Rolls-Royce
Slechts 62 exemplaren zullen geassembleerd worden.
Wanneer Cadillac de concurrentie wil aangaan met goedkopere Europese berlines, is dat resultaat niet altijd even overtuigend. Deze Cimarron faalde zelfs grandioos!
Aan het begin van de jaren tachtig is in de Verenigde Staten de flamboyantie en panache van dertig jaar eerder verdwenen. Er moest economisch gedacht en gebouwd werden. Dat was een primeur voor Amerikaanse autobouwers die geïmporteerde Europese auto's als een bedreiging op eigen bodem zagen. Zelfs Cadillac moest het redelijk houden! Die poging eindigde in een grote mislukking!
Cadillac moest een lichte, compacte en zuinige auto te maken. Om de ontwikkeling te versnellen en aanzienlijke schaalvoordelen te behalen, koos Cadillac voor het 'J platform' van General Motors. Dat was bedoeld voor alle compacte berlines van de groep en werd onder andere gebruikt voor... de Opel Ascona! Een Cadillac die zijn onderstel deelt met een Opel Ascona, serieus? Ja, en daar stopte het niet...
Hoewel de naam Cimarron moed, avontuur en pioniersgeest moest oproepen, leek Cadillac niet erg trots op zijn nieuwe model. De eerste modellen werden dan ook niet echt als Cadillac voorgesteld!
Geen grote V8 en achterwielaandrijving, deze zuinige Cadillac paste de weelde uit het verleden: een lengte beperkt tot 4,56 meter, voorwielaandrijving, een 1.8 liter viercilinder met 86 pk en een handgeschakelde versnellingsbak op het basismodel... Met zo'n technische fiche was de Cadillac Cimarron niet meteen een droom...
Toch was de Cimarron in zijn eerste jaren geen commerciële flop: hij verkocht beter dan verwacht, met Amerikaanse klanten die blij waren toegang te hebben tot de Cadillac-mythe aan een lagere prijs! Maar drie jaar later was het verrassingseffect uitgewerkt en keerden de klanten zich af van deze trage 'mini Caddy'. De verkoop kelderde, terwijl de andere, meer weelderige modellen van het merk steeds beter verkochten.
Cadillac bereidde een tegenaanval voor, met als speerpunt een optionele V6, een aangescherpt rijgedrag, een verzorgde restyling en een overvloed aan uitrusting. Helaas volstond dat niet om de verkoop weer op gang te brengen. Die bleef dalen. De Cimarron, die als weinig flatterend voor het merk beschouwd werd, verdween in 1989. "Nooit meer", zouden sommigen aan de top van het bedrijf gezegd hebben....
Ben jij op zoek naar een oldtimer? Ontdek onze nieuwste zoekertjes voor oldtimers nu hier:
Slechts 62 exemplaren zullen geassembleerd worden.
Voordat Peugeot de volgende generatie van zijn 3008 onthult, stelt het merk eerst het dashboard van het model voor, met daarop de nieuwe i-Cockpit met 21 duim groot gebogen scherm!
De Model S Plaid met ‘Track package’ mag zich voortaan de snelste auto op de Nürburgring noemen, dankzij een rondetijd van 7 minuten 25.231 seconden.