e.Volution SPACE: de auto die 50 jaar kan meegaan!

Deze zeer eigentijdse conceptcar is bedacht door de universiteit van Aken.

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 19 mei 2023
  • Toekomst

Het idee is gewoonweg geniaal: een wagen ontwerpen die kan evolueren met de tijd en dus de nieuwste technologische ontwikkelingen kan meevolgen als deel van een circulaire economie. En dat met de garantie dat je een auto hebt die up-to-date blijft gedurende een halve eeuw! Die gewaagde uitdaging is professor Günther Schuh van de universiteit van Aken aangegaan, met de hulp van zijn studenten.

Dit is dus de tegenpool van geplande veroudering, waar tot nu toe auto's worden ontworpen om ongeveer 20 jaar mee te gaan. De e.Volution SPACE zou elke vijf jaar een technologische en technische update moeten krijgen, zowel qua aandrijflijn als qua technologie aan boord, samen met een nieuw batterijpakket, waarbij het oude dan gedurende 20 jaar gebruikt kan worden als thuisbatterij om zonne-energie op te slaan.

Van LPG tot brandstofcel

Schuh en zijn team hebben een concept bedacht waarbij alle onderdelen gemakkelijk vervangen kunnen worden, zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant. De e.Volution SPACE heeft twee elektromotoren met een totaal vermogen van 140 kW (190 pk), die worden bijgestaan door een tweecilinder op LPG die fungeert als range extender. Daarmee beschikt de wagen over een autonomie van ongeveer 450 km. Bovendien kan deze kleine motor op gas binnen 5 jaar vervangen worden door een brandstofcel op waterstof van 50 kW. Daarmee neemt het rijbereik toe tot 750 km!

Als de SPACE ooit in massaproductie gaat, zal hij in twee lengtes worden aangeboden: een korte versie van 4,09 m en een lange van 4,92 m. Het model is opgebouwd op basis van een aluminium chassis en kunststof carrosseriedelen en kan ook uitgebreid worden gepersonaliseerd, ook als je hem tweedehands of derdehands zou kopen.

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via mail:

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: e.Volution GmbH.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Tesla stoot Porsche van de troon op de Nürburgring

Tesla stoot Porsche van de troon op de Nürburgring

De Model S Plaid met ‘Track package’ mag zich voortaan de snelste auto op de Nürburgring noemen, dankzij een rondetijd van 7 minuten 25.231 seconden.

Volvo heeft zijn nieuwe elektrische 'baby-SUV' onthuld, de EX30

Volvo heeft zijn nieuwe elektrische 'baby-SUV' onthuld, de EX30

Op het programma: één of twee motoren, een behaaglijk interieur en een betaalbare instapprijs.

Dit is de toekomstige Skoda Kodiaq!

Dit is de toekomstige Skoda Kodiaq!

De Tsjechische SUV geeft zich bloot zonder enige vorm van camouflage! Nu ja, zijn onderstel toch...

Toekomstige Peugeot 3008: dit is zijn nieuwe i-Cockpit

Toekomstige Peugeot 3008: dit is zijn nieuwe i-Cockpit

Voordat Peugeot de volgende generatie van zijn 3008 onthult, stelt het merk eerst het dashboard van het model voor, met daarop de nieuwe i-Cockpit met 21 duim groot gebogen scherm!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 56.181
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 25.990
2021
7.100 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km