Ford test koplampen die informatie projecteren op het wegdek

Het lijkt erop dat de technologie die Audi debuteerde navolging kan krijgen bij volumemerken.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 17 augustus 2022
  • Veiligheid
  • 1.241 weergaven

Head-up displays kunnen je als bestuurder helpen om je ogen op de weg te houden en toch de nodige informatie te krijgen. Maar als het heel donker is, kan die info in je gezichtsveld ook storend zijn. Audi kwam daarom in primeur met koplampen met DMD-technologie die info op de weg kunnen projecteren. En nu test Ford een gelijkaardig systeem.

Veiligheid en hoffelijkheid

De koplampen van Ford met hoge resolutie-projectoren kunnen navigatie-aanwijzingen en snelheidsbeperkingen op het wegdek kunnen projecteren zodat je daarvoor niet meer naar je instrumentencluster hoeft te kijken. Ook projecties van veiligheidswaarschuwingen, zoals scherpe bochten of gevaarlijke weersomstandigheden, behoren tot de mogelijkheden. Het moet volgens Ford het risico op nachtelijke ongevallen beperken.


Daarnaast bekijkt Ford ook of het de breedte van de wagen op het wegdek kan projecteren, waardoor het makkelijker wordt om in te schatten of je auto in een parkeervak past of dat je door een smalle opening geraakt of niet. Ook extra hoffelijkheid behoort tot de mogelijkheden, zoals het projecteren van een zebrapad wanneer de auto stopt om een voetganger te laten oversteken. Hoe legaal dat laatste is, dat is een andere vraag. Voorlopig is die vraag echter nog niet aan de orde, want Ford heeft nog niet aangekondigd of en wanneer het systeem op zijn auto’s beschikbaar zal zijn.

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: Ford.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Video: een Subaru met 862 pk voor een waanzinnige Gymkhana!

Video: een Subaru met 862 pk voor een waanzinnige Gymkhana!

Voor de tweede keer is het niet Ken Block, maar wel Travis Pastrana die uit de bol gaat tijdens deze Gymkhana!

De Mazda MX-5 rijdt al op duurzame brandstof!

De Mazda MX-5 rijdt al op duurzame brandstof!

Een exemplaar dat volledig standaard is, maar getankt met SUSTAIN 100 Percent, doorkruiste Engeland en deed daarbij 4 circuits aan. En het resultaat is veelbelovend!

Volkswagen werkt aan MEB+ met meer dan 700 km rijbereik

Volkswagen werkt aan MEB+ met meer dan 700 km rijbereik

De evolutie van het elektrische platform van de groep moet verder ook meer technologie en een hogere laadcapaciteit brengen, en leiden tot 10 nieuwe modellen tegen 2026.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 37.990
2021
21.250 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Diesel, Automaat

€ 43.985
2020
29.840 km