e-Fuels: zijn synthetische brandstoffen even vervuilend als fossiele brandstoffen?

Heel wat autobouwers vestigen hun hoop op e-fuels, brandstoffen die gemaakt worden op basis van koolstofvrije grondstoffen. Toch is een rapport van Transport & Environment eerder negatief over het onderwerp...

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 07 december 2021
  • Sector

De ecologische organisatie T&E lijkt niet overtuigd door deze nieuwe brandstoffen: “auto’s die rijden op synthetische brandstoffen stoten even veel NOx uit als motoren die rijden op fossiele brandstoffen.” Erger nog: in vergelijking met een auto die rijdt op E10, zou een auto die rijdt op e-Fuel “veel meer koolstofmonoxide en ammoniak uitstoten.”

Voor de ecologische organisatie is het dus geen echt alternatief voor de elektrische auto: “Zolang brandstof verbrand wordt in motoren, zal de lucht in onze steden toxisch blijven. […] Elektrische auto’s zijn een properdere, efficiëntere en betaalbaardere manier om koolstofvrij te worden.” 

Geen  toekomst voor e-brandstoffen?

Toch sluit de organisatie de deur niet volledig voor synthetische brandstoffen. Voor sectoren waar de elektrificatie niet haalbaar is, zoals de luchtvaart, ziet T&E wel een nut. “Synthetische brandstoffen moeten eerder voorbehouden worden aan vliegtuigen die, over het algemeen, niet kunnen rekenen op batterijen om koolstofvrij te worden,” benadrukt T&E. 


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:


Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?
Foto's ©: Unsplash.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Volkswagen Polo G40: vergeten sportieveling met trompet!

Volkswagen Polo G40: vergeten sportieveling met trompet!

Een grote compressor in een kleine Polo? Dat klinkt als een verleidelijk recept, en het bewijst dat de Volkswagen-groep – met een klein duwtje in de rug – weldegelijk een echte funauto kan bouwen!

Van kust tot kust: 48 uur achter het stuur van de Jaguar F-Type 75 Edition

Van kust tot kust: 48 uur achter het stuur van de Jaguar F-Type 75 Edition

Jaguar zwaait een icoon in stijl uit in het noorden van het Iberisch schiereiland, met een rit van bijna 1.000 km tussen Sitges en San Sebastian achter het stuur van de nieuwe F-Type 75 Edition. Een test langs de mooiste wegen van Catalonië, Aragon, Navarra en het Baskenland met meer dan 500 pk onder de rechtervoet!

Peugeot Inception Concept: we mochten hem ontdekken!

Peugeot Inception Concept: we mochten hem ontdekken!

Ter gelegenheid van zijn Europese première konden we Peugeots belangrijke Inception Concept in levende lijve ontdekken. Interesse in een kleine rondleiding van het model?

Hyundai heeft genoeg van de traditionele sedan

Hyundai heeft genoeg van de traditionele sedan

Hyundai brengt steeds meer modellen uit met een charismatische look, zoals deze nieuwe Sonata, die duidelijk geen saaie berline meer is.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 56.181
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 49.795
2019
26.488 km