Geflopt model: Iso Rivolta Fidia, de allercoolste berline

Zeer krachtig, uitzonderlijk exclusief, duurder dan een Rolls-Royce en aanbeden door een rockster: met zo’n visitekaartje kan de Iso Fidia alleen maar de allercoolste berline zijn. En toch werd hij een flop…

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 15 oktober 2021
  • Divers

In de jaren ’60 was Iso Rivolta een naam met even veel uitstraling als Ferrari, Aston Martin of Maserati. De kleine ambachtelijke constructeur bouwde namelijk luxecoupés met een voorbeeldige afwerking en krachtige Amerikaanse V8-motoren. De betrouwbaarheid en het eenvoudige onderhoud van die laatsten maakten Iso’s zeer populair bij liefhebbers van prestaties die niet gaven om verfijning maar wel om pure kracht…

In september 1967 onthulde Iso zijn eerste berline, de S4, op het salon van Frankfurt. De lijn van de hand van Giugiaro (die toen voor Ghia werkte) was tegelijk elegant en krachtig. Onder de motorkap deed Iso opnieuw een beroep op de Chevrolet-V8 van 5,4 liter, een motor die ook de Corvette aandreef. De fans moesten echter lang wachten voor ze ervan konden profiteren, want de auto werd pas 1,5 jaar later aan de pers voorgesteld. De eerste tests vonden bovendien niet onder ideale omstandigheden plaats, want de journalisten maakten in Athene kennis met een (ondertussen ‘Fidia’ gedoopte) auto die veel plaats innam en die werd aangedreven door een V8 die de plaatselijke benzine niet wist te smaken.

Peperduur

Bij zijn lancering profileerde de Fidia zich als een van de meest exclusieve auto’s ter wereld: zijn weldadige interieur was rijkelijk aangekleed en maakte gebruik van de edelste materialen. En de Fidia was niet enkel luxueus maar ook sportief: zijn Chevrolet-V8 van 300 pk kon worden gekoppeld aan een manuele versnellingsbak die de dikke berline bijzonder snel maakte: voor de sprint van 0 naar 100 km/u werd een tijd van minder dan 8 seconden aangekondigd. Voor dergelijk prestige moest je flink betalen: de Fidia kostte meer dan… een Rolls-Royce. Het vormde geen belemmering voor een aantal bevoorrechtte klanten, waaronder een zekere… John Lennon, die er naar verluidt drie had.

Evoluties

Doorheen de tijd onderging de auto een aantal evoluties, zoals een nieuw dashboard en een V8 van Ford in plaats van die van Chevrolet. Het baatte allemaal niet om de auto te redden. Iso’s verkochten slecht en de economische en oliecrisis waren een koude douche voor de monsters met hun grote dorst. Op de laatste dag van 1974 besliste Iso om te stoppen met auto’s te bouwen. Er waren toen minder dan 200 Fidia’s verkocht…

Vandaag

  • Versies met manuele versnellingsbak rijden fijner dan die met een automaat.
  • Reken op zo’n 130.000 euro voor een mooi exemplaar.
  • Specifieke onderdelen zijn onvindbaar…
  • Mechanisch vormt hij geen problemen: de V8-motoren van Chevrolet en Ford waren zeer populair en betrouwbaar.
  • Let op voor de bekleding: het interieur van een Fidia restaureren kost een fortuin.


Op zoek naar een oldtimer?

Ben jij op zoek naar een oldtimer? Ontdek onze nieuwste zoekertjes voor oldtimers nu hier:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?
Foto's ©: Bonhams.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Scoop: de volgende generatie BMW M5 komt eraan!

Scoop: de volgende generatie BMW M5 komt eraan!

Achter zijn verbrede wielkasten en zijn vier uitlaatpijpen zou deze volgende generatie BMW M5 een plug-inhybride V8 moeten krijgen.

ID. Buzz: 7-zitter komt op 2 juni

ID. Buzz: 7-zitter komt op 2 juni

Volkswagen heeft een afspraak gemaakt voor vrijdag 2 juni om de langere versie van de ID. Buzz te tonen, die ook 3 zitrijen zal krijgen.

We konden de Kia EV9 in avant-première ontdekken!

We konden de Kia EV9 in avant-première ontdekken!

Kia heeft ons uitgenodigd om zijn nieuwe elektrische vlaggenschip, de EV9, in levende lijve te ontdekken in avant-première! Dit is alles wat je moet weten over de EV SUV.

Focus op de plug-inhybride SUV's van Lexus

Focus op de plug-inhybride SUV's van Lexus

Als pionier op vlak van elektrificatie heeft Lexus een indrukwekkend gamma aan hybride modellen. Maar wist je al dat Lexus tegenwoordig ook enkele plug-inhybride SUV's aanbiedt?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 25.990
2021
7.100 km
€ 56.181
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km