Deze band is gemaakt van… rijst en soja

Het klinkt eerder als een recept voor een Aziatisch gerecht, maar het past in de strategie van Goodyear om banden duurzamer te maken.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 11 januari 2023
  • Divers

Auto’s worden steeds properder, en daar dragen ook banden aan bij, onder andere door een lagere rolweerstand en materialen die slijtage en dus fijnstof beperken. Maar ze bestaan grotendeels nog uit synthetische materialen die niet noodzakelijk van hernieuwbare oorsprong zijn. Dat kan beter, denkt bandenproductent Goodyear, dat tegen 2030 banden wil die voor 100% uit hernieuwbare materialen bestaan.

90%

En met deze nieuwe band is het bedrijf al goed op weg. Hij is immers al voor 90% gemaakt van hernieuwbare materialen, zoals olie uit sojabonen, rijstvliezen en hars uit dennenbomen om de traditionele petroleumproducten te vervangen, terwijl ook gerecycleerd staal en polyester van PET-flessen (een idee dat Continental ook al toepaste) gebruikt worden voor de versteviging. De band zelf is ook ontworpen om zelf zo recycleerbaar mogelijk te zijn eens hij opgebruikt is.

Alleen gaat het voorlopig nog niet om een productieband. Dat zou wel kunnen, want hij heeft volgens Goodyear alle certificatie doorlopen die de banden onder onze auto’s ook krijgen, maar massaproductie is ongetwijfeld nog te duur. Toch zegt de bandenmaker dat het vandaag al sojaolie gebruikt in zijn banden en het samen met zijn toeleveranciers kijkt hoe het op korte termijn meer duurzame materialen in de productie kan verwerken. En daarnaast blijft het ook inzetten op onderzoek om tegen 2030 banden van 100% duurzame materialen op de markt te brengen.


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: Continental.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
De nieuwe Rolls-Royce Cullinan Blue Shadow put inspiratie uit… de ruimte!

De nieuwe Rolls-Royce Cullinan Blue Shadow put inspiratie uit… de ruimte!

Slechts 62 exemplaren zullen geassembleerd worden.

Tesla stoot Porsche van de troon op de Nürburgring

Tesla stoot Porsche van de troon op de Nürburgring

De Model S Plaid met ‘Track package’ mag zich voortaan de snelste auto op de Nürburgring noemen, dankzij een rondetijd van 7 minuten 25.231 seconden.

Toekomstige Peugeot 3008: dit is zijn nieuwe i-Cockpit

Toekomstige Peugeot 3008: dit is zijn nieuwe i-Cockpit

Voordat Peugeot de volgende generatie van zijn 3008 onthult, stelt het merk eerst het dashboard van het model voor, met daarop de nieuwe i-Cockpit met 21 duim groot gebogen scherm!

Lexus LBX: hybride compacte premium-SUV

Lexus LBX: hybride compacte premium-SUV

Ondanks zijn compacte afmetingen, met een lengte van 4,2 meter, belooft Lexus dat je ook bij zijn nieuwe instap-SUV alle raffinement mag verwachten dat eigen is aan het merk.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 56.181
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 25.990
2021
7.100 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km