Deze Vision 357 viert 75 jaar Porsche 356

De designstudie vloeide uit de pen van Michal Maurer, Vice President Style bij Porsche. VROOM.be kon hem enkele vragen stellen.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 26 januari 2023
  • Divers

Porsche viert dit jaar heel wat jubilea: 60 jaar Porsche 911, 80 jaar Wolfgang Porsche, 100 jaar 24 uur van Le Mans waarin Porsche een belangrijke rol speelde en ook 75 jaar Porsche 356. Dat laatste model was ook het eerste dat onder de merknaam Porsche verkocht werd in 1948, wat betekent dat ook het merk dus dit jaar zijn 75ste verjaardag viert. De Vision 357 is dan ook een soort verjaardagscadeau van het Porsche designdepartement, met de 356 als inspiratiebron. De naam 357 werd nog nooit gebruikt, en was dus een logisch vervolg.

Carte blanche

VROOM.be: Wat was precies jullie designopdracht?
Michael Maurer: Het Porsche designdepartement heeft het geluk om af en toe volledig zijn eigen ding te kunnen doen, zonder rekening te moeten houden met praktische haalbaarheid, wettelijke vereisten en andere belemmeringen. Gewoon creatief bezig zijn met design, waaruit waardevolle ideeën kunnen ontstaan voor onze designfilosofie. We hebben een klein budget om een aantal van die creatieve ideeën werkelijkheid te laten worden, iets wat je ook kan zien in onze ‘Unseen’ collectie. De Vision 357 is ook zo’n project waarbij we ‘carte blanche’ kregen.

VROOM.be: Is een ode brengen aan een icoon als de 356 geen moeilijke opdracht?
Michael Maurer: De Vision 357 is een poging om het verleden, het heden en de toekomst op een coherente manier te verenigen, met proporties die doen denken aan de 356, maar zonder te retro te zijn. Heel veel druk voelden we dus niet bij de uitwerking. We hebben ons natuurlijk wel de vraag gesteld of het een passende ode was voor de verjaardag.

VROOM.be: Waar bent u het meest trots op bij de Vision 357, en zullen we die elementen ook terugzien in toekomstige modellen?
Michael Maurer: Eén van mijn favoriete elementen is het design van de wielen, omdat die verwijzen naar de montage van het wiel op de trommelremmen in het verleden, en omdat we hier geen rekening moesten houden met de stroomlijn zoals bij productievelgen het geval is. Maar ik hou vooral ook van de achterkant van de wagen: de verticale achtersteven en het koelrooster dat lijkt op een racestreep. En ook de in het koetswerk ingewerkte lichten voor- en achteraan: die zorgen ervoor dat de oppervlakken van de wagen worden geaccentueerd, maar dat is iets wat met de huidige technologie moeilijk te realiseren is op een straatlegale auto.

Niet elektrisch

VROOM.be: De basis van de Vision 357 is het platform van de 500 pk sterke 718 Cayman GT4 RS. Niet dat we willen klagen, maar als het een toekomstvisie is, waarom is hij dan niet elektrisch?
Michael Maurer: We hebben een elektrisch platform overwogen, maar uiteindelijk zijn we gegaan voor het onderstel van de 718 Cayman GT4 RS. Die keuze heeft geen filosofische of strategische reden, maar we hadden geen restricties, dus waarom niet? Hij ook rijden op Porsche e-fuel, wat een belangrijke brandstof is voor de toekomst van de bestaande modellen van Porsche, waarvan er nog veel rondrijden.

VROOM.be: Zullen we de Vision 357 ooit rijdend zien?
Michael Maurer: Het is een studie rond het koetswerkdesign. Hij wordt tot midden februari statisch getoond op de ‘75 Years of Porsche sports cars’ op het DRIVE Forum van Volkswagen Group in Berlijn. Daarna wordt hij getoond op een aantal internationale events doorheen het jaar, maar daarover volgt later meer.

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Porsche? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Porsche-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: Porsche.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Reportage: QUQUQ, een campervan in pakketvorm!

Reportage: QUQUQ, een campervan in pakketvorm!

In plaats van een ‘echte’ camper te moeten kopen, kan je ook tijdelijk de nodige accessoires in een op maat gemaakte module voor je auto aanschaffen. Zoals met de QUQUQ Busbox-4, speciaal gemaakt voor de meest lifestylegeoriënteerde EV van het moment: de VW ID. Buzz!

Win een plaats als co-piloot in een Porsche GT3 of GT4!

Win een plaats als co-piloot in een Porsche GT3 of GT4!

Ben jij er klaar voor om de sensatie van je leven te ervaren? Vroom heeft 5 felbegeerde plaatsen veiliggesteld, zodat jij de co-piloot kan worden van een Porsche GT3 of GT4 tijdens de Porsche Club Francorchamps Days op 8 of 9 april. Wees er snel bij voordat deze unieke kans aan je voorbij gaat!

Volkswagen Polo G40: vergeten sportieveling met trompet!

Volkswagen Polo G40: vergeten sportieveling met trompet!

Een grote compressor in een kleine Polo? Dat klinkt als een verleidelijk recept, en het bewijst dat de Volkswagen-groep – met een klein duwtje in de rug – weldegelijk een echte funauto kan bouwen!

Mitsubishi XRT Concept: de toekomstige L200?

Mitsubishi XRT Concept: de toekomstige L200?

Deze Mitsubishi XRT Concept is de voorbode van de volgende L200. Hij komt op de markt in Thailand en vervolgens in de rest van Azië en Oceanië, maar zal hij tot Europa geraken?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 56.181
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.999
2018
24.489 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km