Bijna 5,5 miljoen euro voor Ferrari Enzo van paus Johannes Paulus II

Deze Ferrari Enzo in nieuwstaat heeft een ongewone voorgeschiedenis. Het is zeker de belangrijkste van alle Enzo’s: dit is het laatste exemplaar van de productie en het enige dat weggeschonken werd. En niet aan om het even wie …

  • Piette François
  • 20 augustus 2015

Volgens de oorspronkelijke plannen zouden er 349 exemplaren van de Enzo gebouwd worden. De vraag steeg echter snel, waarop Ferrari besloot om toch 399 auto’s te produceren. Maar er werd nog een 400ste gemaakt, die echter nooit verkocht werd. Luca di Montezemolo, toenmalig hoofd van het Italiaanse merk, gaf hem cadeau aan het Vaticaan en paus Johannes Paulus II in januari 2005.

Ferrari voor het goede doel

De paus bedankte Ferrari uiteraard voor deze gift, maar stelde voor om de auto te verkopen aan de meest biedende en de volledige som te storten aan de slachtoffers van de tsunami die het zuid-oosten van Azië trof enkele weken ervoor. De veiling was gepland voor de maand juni, maar helaas overleed de paus in april. De chèque voor de tsunamislachtoffers werd uiteindelijk overhandigd aan zijn opvolger, Benedictus XVI.

Onderscheid

De auto werd uiteindelijk verkocht in de Verenigde Staten, waar hij sindsdien ook bleef. Hij heeft 179 km op de teller en werd dus uiterst zelden gebruikt. Enkele elementen onderscheiden hem van de andere Enzo’s, zoals de kleur Scuderia Red, overgenomen van de Ferrari’s uit de Formule 1.

Let ook op de achterspoiler in koolstofvezel, de Daytona-zetels en het plaatje in de koffer waar Luca di Montezemolo de volgende zin schreef met de hand: “Questa Enzo unica nella storia della Ferrari quale segno della solidarietà per chi soffre ispirata da un Grande Papa, Giovanni Paolo II.” Voor wie de taal van Dante niet machtig is, dat betekent: “Deze unieke Enzo in geschiedenis van Ferrari is een teken van solidariteit voor iedereen die lijdt, geïnspireerd door de grote paus Johannes Paulus II.”

Historische Ferrari                                    

De auto werd door RM Sotheby’s verkocht bij de opmerkelijke veiling in Monterey (Californië). Hij bracht 6.050.000 dollar of omgerekend meer dan 5,44 miljoen euro op. De koper kocht niet alleen een Ferrari, maar ook een stukje geschiedenis.

Meer lezen over:

Over de auteur: Piette François
Foto's ©: Patrick Ernzen.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Chinese EV's verkopen niet en stapelen zich op in Europese havens

Chinese EV's verkopen niet en stapelen zich op in Europese havens

De havenautoriteiten beginnen onder druk te staan.

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Net als de kleinere C3 zal deze nieuwe Citroën C3 Aircross beschikbaar zijn op benzine, als hybride en als volledig elektrische versie!

De nieuwe BMW X3 warmt zich op

De nieuwe BMW X3 warmt zich op

BMW laat ons watertanden met enkele foto's en details over zijn nieuwe SUV X3, die al binnen enkele weken officieel wordt voorgesteld.

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda trakteert zichzelf op een nieuw vlaggenschip met plaats voor 7 personen: dit is de SUV CX-80, die boven de CX-60 en CX-5 komt te staan.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km