Euro 7-norm: gaan nieuwe auto's veel duurder worden?

De Europese autoconstructeursvereniging trekt nogmaals aan de alarmbel.

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 24 mei 2023
  • Sector

Afgelopen december klaagde de ACEA, de Europese autoconstructeursvereniging, al over het gebrek aan overleg van de Europese Commissie met de sector en ook over de onhaalbare deadline voor de toepassing van de toekomstige Euro 7-norm. Diezelfde constructeurs voelen zich blijkbaar niet gehoord, want ze hebben besloten opnieuw aan de alarmbel te trekken met een duidelijk argument: de hoge kosten die nodig zijn om nieuwe wagens vanaf 2025 aan de norm te laden voldoen, zullen doorgerekend worden aan de klanten.

Hoger dan voorzien

En slecht nieuws voor de Europese automobilisten: de Euro 7-norm brengt 4 tot 10 keer hogere kosten met zich mee dan wat de Commissie op voorhand had voorspeld. Dat blijkt uit een nieuwe studie van Frontier Economics, in opdracht van de ACEA. De Euro 7-norm, die natuurlijk strenger is dan Euro 6, zal de constructeurs ertoe dwingen om zwaar te investeren in het beperken van de uitstoot van de wagens die ze produceren. 

Terwijl de Europese autoriteiten een meerkost van 180 tot 450 euro hadden geschat voor een auto of bestelwagen, zegt de studie van de ACEA dat het om gemiddeld 2.629 euro gaat voor een dieselwagen en 1.862 euro voor een auto op benzine (tegenover respectievelijk 446 en 184 euro volgens de Europese Commissie). Er wordt zelfs gesproken over een bedrag van 11.707 euro voor vrachtwagens! Tenslotte voegt de constructeursvereniging er nog aan toe dat de Euro 7-norm ook indirecte kosten met zich mee zal brengen, zoals een hoger brandstofverbruik.

Is Euronorm 7 dus contraproductief? Luca de Meo, CEO van de Renault-groep, denkt alleszins van wel, hoewel hij tot nu toe een van de meest gematigde betrokkenen was in deze netelige kwestie. 

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via mail:

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: Unsplash / Jonathan Gallegos.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
De nieuwe Rolls-Royce Cullinan Blue Shadow put inspiratie uit… de ruimte!

De nieuwe Rolls-Royce Cullinan Blue Shadow put inspiratie uit… de ruimte!

Slechts 62 exemplaren zullen geassembleerd worden.

Win een exclusieve, onvergetelijke off-road dag!

Win een exclusieve, onvergetelijke off-road dag!

Wij nodigen je graag uit voor een unieke, avontuurlijke dag met de nieuwe Ford Ranger en Ford Bronco!

Scoop: de Skoda Superb betrapt in Oostenrijk

Scoop: de Skoda Superb betrapt in Oostenrijk

Terwijl onze spionnen de berline ‘in zijn eentje’ konden fotograferen in de Oostenrijkse Alpen, was de Combi breakuitvoering er niet alleen...

Lexus LBX: hybride compacte premium-SUV

Lexus LBX: hybride compacte premium-SUV

Ondanks zijn compacte afmetingen, met een lengte van 4,2 meter, belooft Lexus dat je ook bij zijn nieuwe instap-SUV alle raffinement mag verwachten dat eigen is aan het merk.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 56.181
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 25.990
2021
7.100 km