D’Ieteren: 75 jaar invoerder van Volkswagen in België

Op 17 maart 1948 ondertekenen Anciens Établissements D’Ieteren Frères en de Volkswagen-fabriek een invoercontract voor België. Het begin van een lang en spannend avontuur... waarvan nog veel interessante hoofdstukken geschreven zullen worden!

  • VROOM  Team VROOM Team
  • 17 maart 2023
  • Divers

Vandaag viert D’Ieteren de vijfenzeventigste verjaardag van het invoercontract voor het merk Volkswagen voor de Belgische markt. Pierre D’Ieteren stond aan het hoofd van het familiebedrijf toen hij de vraag voelde komen naar een toegankelijke, betrouwbare en zuinige wagen. Een wagen voor het volk, met andere woorden. En het was met de kleine Volkswagen dat hij persoonlijke mobiliteit in België zag democratiseren!
Doorslaand succes

D’Ieteren was reeds actief in de autowereld met de invoer van het Amerikaanse merk Studebaker, maar het zou vanaf 1948 ook beginnen met de leveringen van de eerste Kevers. Het model, ontworpen door Ferdinand Porsche, werd verhandeld vanaf een prijs van 50.000 Belgische frank. De Kever was zowel qua ontwerp als qua productiemethode revolutionair voor zijn tijd, en zou een sterk succes worden.Made in Belgium

Vanaf 1954 werd de Kever zelfs rechtstreeks geproduceerd in België, in de Brusselse fabriek van D’Ieteren in Vorst, naast enkele andere iconische modellen van Volkswagen – denk maar aan de T1 Transporter en de elegante Karmann-Ghia.

De historische fabriek van D’Ieteren in Vorst werd op 31 december 1970 overgenomen door Volkswagen AG via de nieuwe firma ‘Volkswagen Brussel N.V.’ en zou daarna nog vele andere modellen van de merken Volkswagen, SEAT en Audi produceren.

In 2017 werd de fabriek overgenomen door Audi AG en is vandaag zelfs een wereldwijde referentie geworden op vlak van duurzame productie. In 2018, toen de productie van de elektrische SUV Audi e-tron werd gelanceerd, was de Belgische site zelfs ’s werelds eerste gecertificeerde CO2-neutrale premium massaproductiefabriek!

Van de Golf tot de ID.3

Na 75 jaar invoer van Volkswagen, is D’Ieteren erin geslaagd om de grootste invoerder op de Belgische markt te worden. Niet in het minst dankzij enkele bestsellers die de geschiedenis van de auto hebben getekend, zoals een zekere Golf die in 1974 werd gelanceerd op onze markt.Maar het verhaal is nog lang niet afgelopen: vandaag staan D’Ieteren en de Volkswagen Group voor een nieuwe gezamenlijke uitdaging, nu ze de weg naar elektrische mobiliteit moeten overbruggen. En deze keer is het een zekere ID.3 die het symbool vormt voor dit nieuwe hoofdstuk in deze rijke geschiedenis!Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via mail:

Meer lezen over:

VROOM  Team
Over de auteur: VROOM Team

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Volkswagen Polo G40: vergeten sportieveling met trompet!

Volkswagen Polo G40: vergeten sportieveling met trompet!

Een grote compressor in een kleine Polo? Dat klinkt als een verleidelijk recept, en het bewijst dat de Volkswagen-groep – met een klein duwtje in de rug – weldegelijk een echte funauto kan bouwen!

Win een plaats als co-piloot in een Porsche GT3 of GT4!

Win een plaats als co-piloot in een Porsche GT3 of GT4!

Ben jij er klaar voor om de sensatie van je leven te ervaren? Vroom heeft 5 felbegeerde plaatsen veiliggesteld, zodat jij de co-piloot kan worden van een Porsche GT3 of GT4 tijdens de Porsche Club Francorchamps Days op 8 of 9 april. Wees er snel bij voordat deze unieke kans aan je voorbij gaat!

Mitsubishi XRT Concept: de toekomstige L200?

Mitsubishi XRT Concept: de toekomstige L200?

Deze Mitsubishi XRT Concept is de voorbode van de volgende L200. Hij komt op de markt in Thailand en vervolgens in de rest van Azië en Oceanië, maar zal hij tot Europa geraken?

Reportage: QUQUQ, een campervan in pakketvorm!

Reportage: QUQUQ, een campervan in pakketvorm!

In plaats van een ‘echte’ camper te moeten kopen, kan je ook tijdelijk de nodige accessoires in een op maat gemaakte module voor je auto aanschaffen. Zoals met de QUQUQ Busbox-4, speciaal gemaakt voor de meest lifestylegeoriënteerde EV van het moment: de VW ID. Buzz!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.999
2018
24.489 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 56.181
2021
1.500 km