Test de Lexus RZ zelf Boek uw testrit

Een innovatief verwarmingssysteem zorgt voor extra rijbereik in de Lexus RZ

Het premiummerk van de Toyota-groep introduceert infraroodpanelen in zijn elektrische SUV, die in première te zien is op de Brussels Motor Show 2023.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 22 december 2022
  • Elektrisch

Zit je in deze eindejaarsperiode al eens graag voor een knisperend haardvuur of heb je vloerverwarming? Dan is het fenomeen van de stralingswarmte je niet onbekend. Het is een ander soort warmte dan de convectiewarmte die je krijgt bij klassieke verwarming of de traditionele systemen in auto’s. Lexus gaat het principe nu gebruiken in zijn elektrische RZ SUV, maar niet om je het gevoel te geven dat je voor een haardvuur zit.

8% lager energieverbruik

Convectie warmt de lucht in het interieur van een auto op, en dat is niet echt efficiënt. Geen probleem bij een auto met verbrandingsmotor, waar restwarmte van die motor gebruikt wordt om de lucht op te warmen. Maar in een elektrische auto vreet het energie uit de batterijen. Daarom voorziet Lexus in zijn nieuwe RZ een ‘Radiant Heating’ optie, twee infraroodpanelen ter hoogte van de knieën van de voorste inzittenden, wat moet zorgen voor een 8% lager energieverbruik voor de verwarming.

Dat komt omdat die infraroodpanelen niet de lucht opwarmen, maar wel vaste ‘objecten’, zoals inzittenden, die rechtstreeks in het stralingsgebied zitten. Het doet dat bovendien sneller dan een systeem met convectiewarmte, wat het comfort verhoogt. Vergelijk het met zetelverwarming of stuurverwarming, die ook vaak aangeraden worden in plaats van klassieke verwarming om het rijbereik van je elektrische auto te vergroten, maar dan zonder contact. Als je het paneel toch aanraakt, wordt de temperatuur ervan automatisch verlaagd tot 43 graden.

Standaard op de RZ ‘Luxury’

Lexus biedt zijn ‘Radiant Heating’ systeem aan als optie op de ‘Executive’ uitvoering van de elektrische RZ SUV, terwijl het standaard voorzien is op de ‘Luxury’ afwerking. Een standaard verwarmingssysteem blijft voorzien in de RZ, het zal gewoon minder hard moeten werken om de inzittenden vooraan een behaaglijk warmtegevoel te geven.

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Lexus? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Lexus-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: Lexus.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Audi e-tron GT facelift, ook meer dan 1.000 pk?

Audi e-tron GT facelift, ook meer dan 1.000 pk?

Als de Porsche Taycan een facelift krijgt, is het niet meer dan logisch dat de technisch gelijke Audi e-tron GT volgt. Audi laat nu al enkele foto’s zien van de elektrische sportberline, maar krijgt hij ook de 1.108 pk sterke motoren van de Taycan Turbo GT?

Onze 5 favoriete details van de Alfa Romeo Junior (ex-Milano) 2024

Onze 5 favoriete details van de Alfa Romeo Junior (ex-Milano) 2024

De ex-Alfa Romeo Milano heeft enkele mooie troeven die voor zich spreken.

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Net als de kleinere C3 zal deze nieuwe Citroën C3 Aircross beschikbaar zijn op benzine, als hybride en als volledig elektrische versie!

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda trakteert zichzelf op een nieuw vlaggenschip met plaats voor 7 personen: dit is de SUV CX-80, die boven de CX-60 en CX-5 komt te staan.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km