Een écht betaalbare elektrische auto van Nissan en Mitsubishi!

De twee Japanse merken bouwen samen een elektrische ‘Kei car’.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 24 mei 2022
  • Elektrisch
  • 8.955 weergaven

In Europa zie je ze hoogst uitzonderlijk, maar in Japan zijn kleine Kei cars ‘big business’. Vaak zien ze er niet uit, maar ze zijn nu eenmaal ontworpen om zoveel mogelijk praktische binnenruimte te bieden met een zo klein mogelijke (wettelijk beperkte) voetafdruk. Normaal gezien hebben ze naast beperkte buitenafmetingen ook een benzinemotor onder de kap die maximaal 660 cc groot mag zijn. Maar Nissan en Mitsubishi lanceren nu respectievelijk de Sakura en de eK X EV, een elektrische Kei Car.

13.500 euro, 180 km rijbereik

Ideaal, want Kei Cars brengen het grootste gedeelte van hun tijd door in steden, waar een elektrische aandrijving het best werkt en de impact van uitlaatgassen ook het meest voelbaar is. Omdat Kei Cars van nature licht en compact zijn, bieden beide modellen (die samen ontwikkeld werden) ondanks hun batterij met een capaciteit van 20 kWh en dankzij hun gewicht van ongeveer een ton toch een rijbereik van 180 km. Al is dat wel gemeten volgens de WLTC-norm, die niet hetzelfde is als onze WLTP. Maar net dankzij die kleine batterij – vaak de grootste kost in een elektrische auto – is zijn instapprijs ook laag. Het goedkoopste model 2.333.100 yen (zo’n 17.000 euro), goedkoper dan de Dacia Spring vandaag, maar met een overheidspremie wordt dat 1.848.000 yen (zo’n 13.500 euro)!

Japan only


De Nissan Sakura en de Mitsubishi en de eK X EV zijn dan wel enkel gemaakt voor Japan, maar zou het geen idee zijn om een gelijkaardig concept ook bij ons te introduceren? Veel mensen hebben genoeg aan 63 pk en 195 Nm als vervanging voor hun stadswagen met benzinemotor, die ongeveer evenveel kost. En voor wie zijn wagen vooral lokaal gebruikt, is ook het rijbereik geen al te grote hinderpaal. Bovendien bieden ze V2X-functionaliteit, waardoor hun batterij dienst kan doen als thuisbatterij. Het design daarentegen, dat zal ongetwijfeld minder liefhebbers vinden in Europa...


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Ontdek de 5 geheimen van de nieuwe Citroën C4 X!

Ontdek de 5 geheimen van de nieuwe Citroën C4 X!

De Française trekt de crossover coupé-kaart.

Vergeten model: Maybach Zeppelin, absolute overdaad!

Vergeten model: Maybach Zeppelin, absolute overdaad!

Vandaag is Maybach een label dat gekleefd wordt op de meest luxueuze modellen van Mercedes. 100 jaar geleden was het echter een op zichzelf staand merk dat enkele van de meest opulente auto’s op de planeet bouwde!

Reportage: 1.300 km als ‘elektrische consultant’ met de BMW iX

Reportage: 1.300 km als ‘elektrische consultant’ met de BMW iX

VROOM.be kroop in de huid van een consultant, een verkoper of een architect die kilometers vreet op weg naar zijn klanten. Is dat haalbaar met een elektrische auto?

Het einde van de manuele versnellingsbak? Niet voor de M-divisie van BMW!

Het einde van de manuele versnellingsbak? Niet voor de M-divisie van BMW!

Hoewel het rationeel geen elk voordeel biedt, wil BMW ze toch zo lang mogelijk aanbieden op zijn auto’s voor liefhebbers.

Aanbevolen tests voor jou

3,5 /5 Eerste test: Nissan Juke Hybrid, eenvoudig complex!

Eerste test: Nissan Juke Hybrid, eenvoudig complex!

De sprankelende Juke erft de ‘complexe’ aandrijflijn van zijn Franse neefje, de Captur. Complex, ja, maar hij laat zich probleemloos temmen!

3,7 /5 Test: Toyota bZ4X, geruststellen

Test: Toyota bZ4X, geruststellen

De bZ4X wordt Toyota’s eerste EV in Europa voor productie op grote schaal. Met een garantie van liefst 10 jaar moet hij sceptici over de streep trekken. Heeft hij nog andere troeven?

3,2 /5 Test: Ford Tourneo Connect, zeer goed opgevoed!

Test: Ford Tourneo Connect, zeer goed opgevoed!

Ford heeft de Volkswagen Caddy naar eigen smaak herwerkt om hem aan te bieden als Tourneo Connect. Een gezinstransporter met 7 plaatsen op een moderne, praktische en comfortabele basis.

3,6 /5 Test: Citroën C5 Aircross, volwassen look

Test: Citroën C5 Aircross, volwassen look

Het design van de Franse SUV evolueert naar een rijpere en soberdere stijl. Maar beschikt hij nog altijd over zijn sublieme ‘gewatteerde’ ophangingscomfort?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Dynamisch inductieladen: naar een onbeperkt rijbereik?

Dynamisch inductieladen: naar een onbeperkt rijbereik?

De resultaten die behaald werden op dit circuit uitgerust met inductielaadlussen zijn bemoedigend.

Te koop: “De beste Ferrari ooit gebouwd” volgens Enzo

Te koop: “De beste Ferrari ooit gebouwd” volgens Enzo

Deze Ferrari 410 Sport Spider Scaglietti, een brutale machine, om niet te zeggen dodelijk in de handen van niet-experts, zou “de beste auto ooit gebouwd” zijn volgens de stichter van het merk, Enzo Ferrari! Zegt dit model je wel niets? Goed nieuws: hij staat te koop...

Zoveel kosten de nieuwe Kia Niro HEV, PHEV en EV

Zoveel kosten de nieuwe Kia Niro HEV, PHEV en EV

De nieuwe generatie van de uitsluitend geëlektrificeerd aangedreven Kia is er. Maar tegen welke prijs?

Te koop: twee Lotussen van één van de grootste F1-legendes!

Te koop: twee Lotussen van één van de grootste F1-legendes!

Deze Lotus Cortina en Lotus Elan zijn zonder twijfel enkele van de belangrijkste ‘wegmodellen’ uit de geschiedenis van Lotus. De twee exemplaren hebben de reputatie van het merk gemaakt!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Automaat

€ 55.990
2022
5 km

Benzine, Automaat

€ 27.490
2022
5 km

Benzine, Automaat

€ 44.490
2022
5 km

Benzine, Manueel

€ 19.571

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km

Benzine, Automaat

€ 17.790
2017
10.571 km

Benzine, Automaat

€ 29.999
2021
24.756 km

Benzine, Manueel

€ 20.900
2018
54.490 km