Focus op een legende: de eerste generatie van de Honda Civic, hij deed alles goed!

Een halve eeuw! De Honda Civic viert dit jaar zijn 50-jarig bestaan. Maar voor hij het model werd met strijdlustige looks dat we vandaag kennen, was de Civic eerst een kleine en bijzonder goed uitgedachte stadswagen. Vertellen we je meer over dit model?

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 19 april 2022

In de jaren ‘60 was Honda een nicheconstructeur, één met verrassende creaties: van grappige microstadswagens als de N en de Z, tot duivelse roadsters als de S600 en S800, maar niets voor het grote publiek. In 1972 kwam er een revolutie: Honda stelde de Civic voor. Niemand lachte nog, want iedereen zag hoe degelijk het concept was uitgewerkt en hoe stevig hij gebouwd was. 

Een Japanse Mini?

Deze Civic van de eerste generatie had beperkte buitenafmetingen: amper 3,4 meter lang! Maar het technische gedeelte was bijzonder: voorwielaandrijving, een dwars geplaatste motor en 4 onafhankelijk opgehangen wielen. En om de concurrentie helemaal op achtervolgen aan te wijzen, was er ook een volledig openende achterklep als optie en een uitstekend aluminium motorblok met bovenliggende nokkenassen!

Civic RS!

Er komen al snel heel wat evoluties en afgeleiden: een handgeschakelde of automatische versnellingsbak, een RS-uitvoering met 76 pk en een handgeschakelde vijfbak, een ecologische CVCC-versie, een koetswerk met 5 deuren, een break...

Vandaag

Met meer dan een miljoen gebouwde exemplaren voor hij vernieuwd werd in 1980, vind je er vandaag geen meer van de eerste generatie in de zoekertjes. De overlevingsgraad is immers heel laag, en dat omwille van roest! Reken op minstens 10.000 euro voor een exemplaar in bijna perfecte staat en ongeveer 5.000 euro voor één in goede staat. Je zoekt best naar een model met handbak, want de automaat had maar twee versnellingen! Veel geluk ook bij het zoeken naar specifieke onderdelen!

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Honda Civic? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Honda Civic-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Reportage: QUQUQ, een campervan in pakketvorm!

Reportage: QUQUQ, een campervan in pakketvorm!

In plaats van een ‘echte’ camper te moeten kopen, kan je ook tijdelijk de nodige accessoires in een op maat gemaakte module voor je auto aanschaffen. Zoals met de QUQUQ Busbox-4, speciaal gemaakt voor de meest lifestylegeoriënteerde EV van het moment: de VW ID. Buzz!

Volkswagen Polo G40: vergeten sportieveling met trompet!

Volkswagen Polo G40: vergeten sportieveling met trompet!

Een grote compressor in een kleine Polo? Dat klinkt als een verleidelijk recept, en het bewijst dat de Volkswagen-groep – met een klein duwtje in de rug – weldegelijk een echte funauto kan bouwen!

Win een plaats als co-piloot in een Porsche GT3 of GT4!

Win een plaats als co-piloot in een Porsche GT3 of GT4!

Ben jij er klaar voor om de sensatie van je leven te ervaren? Vroom heeft 5 felbegeerde plaatsen veiliggesteld, zodat jij de co-piloot kan worden van een Porsche GT3 of GT4 tijdens de Porsche Club Francorchamps Days op 8 of 9 april. Wees er snel bij voordat deze unieke kans aan je voorbij gaat!

Mitsubishi XRT Concept: de toekomstige L200?

Mitsubishi XRT Concept: de toekomstige L200?

Deze Mitsubishi XRT Concept is de voorbode van de volgende L200. Hij komt op de markt in Thailand en vervolgens in de rest van Azië en Oceanië, maar zal hij tot Europa geraken?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.999
2018
24.489 km
€ 56.181
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km