Euro NCAP: geen maximumscores!

Maar de DS 4 en de Honda HR-V doen het met vier sterren wel een stuk beter dan de Dacia Jogger…

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 13 april 2022
  • Veiligheid
  • 2.949 weergaven

Terwijl tijdens de eerste ronde Euro NCAP crashtest van dit jaar iedereen de maximumscore van 5 sterren haalde, op één model na, ziet de nieuwe vangst er minder rooskleurig uit.

De nieuwe DS 4 deed het goed in de crashtests zelf, maar liet een steekje vallen op het vlak van veiligheidsuitrusting. Standaard is het middelgrote model van het Franse premiummerk uit de Stellantis-stal immers uitgerust met een autonoom remsysteem dat enkel gebruikmaakt van een camera, wat minder veilig is bij achterwaartse aanrijdingen met andere voertuigen. De DS 4 krijgt dus 4 sterren. Euro NCAP laat wel weten dat met het optionele ‘Safety Plus Pack’ het model wel de maximuscore gehaald zou hebben. Je weet dus wat je te doen staat wanneer je een DS4 koopt en oog hebt voor veiligheid.

Ook de Honda HR-V deed het over het algemeen goed en haalde vier sterren, maar de Japanner verliest die vijfde ster omwille van de tegenvallende verankering van de inzittenden, vooral wat kinderen op de achterbank betreft.

Dacia Jogger: 1 ster

Voor Dacia zien we een heel ander beeld, met amper één ster voor de Jogger. Die betaalbare zevenzitter deelt zijn onderstel met de Sandero Stepway, die vorig jaar twee sterren wist te scoren. De Jogger werd daarom niet gecrasht, maar zijn veiligheidsuitrusting werd wel afgewogen tegen die van de Sandero Stepway. De kleine marge waarmee die laatste zijn tweede ster wist binnen te behalen, verliest de Jogger omdat er op de derde zetelrij geen systeem heeft dat de bestuurder laat weten dat alle gordels zijn vastgeklikt. In vijfzits configuratie is de Jogger dus even ‘veilig’ als de Stepway, maar in de zevenzitter moet je zelf checken of de kinderen op de derde zetelrij hun gordel vastklikken en ook vastgeklikt houden tijdens de rit.


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: Euro NCAP.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Deze avontuurlijke Nissan Ariya ziet er beestig uit

Deze avontuurlijke Nissan Ariya ziet er beestig uit

Hij zal gebruikt worden bij een expeditie van de Noord- naar de Zuidpool

AC Schnitzer pompt 610 pk en 750 Nm in de M3 Touring!

AC Schnitzer pompt 610 pk en 750 Nm in de M3 Touring!

Genoeg om een paar plaatsen te klimmen in de lijst van snelste breaks...

Porsche restaureerde de 959 van Jacky Ickx

Porsche restaureerde de 959 van Jacky Ickx

Nu Porsche zijn 75ste verjaardag viert, besloot het merk om een nieuw leven te geven aan de 959 die in 1986 na 14.000 km tweede finishte in de Parijs-Dakar-rally.

Ford: een patent op... ingebouwde drones?

Ford: een patent op... ingebouwde drones?

Onderzoekers van het merk denken aan concepten om de veiligheid te verbeteren en zelfs leveringen onderweg mogelijk te maken!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Manueel

€ 6.999
2014
214.750 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Manueel

€ 28.990
2021
32.000 km