Deze nieuwe Japanse SUV is een revolutie voor de benzinemotor

“Weer een SUV”, horen we jullie al zuchten… Dat klopt, maar deze Infiniti QX50 herbergt wel een heuse revolutie voor benzinemotoren onder zijn motorkap.





  • Piette François
  • 27 november 2017

Dit is de allereerste in massa geproduceerde auto ter wereld met een motor met variabele compressieverhouding. De compressieverhouding, dat is de verhouding tussen het volume van de verbrandingskamer wanneer de zuiger op zijn hoge dode punt staat (dus zijn allerhoogste positie) en de inhoud van de cilinder wanneer de zuiger op zijn lage dode punt is aangekomen (dus helemaal onderaan). In deze motor kan die verhouding variëren tussen 8:1 (wat beter is voor de prestaties) en 14:1 (wat de motor zuiniger maakt).

Geen V6 meer…

Concreet schrapt dit model zijn vroegere V6 om plaats te maken voor deze nieuwe motor. Dat is een 2.0-turboviercilinder op benzine. Volgens Infiniti combineert die het vermogen van een benzinemotor met het koppel en de zuinigheid van een diesel. Hij ontwikkelt 268 pk en 380 Nm aan koppel en is 35 procent zuiniger dan het vorige model, dat weliswaar door een behoorlijk dorstige V6 werd aangedreven.

Nieuw onderstel

Infiniti biedt twee aandrijfmogelijkheden: voor- of vierwielaandrijving. Maar in beide gevallen wordt het koppel door een continu variabele automaat (CVT) doorgegeven. Het Japanse merk benadrukt verder dat het model op een volledig nieuw en bijzonder flexibel platform staat “dat nieuwe normen naar het segment van de compact premium cross-overs brengt op het vlak van verfijning, stijfheid in binnenruimte”.

ProPilot

Het is bovendien de eerste Infiniti die wordt uitgerust met het ProPilot-systeem, dat de bestuurder ondersteunt wanneer hij op de snelweg rijdt. De constructeur ziet daarin een volgende stap richting autonoom rijden, maar voor ons maakt Infiniti hiermee vooral eindelijk een inhaalbeweging op dit vlak in vergelijking met de andere premiumconstructeurs.





Meer lezen over:

Over de auteur: Piette François

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Focus op Volkswagens MIB4: ChatGPT, IDA en meer

Focus op Volkswagens MIB4: ChatGPT, IDA en meer

De nieuwste evolutie van Volkswagens infotainmentsysteem is meer dan enkel een groter scherm. Dankzij MIB4 heb je nu de kracht en kennis van AI binnen handbereik dankzij een eenvoudig stemcommando.

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Tesla Model 3 Performance is terug van weggeweest!

Tesla Model 3 Performance is terug van weggeweest!

De gloednieuwe Performance-versie van de Tesla Model 3 levert 460 pk en sprint van 0 tot 100 km/u in 3,1 seconden, met nog steeds 528 km autonomie.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km