Geflopt model: Caterham 21, op het verkeerde moment…

Als je aan Caterham denkt, denk je meteen aan de Seven, de iconische lichtgewicht tweezitter die oorspronkelijk door Lotus werd ontworpen. Maar Caterham had in de jaren 90 ook een ander model, dat niet kon concurreren tegen… datzelfde Lotus.
  • Bervoets Wim
  • 12 mei 2017

In 1994 wilde Caterham een speciale verjaardag in de verf zetten: dat jaar was het precies 21 jaar geleden dat de kleine Britse constructeur de productie van de iconische Seven overnam van Lotus. Ter gelegenheid van die verjaardag pakte het op de British Motor Show uit met een gloednieuw model: de 21.

Praktischere Seven

Nu ja, gloednieuw: de 21 vertrok van het chassis van de Seven, maar combineerde dat vooral met een praktischer en minder radicaal koetswerk. Dat betekende meer comfort en ook iets meer ruimte aan boord, en zowaar ook bagageruimte. Door de verstevigingen aan het koetswerk slaagden de ingenieurs erin om hem stijver te maken dan de Seven, en in combinatie met een soepelere ophanging moest Caterham nog meer roadster-fans kunnen overtuigen.

Amalgaam van merken

Onder de motorkap stopte Caterham blokken waar het al vertrouwd mee was: viercilinders van 1,6 tot 2,0 liter groot, met vermogens die varieerden tussen 115 en 230 pk. Die motoren kwamen van Rover en van Vauxhall, terwijl er voor de koetswerkonderdelen ook bij andere constructeurs druk in de onderdelenbak werd gegraaid: de achterlichten van de Ford Mondeo, zijspiegels van de Rover 200, richtingaanwijzers van de Suzuki Cappuccino, enzovoort.

Concurrentie op eigen bodem

Aanvankelijk hoopten de Britten om van de 21 zo’n 200 exemplaren per jaar te kunnen produceren en verkopen. Uiteindelijk werd de productie in 1999 gestaakt bij… 49 exemplaren. Waarom? Concurrentie van eigen huis: de 21 presteerde minder goed en stuurde minder precies dan de geweldige Seven, en ging geplaagd onder een minder nauwkeurig rijgedrag – iets waar het bij de kleine Britse constructeurs op aankomt.

Maar de grootste concurrentie kwam van een andere Britse constructeur: Lotus. Die pakte in 1996 namelijk uit met de Elise, een model dat niet alleen goedkoper was dan de Caterham 21, maar ook over een moderner chassis beschikte. Het verschil is duidelijk: de Lotus Elise was een schot in de roos en wordt vandaag nog altijd geproduceerd…

Vandaag

Met een totale productie van 49 exemplaren wordt het een bijzonder moeilijke zoektocht. De grootste kans om er een te vinden, is natuurlijk in het Verenigd Koninkrijk. Een meevaller: als er al een opduikt in de zoekertjes, valt de prijs nog relatief mee. Reken op ongeveer 25.000 pond voor een exemplaar (ongeveer 30.000 euro). Hou wel nog budget opzij voor de invoerprocedure, wat vaak een werk van lange adem is. Hou ook in het achterhoofd dat een groot deel van deze Caterhams op circuit werd gebruikt. Check dus zeker de onderhoudsgeschiedenis grondig.

Meer lezen over:

Over de auteur: Bervoets Wim Wim Bervoets is redacteur bij Vroom sinds 2016. Hij interesseert zich voor alles van stadsauto’s tot sportwagens, en kijkt met een open blik naar de mobiliteit en brandstoffen van de toekomst.
Toch droomt hij nog altijd van een Lotus Elise...

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Peugeot Inception Concept: we mochten hem ontdekken!

Peugeot Inception Concept: we mochten hem ontdekken!

Ter gelegenheid van zijn Europese première konden we Peugeots belangrijke Inception Concept in levende lijve ontdekken. Interesse in een kleine rondleiding van het model?

Volkswagen Polo G40: vergeten sportieveling met trompet!

Volkswagen Polo G40: vergeten sportieveling met trompet!

Een grote compressor in een kleine Polo? Dat klinkt als een verleidelijk recept, en het bewijst dat de Volkswagen-groep – met een klein duwtje in de rug – weldegelijk een echte funauto kan bouwen!

Hyundai heeft genoeg van de traditionele sedan

Hyundai heeft genoeg van de traditionele sedan

Hyundai brengt steeds meer modellen uit met een charismatische look, zoals deze nieuwe Sonata, die duidelijk geen saaie berline meer is.

Van kust tot kust: 48 uur achter het stuur van de Jaguar F-Type 75 Edition

Van kust tot kust: 48 uur achter het stuur van de Jaguar F-Type 75 Edition

Jaguar zwaait een icoon in stijl uit in het noorden van het Iberisch schiereiland, met een rit van bijna 1.000 km tussen Sitges en San Sebastian achter het stuur van de nieuwe F-Type 75 Edition. Een test langs de mooiste wegen van Catalonië, Aragon, Navarra en het Baskenland met meer dan 500 pk onder de rechtervoet!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 49.795
2019
26.488 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 56.181
2021
1.500 km