Eindelijk terug een exclusieve coupé van Alfa Romeo!

Al gaat het wel om een project van Zagato, dat het unieke exemplaar bouwde voor een Duitse verzamelaar.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 21 december 2022
  • Straf

Wat is er iconischer in de autowereld dan een sensuele coupévorm met het ‘cuore sportivo’ van een Alfa Romeo? Denk maar aan de GT ‘Bertone’ en de schitterende 33 Stradale, de Giulia Junior Zagato. Het beroemde designbuis dat onder andere die laatste bouwde, zorgt met de Alfa Romeo Giulia SWB Zagato nu opnieuw voor een coupé van het Italiaanse merk!

Historische verwijzingen

Als we de naam van dit beest ontleden, weten we meteen wat voor vlees we in de kuip hebben. Het gaat om een Giulia, meer specifiek een Quadrifoglio met de 540 pk sterke 2.9 liter V6 van de GTA, waarvan de wielbasis ingekort is (SWB) en die een koetswerk van het designhuis en koetswerkbouwer kreeg. Dat is uiteraard van koolstofvezel.


Het resultaat is een verleidelijke coupé met de typische Zagato-elementen, zoals het ‘double bubble’ dak en een aantal verwijzingen naar de Alfa SZ die het in de jaren ‘90 bouwde op basis van de 75 Evoluzione, al zouden de koplampunits ook gewoon van de nieuwe Tonale kunnen komen. Voor de achterkant grijpt Zagato dan weer terug naar de SZ Codatronca uit de jaren ‘60, die vandaag op de Giulia SWB herleeft in de vorm van een dunne LED-strip om de billen. Het geheel is in elk geval spectaculair!

One-off’

In het interieur vallen vooral de groene elementen op, maar een opmerkelijk detail is dat de Giulia SWB voorzien is van een zeldzame handgeschakelde versnellingsbak en niet een automaat. Waarschijnlijk een uitdrukkelijke vraag van de Duitse Alfa Romeo- en Zagato-fan die deze bolide aan zijn collectie mag toevoegen.

Het design van de Giulia SWB Zagato ontstond door de samenwerking van Zagato met Alejandro Mesonero, die aan het hoofd staat van de designafdeling van Alfa Romeo. Maar de koetswerkbouwer benadrukt dat de productie van het model puur in-house gedaan werd en dat het Alfa-logo “enkel en alleen omwille van de herkenbaarheid en promotiedoeleinden” aangebracht werd en “omwille van de keuze van Zagato om inspiratie te putten uit de SZ”. Een officieel Alfa Romeo-vervolg moeten we waarschijnlijk niet verwachten.

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Alfa Romeo? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Alfa Romeo-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: Zagato.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Focus op Volkswagens MIB4: ChatGPT, IDA en meer

Focus op Volkswagens MIB4: ChatGPT, IDA en meer

De nieuwste evolutie van Volkswagens infotainmentsysteem is meer dan enkel een groter scherm. Dankzij MIB4 heb je nu de kracht en kennis van AI binnen handbereik dankzij een eenvoudig stemcommando.

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Tesla Model 3 Performance is terug van weggeweest!

Tesla Model 3 Performance is terug van weggeweest!

De gloednieuwe Performance-versie van de Tesla Model 3 levert 460 pk en sprint van 0 tot 100 km/u in 3,1 seconden, met nog steeds 528 km autonomie.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km