Oldtimers zijn de laatste jaren bijzonder in trek. Toch is de stap niet snel gezet: niet betrouwbaar, niet krachtig genoeg,… er zijn allerlei redenen om voor een modernere auto te kiezen. Toch zijn er bedrijven die legendes uit het verleden doen herleven met moderne technologie, uitrusting en prestaties. Wat wil je nog meer?

Francois Piette
8/08/2017 12:28:20

Het merendeel van die auto’s kan met alle moderne comfort worden geleverd: van klimaatregeling tot Bluetooth, van veiligheidsgordels tot stuurbekrachtiging. Belangrijker is dat ze een groot deel van het karakter van hun voorgangers bewaren. Bepaalde constructeurs doen zelfs mee: Morgan bouwt nog steeds dezelfde modellen, Jaguar en Aston Martin hebben “Continuation”-modellen van hun XKSS, E-Type Lightweight en DB4 GT.

1. Pur Sang Bugatti Type 35

De Grand Prix-Bugatti’s uit de jaren 20 en 30 zijn geweldige machines, maar helaas onbetaalbaar. Toch is er een oplossing: Pur Sang, een Argentijns bedrijf, maakt replica’s van deze Bugatti’s en zelfs van de vooroorlogse Alfa Romeo 8C. De replica’s zijn volledig waarheidsgetrouw, maar je kunt kiezen voor modernere zaken zoals een elektronische ontsteking. De auto ademt authenticiteit, maar kost een fractie van het origineel: ongeveer € 200.000.

2. Singer 911

Dit Californische bedrijf bouwt geüpgradede 911-modellen. De basis is de 964-generatie van de 911 en combineert een klassieke look met een Cosworth-motor en een netjes geïntegreerde uitrusting. Reken ook hier op minstens € 200.000.

3. Alfaholics GTA-R

Dit Britse bedrijf is gespecialiseerd in klassieke Alfa Romeo’s. De GTA-R is een moderne interpretatie van de GTA uit de jaren 60, maar met koetswerkpanelen uit koolstofvezel, een motor van 240 pk en assen uit titanium. Ook hier is zowat alles op maat mogelijk. Prijzen beginnen vanaf € 70.000 en gaan tot meer dan € 200.000.

4. Mini Remastered

Het Britse bedrijf David Brown staat bekend om zijn moderne interpretatie van de Aston Martin DB5 op basis van een Jaguar XJ-platform. Er is ook de “Mini Remastered”: een klassieke Mini in een moderne en zorgvuldig gerestaureerde uitvoering. De look is geslaagd (op de achterlichten na misschien) en er is onder meer een multimediasysteem met navigatie. De prijzen beginnen wel vanaf € 100.000.

5. Alvis Continuation Series

Red Triangle biedt heel wat Alvis-replica’s: van de Powys-Lybbe Special op basis van de 12/60 Beetleback uit 1931 tot de TF 21 Graber uit 1965. Alle modellen werden zorgvuldig nagebouwd met moderne aanpassingen zoals injectie, veiligheidsgordels, en zelfs klimaatregeling. De prijzen beginnen vanaf € 200.000.

6. Eagle Speedster en Low Drag

Eagle is de Jaguar E-Type-specialist en biedt zelfs moderne interpretaties, zoals de Speedster-cabriolet en de Low Drag-coupé. De lijnen en motoren zijn gespierder, de betrouwbaarheid dankzij verstevigde koeling en indirecte injectie verhoogd. De prijs? Een duizelingwekkend half miljoen euro…

7. Frontline MG LE50

De MGB is een van de populairste en makkelijkste sportieve oldtimers, al vinden sommige mensen zijn prestaties niet sterk genoeg. Frontline zorgt voor tuningonderdelen en heeft zelfs een specifiek model: de LE50, ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de MGB. De oude motor met carburators werd vervangen door een Mazda-exemplaar die werd opgevoerd tot 300 pk. Het chassis werd uiteraard ook aangepast.

8. Mechatronik Mercedes W111 5.5

Ook de Duitsers zijn specialisten in deze materie. Mechatronik biedt een volledige restauratie voor sommige oude Mercedessen. Onder de motorkap van deze W111-coupé uit de jaren 60 zit er bijvoorbeeld een moderne AMG-V8 die 5,5 liter groot is en 360 pk produceert.

9. Jensen Interceptor R

De Jensen Interceptor uit de jaren 60 en 70 combineerde een elegant koetswerk, een luxueus interieur en een Amerikaanse V8. Vandaag kan je kiezen voor een model met modernere ophanging, Corvette-motor (eventueel drukgevoed) en krachtigere zestrapsautomaat (de klassieke versie had een drietraps…).

10. Classic Recreation Shelby GT500

Ook in de Verenigde Staten zijn er heel wat bedrijfjes, die vaak werken met klassieke Amerikaanse auto’s. Daar heet zoiets “restomod”: een klassiek koetswerk met een krachtige, betrouwbare en moderne motor. Zo ook de Shelby Mustang van Classic Recreation, die dankzij een V8 met compressor bijna 800 pk produceert.

Je gebruikt een oude versie van Internet Explorer. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.
Je gebruikt een oude versie van Safari en/of iOS. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.