Één Belgische wagen op drie is tweedehands

Bij jongeren rijdt bijna de helft met een occasiewagen. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door iVox op vraag van VROOM.be.
  • VROOM  Team VROOM Team
  • 24 februari 2021
  • Sector
VROOM.be liet een onderzoek* uitvoeren door iVox en daaruit blijkt dat een derde van de in België geregistreerde wagens tweedehands is, goed voor bijna twee miljoen vierwielers in totaal. Opvallend: het zijn de jongeren die het vaakst in een occasiewagen rondrijden. In de leeftijdscategorie tussen 25 en 34 jaar zit 47 procent aan het stuur van een auto die ze niet nieuw hebben aangekocht. 55-plussers kiezen vaker voor een nagelnieuwe wagen, slechts een kwart van hen gaat de baan op met een occasie.

Behoorlijk wat Belgen zien er helemaal geen graten in om zich met een tweedehandswagen te verplaatsen. Zo’n 34 procent van de wagens in België blijkt al eens van eigenaar gewisseld te hebben. Dat is net iets meer dan één op drie. Als we dit percentage doortrekken naar het totaal aantal personenwagens dat er in ons land geregistreerd staat, dan komen we aan net geen twee miljoen occasiewagens.  

Vrouwen en jongeren vaker aan stuur van tweedehandswagen

Wanneer we de resultaten van het onderzoek nog iets meer onder de loep nemen, blijkt dat vrouwen iets vaker met een tweedehandswagen rondrijden dan mannen (36% tegenover 31%). Een opmerkelijk verschil tekent zich vooral af bij de jongeren. In de leeftijdscategorie van 25 tot 34 jaar rijdt bijna de helft (47%) met een tweedehandswagen. Tussen de 35 en 54 jaar bestuurt 35 procent van de autobezitters een gebruikte wagen. Bij 55-plussers is dit maar net iets meer dan één op vier (26%). “Pas naarmate we ouder worden, opteren we eerder voor een nieuwe wagen”, zegt Hans De Mondt, CEO van Mobly dat VROOM.be recent overnam. “Jongeren beginnen uit financiële overwegingen vaak met een tweedehandswagen als eerste auto te rijden.”

Meer dan helft vindt occasie minstens even goed als nieuw

Meer dan één op drie van de bestuurders die momenteel in een nieuwe wagen rondrijden, geven aan dat ze wanneer ze hun huidig voertuig zouden inruilen, ook openstaan voor een tweedehandswagen. Meer dan de helft van alle bestuurders (55%) geeft ook aan akkoord te gaan met de stelling dat een tweedehandswagen minstens even goed is als een nieuwe wagen. 

10% van de ondervraagden plant aankoop tweedehandswagen in komende jaar

Hoewel de verkoop van wagens in 2020 een kleine terugval kende, plant toch één bestuurder op vijf om in het komende jaar een auto aan te kopen. Ongeveer de helft daarvan (11%) zegt voor een nieuwe wagen te gaan en bijna evenveel bestuurders (10%) hebben hun zinnen op een occasiewagen gezet. “Er is min of meer een evenwicht tussen het aantal bestuurders dat de aankoop van een tweedehandswagen plant en degene die een nieuwe auto willen kopen”, zegt Hans De Mondt. “Als we dit naast het gegeven leggen dat bijna twee op drie auto’s van België ’s wagenpark momenteel nieuwe exemplaren zijn, dan kan dit erop wijzen dat de opflakkering van de tweedehandsmarkt die vorig jaar begon, zich zal verderzetten.”

De redenen waarom meer mensen naar een tweedehandswagen gaan grijpen, blijken ook uit het onderzoek. Meer dan 65 procent haalt financiële redenen aan als één van de belangrijkste factoren waarom chauffeurs met een tweedehandswagen rijden, ervoor open staan of van plan zijn er een te kopen. Daarnaast zijn ook gebruiksfrequenties (minder vaak de baan op) en praktische redenen (huidige wagen mag niet in Lage Emissie Zone bv.) drijfveren om voor tweedehands te opteren.  

* Onderzoeksbureau iVox polste tussen 19 en 25 januari bij 1.000 Belgen die een auto hebben representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1.000 Belgen bedraagt 3,02 procent.

Op zoek naar een tweedehandswagen?

Ben jij op zoek naar een nieuwe wagen ? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Ontdek onze laatste tweedehandswagens nu hier:

Meer lezen over:

VROOM  Team
Over de auteur: VROOM Team

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda trakteert zichzelf op een nieuw vlaggenschip met plaats voor 7 personen: dit is de SUV CX-80, die boven de CX-60 en CX-5 komt te staan.

Chinese EV's verkopen niet en stapelen zich op in Europese havens

Chinese EV's verkopen niet en stapelen zich op in Europese havens

De havenautoriteiten beginnen onder druk te staan.

Audi e-tron GT facelift, ook meer dan 1.000 pk?

Audi e-tron GT facelift, ook meer dan 1.000 pk?

Als de Porsche Taycan een facelift krijgt, is het niet meer dan logisch dat de technisch gelijke Audi e-tron GT volgt. Audi laat nu al enkele foto’s zien van de elektrische sportberline, maar krijgt hij ook de 1.108 pk sterke motoren van de Taycan Turbo GT?

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Net als de kleinere C3 zal deze nieuwe Citroën C3 Aircross beschikbaar zijn op benzine, als hybride en als volledig elektrische versie!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km