Dit is waarom de Europese automarkt zo hard krimpt

De verkoopcijfers liggen op het niveau van die van 1995…

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 20 oktober 2021
  • Sector
  • 4.750 weergaven

Met 718.598 nieuw verkochte auto’s in september van dit jaar is de Europese automarkt teruggevallen op zijn niveau van 1995, of 23,1 procent gekrompen in vergelijking met 2020. Vorig jaar hebben de constructeurs zich nog kunnen herpakken na het einde van de lockdown, maar vandaag, één jaar later, wordt de conjunctuur gekenmerkt door een “gebrek aan voertuigen als gevolg van het tekort aan halfgeleiders”, zo meldt de Vereniging van Europese autoconstructeurs.

De grootste markten noteerden dalingen van twee cijfers. Tussen september 2020 en september 2021 is de Duitse markt bijvoorbeeld met 25,7 procent gekrompen, de Italiaanse met 32,7 procent, de Franse met 20,5 procent en de Spaanse met 15,7 procent. België doet niet beter, met een val van 26 procent.

Chips gevraagd!

De vraag naar elektronische onderdelen blijft zeer groot in de autosector nu auto’s steeds meer met allerlei soorten elektronische systemen worden uitgerust. En nu de activiteiten terug aantrekken na de opheffing van de beperkingen om gezondheidsredenen merken constructeurs dat ze in concurrentie gaan met andere chipverslindende industrietakken (computers, smartphones of andere geconnecteerde objecten). Die gaan aan de haal met een groot deel van deze onderdelen, die hoofdzakelijk in Azië worden geproduceerd.

Pessimisme

Indien het tekort “niet snel kan worden opgelost zullen de verwachtingen nog naar beneden moeten worden bijgesteld” voor oktober, zo gaf afgelopen dinsdag de Britse vereniging van autoconstructeurs (SMMT) aan. Deze situatie zou “een groot deel van 2022 doorzetten”, temeer nu “nieuwe opflakkeringen van de Delta-variant van Covid belangrijke producerende landen in Oost-Azië treffen”.

In september kon enkel de Koreaanse groep Hyundai-Kia stijgende verkoopcijfers noteren. Maar in de eerste negen maanden van het jaar trokken leiders Volkswagen en Stellantis zich aardig uit de slag, met een groei van 8,1 procent in de verkoopcijfers van de Duitse groep en 8,3 procent voor het Italiaans-Frans-Amerikaanse conglomeraat. Daartegenover staat dat de Renault-groep ondanks de mooie prestaties van Dacia zijn verkoop zag dalen sinds het begin van het jaar (-6,5 procent). Hetzelfde geldt voor Daimler (-5,6 procent), Ford (-11,2 procent) of Nissan (12,4 procent).


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:


Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Vergeten concept: Jaguar XF10, de supercar met een machtige V10!

Vergeten concept: Jaguar XF10, de supercar met een machtige V10!

Hij had Ferrari’s en Lamborghini’s het leven zuur kunnen maken met zijn technologie uit de F1. Hij had het blazoen van de Britse autobouwer kunnen oppoetsen en het merk tussen de meest prestigieuze ter wereld verheffen. Helaas, de Jaguar XF10 kwam er niet...

Porsche Design wordt 50, en dat moet gevierd worden!

Porsche Design wordt 50, en dat moet gevierd worden!

Een verjaardag die gevierd wordt met een exclusieve 911!

BMW zegt vaarwel tegen de V12 in zijn gamma

BMW zegt vaarwel tegen de V12 in zijn gamma

Deze nobele aandrijving wordt voor de allerlaatste keer gebruikt door BMW in een gelimiteerde editie van de 7 Reeks. Daarna is het over en uit voor de V12 in de auto’s van de Beierse autobouwer.

Volkswagen Lamando, mini Arteon

Volkswagen Lamando, mini Arteon

De Golf krijgt een grote vierdeurs coupéversie, à la Arteon. Jammer genoeg is dit model enkel bestemd voor de Chinese markt.

Aanbevolen tests voor jou

4,1 /5 Test: Audi Q5 55 TFSIe Sportback, de SUV waarop we zaten te wachten?

Test: Audi Q5 55 TFSIe Sportback, de SUV waarop we zaten te wachten?

Geconfronteerd met de meest recente X4 van BMW en de nieuwe Mercedes GLC zag Audi zich verplicht zijn Q5 te vernieuwen. Een operatie die niet beperkt blijft tot een simpele visuele facelift, samen met een nieuwe ‘coupé’ uitvoering, maar één die ook technologische en mechanische nieuwigheden met zich meebrengt!

3,6 /5 Test: Hyundai Kona N, hot SUV!

Test: Hyundai Kona N, hot SUV!

Wie zegt dat sportieve wagens met een verbrandingsmotor hun beste tijd gehad hebben? Hyundai in elk geval niet, want de Koreaanse autobouwer breidt zijn N-familie nog uit. Dit keer met een pittige versie van zijn atypische Kona SUV.

Alpine A110 vs Toyota GR Yaris: rijplezier van de hoogste graad!

Alpine A110 vs Toyota GR Yaris: rijplezier van de hoogste graad!

Welke van de twee, de beweeglijke en lichte Française of de gekke en eigenzinnige Japanner, zal ons het meeste plezier kunnen verschaffen?

3,5 /5 Test: Ssangyong Korando e-Motion, schot in de roos!

Test: Ssangyong Korando e-Motion, schot in de roos!

Op papier beschikt de eerste elektrische SUV van Ssangyong over alle troeven om te scoren: gebruiksgemak, een volledige uitrusting en een competitieve prijs. Maar is deze Korando e-Motion echt zo interessant?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Oogverblindend, het interieur van deze ‘unieke’ 911!

Oogverblindend, het interieur van deze ‘unieke’ 911!

Oliesjeiks uit golfstaten en hun auto’s… het is vaak een garantie op ‘unieke’ combinaties. Ook deze Porsche 911 Turbo S uit 1998 stelt niet teleur!

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Citroën C3 Pluriel, de goedkoopste cabrio op de markt?

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Citroën C3 Pluriel, de goedkoopste cabrio op de markt?

Een cabrio kopen in het putje van de winter, een gek idee? Integendeel: aangezien niemand er op dit moment één wil, is dit het ideale moment om een goede deal te doen! Vandaag buigen we ons over de Citroën C3 Pluriel, waarschijnlijk één van de meest originele cabrio’s van de afgelopen 20 jaar!

Dit zijn de meest en minst betrouwbare merken op de markt

Dit zijn de meest en minst betrouwbare merken op de markt

Test Aankoop heeft de resultaten gepubliceerd van een grote studie rond de betrouwbaarheid van de automerken die op onze markt te koop zijn. Een studie waarin de Aziatische merken duidelijk domineren...

Zoveel kost de Renault Megane E-Tech, de uitsluitend elektrische compacte Fransman

Zoveel kost de Renault Megane E-Tech, de uitsluitend elektrische compacte Fransman

De besteltabellen van de de 100% elektrische versie van het compacte Franse model gaan net op tijd voor Kerst open! Maar hoeveel kost dit grote geschenk je?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 30.470
2021
6 km

Diesel, Automaat

€ 29.490
2022
24.361 km

Elektrisch, Automaat

€ 68.246
2022
1 km

Benzine, Automaat

€ 30.470
2021
6 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Diesel, Manueel

€ 9.900
2016
70.299 km

Benzine, Automaat

€ 35.000
2022
30.000 km
€ 25.000
2017
90.000 km

Benzine, Manueel

€ 12.995
2016
56.049 km