Deze band is gemaakt van… rijst en soja

Het klinkt eerder als een recept voor een Aziatisch gerecht, maar het past in de strategie van Goodyear om banden duurzamer te maken.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 11 januari 2023
  • Divers

Auto’s worden steeds properder, en daar dragen ook banden aan bij, onder andere door een lagere rolweerstand en materialen die slijtage en dus fijnstof beperken. Maar ze bestaan grotendeels nog uit synthetische materialen die niet noodzakelijk van hernieuwbare oorsprong zijn. Dat kan beter, denkt bandenproductent Goodyear, dat tegen 2030 banden wil die voor 100% uit hernieuwbare materialen bestaan.

90%

En met deze nieuwe band is het bedrijf al goed op weg. Hij is immers al voor 90% gemaakt van hernieuwbare materialen, zoals olie uit sojabonen, rijstvliezen en hars uit dennenbomen om de traditionele petroleumproducten te vervangen, terwijl ook gerecycleerd staal en polyester van PET-flessen (een idee dat Continental ook al toepaste) gebruikt worden voor de versteviging. De band zelf is ook ontworpen om zelf zo recycleerbaar mogelijk te zijn eens hij opgebruikt is.

Alleen gaat het voorlopig nog niet om een productieband. Dat zou wel kunnen, want hij heeft volgens Goodyear alle certificatie doorlopen die de banden onder onze auto’s ook krijgen, maar massaproductie is ongetwijfeld nog te duur. Toch zegt de bandenmaker dat het vandaag al sojaolie gebruikt in zijn banden en het samen met zijn toeleveranciers kijkt hoe het op korte termijn meer duurzame materialen in de productie kan verwerken. En daarnaast blijft het ook inzetten op onderzoek om tegen 2030 banden van 100% duurzame materialen op de markt te brengen.


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: Continental.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Net als de kleinere C3 zal deze nieuwe Citroën C3 Aircross beschikbaar zijn op benzine, als hybride en als volledig elektrische versie!

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda trakteert zichzelf op een nieuw vlaggenschip met plaats voor 7 personen: dit is de SUV CX-80, die boven de CX-60 en CX-5 komt te staan.

De nieuwe BMW X3 warmt zich op

De nieuwe BMW X3 warmt zich op

BMW laat ons watertanden met enkele foto's en details over zijn nieuwe SUV X3, die al binnen enkele weken officieel wordt voorgesteld.

Chinese EV's verkopen niet en stapelen zich op in Europese havens

Chinese EV's verkopen niet en stapelen zich op in Europese havens

De havenautoriteiten beginnen onder druk te staan.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km