Geflopt model: Cadillac Eldorado Brougham, waanzinnig en duurder dan een Rolls!

De concurrentie overdonderen, de beste auto ter wereld bouwen, één die alle superlatieven in zich draagt: is dat niet de droom van heel wat autobouwers? Cadillac slaagde erin in 1957...

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 11 oktober 2021
  • Divers

13.074 dollar: dat was de basisprijs van de Cadillac Eldorado Brougham in  1957. Voor die prijs kon je ook kiezen voor een heel mooie Rolls Royce en nog wat zonnige vakanties, een mooi appartement in New York of ook twee Cadillacs Eldorado! De Cadillac Eldorado Brougham was in zijn tijd dus de duurste auto op de markt. 

De concurrentie vernietigen

In het midden van de jaren '50 voelde Cadillac zich bedreigd door Rolls-Royce, dat meer Amerikanen aantrok met zijn nieuwe Silver Cloud, en Ford, dat een nieuw premiummerk op de markt bracht (Continental). Het merk besloot daarom het gevecht te beslechten met een ultiem topmodel. Geïnspireerd door de "Brougham" concept car uit 1955, was het productiemodel een ware sensatie toen het werd voorgesteld. De volledig met de hand gebouwde Cadillac Eldorado was een berline met 'suicide doors' achteraan en een roestvrij stalen dak zonder middenstijl. Deze uit de kluiten gewassen baby, 5,5 m lang en 2 m breed, was overladen met chroom en is ook vandaag nog indrukwekkend!

Een hallucinante uitrusting

Vergeet niet dat dit het jaar 1957 was. De Renault Dauphine was een hit in Europa. De gemiddelde uitrusting van een auto uit de topklasse bevatte zelden meer dan leder en hout. De Cadillac bevatte daarentegen een waslijst aan uitrusting die voor zijn tijd absoluut surrealistisch was: cruise control (een wereldprimeur, uiteraard), elektrische deursloten, parfumverstuiver, automatische kofferklepopener, luchtvering, Autronic Eye (automatische omschakeling van standaard- naar grootlichten), lederen sigarettenkoker... De lijst is duizelingwekkend! Onder de motorkap levert de krachtige 6-liter V8 329 pk en is hij gekoppeld aan een automatische 4-traps versnellingsbak.

Vandaag...

Er wordt gezegd dat Cadillac hoopte meer te verkopen dan de "amper" 700 exemplaren die tijdens de 2 productiejaren werden geassembleerd. Maar in absolute cijfers is dit nog steeds een zeer respectabel resultaat, gezien de prijs van de auto! Een Brougham kopen is vandaag de dag niet onmogelijk: de auto is zeldzaam, maar je kan hem soms vinden in internationale advertenties en op grote veilingen. Ga ervan uit dat je voor een mooi exemplaar ongeveer 100.000 euro betaalt.

Waar het moeilijker wordt, is bij het onderhoud: controleer behalve op corrosie ook de vering. Veel exemplaren hebben de problematische originele luchtvering ingewisseld voor een meer klassieke veer/demper combinatie, maar het is mogelijk om het originele systeem betrouwbaarder te maken. Veel geluk bij de zoektocht!


Op zoek naar een oldtimer?

Ben jij op zoek naar een oldtimer? Ontdek onze nieuwste zoekertjes voor oldtimers nu hier:


Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Focus op Volkswagens MIB4: ChatGPT, IDA en meer

Focus op Volkswagens MIB4: ChatGPT, IDA en meer

De nieuwste evolutie van Volkswagens infotainmentsysteem is meer dan enkel een groter scherm. Dankzij MIB4 heb je nu de kracht en kennis van AI binnen handbereik dankzij een eenvoudig stemcommando.

Tesla Model 3 Performance is terug van weggeweest!

Tesla Model 3 Performance is terug van weggeweest!

De gloednieuwe Performance-versie van de Tesla Model 3 levert 460 pk en sprint van 0 tot 100 km/u in 3,1 seconden, met nog steeds 528 km autonomie.

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.900
2021
1.500 km