijn. Maar wat moet je weten voor je overweegt om er één te kopen?

Tesla verhoogt de prijzen van zijn Superchargers

Tesla verhoogt de prijzen van zijn Superchargers

In heel Europa moet je rekenen op een prijsstijging van ongeveer 25%!

Ford gebruikt Bluetooth om kans op ongelukken te verkleinen

Ford gebruikt Bluetooth om kans op ongelukken te verkleinen

De technologie moet helpen om fietsers en voetgangers beter te detecteren.

Deze ‘Belgische’ Ferrari stond mee aan de wieg van de F40

Deze ‘Belgische’ Ferrari stond mee aan de wieg van de F40

Er werden vijf exemplaren gebouwd van de Ferrari 288 GTO Evoluzione, en dit exemplaar werd geleverd aan onze landgenoot Jean Blaton.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 19.990
2022
1.000 km

Benzine, Manueel

€ 27.950
2021
14 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.750
2021
6 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Automaat

€ 67.900
2020
28.030 km

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km

Benzine, Automaat

€ 39.990
2021
16.500 km

Benzine, Manueel

€ 15.490
2020
23.750 km