Geflopt model: Cadillac Cimarron, “nooit meer”!

Wanneer Cadillac de concurrentie wil aangaan met goedkopere Europese berlines, is dat resultaat niet altijd even overtuigend. Deze Cimarron faalde zelfs grandioos!

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 10 november 2022
  • Divers

Aan het begin van de jaren tachtig is in de Verenigde Staten de flamboyantie en panache van dertig jaar eerder verdwenen. Er moest economisch gedacht en gebouwd werden. Dat was een primeur voor Amerikaanse autobouwers die geïmporteerde Europese auto's als een bedreiging op eigen bodem zagen. Zelfs Cadillac moest het redelijk houden! Die poging eindigde in een grote mislukking!

GM schiet te hulp

Cadillac moest een lichte, compacte en zuinige auto te maken. Om de ontwikkeling te versnellen en aanzienlijke schaalvoordelen te behalen, koos Cadillac voor het 'J platform' van General Motors. Dat was bedoeld voor alle compacte berlines van de groep en werd onder andere gebruikt voor... de Opel Ascona! Een Cadillac die zijn onderstel deelt met een Opel Ascona, serieus? Ja, en daar stopte het niet...

Hoewel de naam Cimarron moed, avontuur en pioniersgeest moest oproepen, leek Cadillac niet erg trots op zijn nieuwe model. De eerste modellen werden dan ook niet echt als Cadillac voorgesteld!

Onder de motorkap: een Ascona!

Geen grote V8 en achterwielaandrijving, deze zuinige Cadillac paste de weelde uit het verleden: een lengte beperkt tot 4,56 meter, voorwielaandrijving, een 1.8 liter viercilinder met 86 pk en een handgeschakelde versnellingsbak op het basismodel... Met zo'n technische fiche was de Cadillac Cimarron niet meteen een droom...

De hoop verdween al snel als sneeuw voor de zon...

Toch was de Cimarron in zijn eerste jaren geen commerciële flop: hij verkocht beter dan verwacht, met Amerikaanse klanten die blij waren toegang te hebben tot de Cadillac-mythe aan een lagere prijs! Maar drie jaar later was het verrassingseffect uitgewerkt en keerden de klanten zich af van deze trage 'mini Caddy'. De verkoop kelderde, terwijl de andere, meer weelderige modellen van het merk steeds beter verkochten.

Cadillac bereidde een tegenaanval voor, met als speerpunt een optionele V6, een aangescherpt rijgedrag, een verzorgde restyling en een overvloed aan uitrusting. Helaas volstond dat niet om de verkoop weer op gang te brengen. Die bleef dalen. De Cimarron, die als weinig flatterend voor het merk beschouwd werd, verdween in 1989. "Nooit meer", zouden sommigen aan de top van het bedrijf gezegd hebben....

Op zoek naar een oldtimer?

Ben jij op zoek naar een oldtimer? Ontdek onze nieuwste zoekertjes voor oldtimers nu hier:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
De nieuwe Rolls-Royce Cullinan Blue Shadow put inspiratie uit… de ruimte!

De nieuwe Rolls-Royce Cullinan Blue Shadow put inspiratie uit… de ruimte!

Slechts 62 exemplaren zullen geassembleerd worden.

Toekomstige Peugeot 3008: dit is zijn nieuwe i-Cockpit

Toekomstige Peugeot 3008: dit is zijn nieuwe i-Cockpit

Voordat Peugeot de volgende generatie van zijn 3008 onthult, stelt het merk eerst het dashboard van het model voor, met daarop de nieuwe i-Cockpit met 21 duim groot gebogen scherm!

Tesla stoot Porsche van de troon op de Nürburgring

Tesla stoot Porsche van de troon op de Nürburgring

De Model S Plaid met ‘Track package’ mag zich voortaan de snelste auto op de Nürburgring noemen, dankzij een rondetijd van 7 minuten 25.231 seconden.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 25.990
2021
7.100 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 56.181
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km