Een écht betaalbare elektrische auto van Nissan en Mitsubishi!

De twee Japanse merken bouwen samen een elektrische ‘Kei car’.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 24 mei 2022
  • Elektrisch
  • 10.463 weergaven

In Europa zie je ze hoogst uitzonderlijk, maar in Japan zijn kleine Kei cars ‘big business’. Vaak zien ze er niet uit, maar ze zijn nu eenmaal ontworpen om zoveel mogelijk praktische binnenruimte te bieden met een zo klein mogelijke (wettelijk beperkte) voetafdruk. Normaal gezien hebben ze naast beperkte buitenafmetingen ook een benzinemotor onder de kap die maximaal 660 cc groot mag zijn. Maar Nissan en Mitsubishi lanceren nu respectievelijk de Sakura en de eK X EV, een elektrische Kei Car.

13.500 euro, 180 km rijbereik

Ideaal, want Kei Cars brengen het grootste gedeelte van hun tijd door in steden, waar een elektrische aandrijving het best werkt en de impact van uitlaatgassen ook het meest voelbaar is. Omdat Kei Cars van nature licht en compact zijn, bieden beide modellen (die samen ontwikkeld werden) ondanks hun batterij met een capaciteit van 20 kWh en dankzij hun gewicht van ongeveer een ton toch een rijbereik van 180 km. Al is dat wel gemeten volgens de WLTC-norm, die niet hetzelfde is als onze WLTP. Maar net dankzij die kleine batterij – vaak de grootste kost in een elektrische auto – is zijn instapprijs ook laag. Het goedkoopste model 2.333.100 yen (zo’n 17.000 euro), goedkoper dan de Dacia Spring vandaag, maar met een overheidspremie wordt dat 1.848.000 yen (zo’n 13.500 euro)!

Japan only


De Nissan Sakura en de Mitsubishi en de eK X EV zijn dan wel enkel gemaakt voor Japan, maar zou het geen idee zijn om een gelijkaardig concept ook bij ons te introduceren? Veel mensen hebben genoeg aan 63 pk en 195 Nm als vervanging voor hun stadswagen met benzinemotor, die ongeveer evenveel kost. En voor wie zijn wagen vooral lokaal gebruikt, is ook het rijbereik geen al te grote hinderpaal. Bovendien bieden ze V2X-functionaliteit, waardoor hun batterij dienst kan doen als thuisbatterij. Het design daarentegen, dat zal ongetwijfeld minder liefhebbers vinden in Europa...


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: Nissan.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
5 Vragen aan Jon Williams: Ford verdwijnt niet uit Europa

5 Vragen aan Jon Williams: Ford verdwijnt niet uit Europa

In de aanloop naar een volledige elektrificatie tegen 2030 is Ford bezig om zijn operaties in Europa te herzien. In de marge van het Salon van Brussel spraken we met Jon Williams, General Manager van Ford Blue Europe.

En de grootste autogroep wereldwijd is… Toyota

En de grootste autogroep wereldwijd is… Toyota

Daarmee doen de Japanners het al voor het derde jaar op rij beter dan de Volkswagen groep.

Top 5 van de meest originele concept cars van Porsche

Top 5 van de meest originele concept cars van Porsche

Het is niet makkelijk om slechts 5 exemplaren te kiezen uit de vele concept cars die het merk al heeft voorgesteld. Maar deze exemplaren onderscheiden zich elk op hun eigen manier van de rest.

De Mitsubishi Colt doet een beroep op de diensten van de Renault Clio

De Mitsubishi Colt doet een beroep op de diensten van de Renault Clio

Een copy paste-operatie die heel wat mensen de wenkbrauwen zal doen fronsen.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Manueel

€ 28.990
2021
30.000 km

Benzine, Automaat

€ 34.490
2021
21.000 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km