Een vloedgolf van Aziatische autobouwers in Parijs!

Chinees of Vietnamees... moeten de Europese autobouwers zich zorgen maken over deze auto’s?

  • Vanhouche  Sébastien Vanhouche Sébastien
  • 21 oktober 2022
  • Divers
  • 5.475 weergaven

Het Franse autosalon heeft al heel wat verrassingen en nieuwigheden opgeleverd. Maar naast de concept cars en andere premières valt één ding op in de wandelgangen: het grote aantal Aziatische auto's! En de getoonde voertuigen weten te verrassen. Maar kunnen ze echt een vuist maken tegen de Europeanen wat afwerking, prestaties en prijs betreft?

BYD 

Build Your Dreams, die kennen we, want we hebben de eerste 3 elektrische modellen van het merk die voor Europa bestemd zijn al getest. En we waren positief verrast! Goed afgewerkt en efficiënt: ze hebben alles om de Europeanen te overtuigen. BYD maakte van het Salon van Parijs gebruik om de Seal voor te stellen, een berline die de concurrentie aangaat met de Model 3, met meer dan 500 pk en een rijbereik van ongeveer 700 km. De prijs van het model is nog onbekend, in tegenstelling tot die van de andere modellen. Ze zijn niet goedkoop, zoals de kleinere Atto 3 SUV met een prijs die in België begint bij €45.990! 


Great Wall

Ook in dit geval is het niet onze eerste ontmoeting met de Chinese groep. We zagen het merk al in München. In tegenstelling tot BYD houdt Great Wall zich niet alleen bezig met 100% elektrische auto's. De Wey Coffee 01 is bijvoorbeeld een plug-in hybride SUV met een 41,8 kWh batterij en een 100% elektrisch rijbereik van 146 km! Opnieuw zijn de presentatie, afwerking en materialen topmerken waardig. Net als zijn vanafprijs: bijna € 60.000! 


VinFast 

VinFast is niet Chinees, maar Vietnamees. Het merk kwam naar Parijs met niet minder dan vier 100% elektrische SUV's: de 6, 7, 8 en 9. Die laatste biedt 7 zitplaatsen, een zeldzaamheid vandaag. Ook hier zijn de materialen, afwerkingen en prestaties eersteklas! Het is een SUV met een vermogen tot 408 pk en een rijbereik tot 594 km! De prijzen van de eerste twee modellen op de markt beginnen in Frankrijk aan € 62.000 voor de VF8 en € 82.950 voor de VF9. Niet goedkoop dus...


Een bedreiging? Misschien nog niet, maar toch bijna... 

De tijd van de goedkope Chinese auto's is duidelijk voorbij! Aziatische fabrikanten richten zich op het topsegment met modellen die in staat zijn om de concurrentie aan te gaan met de Europeanen! Anderzijds hebben ze een stevig prijskaartje... Wat de vraag doet rijzen: wie kiest eerder voor één van deze autobouwers zonder merkimago dan voor een Audi, BMW, DS, Lexus of Mercedes? En dan hebben we het nog niet eens gehad over ethiek, oneerlijke concurrentie of gegevensbescherming... Zijn deze buitenlandse autobouwers dan een echte bedreiging voor Europese merken? Misschien nog niet, maar gezien hun kwaliteit zou daar niet veel voor nodig zijn...

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Vanhouche  Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.
Foto's ©: Sébastien Vanhouche.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Top 10 van de populairste elektrische auto’s in Europa

Top 10 van de populairste elektrische auto’s in Europa

Twee modellen van hetzelfde Amerikaanse merk domineren afgetekend het klassement van de verkoop van elektrische auto’s op het Oude Continent.

Geflopt model: de Reliant Scimitar SS1, een vergeten zonderling

Geflopt model: de Reliant Scimitar SS1, een vergeten zonderling

In de moderne autogeschiedenis bekleedt Reliant een heel bijzonder plaatsje. Nadat het merk naam had gemaakt met auto's op drie wielen, en later met mooie shooting brakes in kunststof, beslist het om te investeren in roadsters. We schrijven begin jaren '80 en – op papier althans – lijkt dat een geweldig idee!

De nieuwe Porsche Cayenne: dit weten we al

De nieuwe Porsche Cayenne: dit weten we al

De derde generatie van de Cayenne krijgt in de lente een update. Dit is wat we er nu al over weten.

BMW X5 en X6, verlichte neus en meer rijbereik

BMW X5 en X6, verlichte neus en meer rijbereik

De elektrificatie wordt naar een hoger niveau getild, met plug-in hybrides die een elektrisch rijbereik bieden van meer dan 100 km.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Manueel

€ 28.990
2021
32.000 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Manueel

€ 6.999
2014
214.750 km