Geflopt model: Lotus Elite, de boze droom

Op een bepaald moment had Lotus-oprichter Colin Chapman genoeg van zijn kitcars, de auto’s die de klant zelf ineen moest vijzen. Hij wou meedoen met de groten, en een comfortabele GT bouwen. Dat werd de Elite.

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 16 november 2018

In 1974 kon de Lotus Elan+2 zijn leeftijd niet langer verbergen: zijn basis dateerde al uit de jaren 60. Chapman gebruikte voor de vernieuwing van het model alle trucjes uit die tijd: de looks van een shooting brake, opklappende koplampen, plastic in plaats van chroom en een comfortabel interieur voor vier volwassenen.

Revolutie in Hethel

Voor Lotus was dat een revolutie: het merk had zich nog nooit op de competitieve GT-markt gewaagd. En dat bleven de Britten proberen: na de Elite volgde de afgeleide Eclat in 1975, en een jaar later de Esprit.

Toch bleef Chapman zweren bij zijn slogan ‘light is right’. Het koetswerk uit glasvezel werd gemonteerd op een stalen balkenchassis. Die architectuur werd ook gebruikt bij andere producten van het merk, zoals de Europa en Elan. De Elite kreeg wel als eerste Lotus een volledig huisgemaakte motor. De aluminium viercilinder was twee liter groot, had twee bovenliggende nokkenassen en zestien kleppen.

Tegenover de grote kleppers van de concurrentie was het een klein blok, maar de 160 paarden zorgden samen met de lichtheid wel voor mooie prestaties. De Elite was ook de eerste Lotus met een optionele automatische versnellingsbak.

Geflopt

Een ruim interieur, prestigieus logo, krachtige motor en topchassis waren niet voldoende voor Lotus om een succesvol model op de markt te zetten. De lijn verdeelde de meningen en de afwerkingskwaliteit was bedroevend. De bedenkelijke betrouwbaarheid kon Lotus niet rechttrekken met de facelift, toe de motor vergroot werd naar 2,2 liter. In 1982 werd de productie stilgelegd, na ongeveer 2.500 exemplaren.

Vandaag

Een Elite is vandaag niet zoveel waard. Net als toen wordt hij wat met een scheef oog bekeken. Voor ongeveer 10.000 euro moet je een geschikt exemplaar kunnen vinden, maar daarvoor moet je wel uitwijken naar Groot-Brittannië. Best neem je ook een specialist onder de arm.

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Scoop: de Skoda Superb betrapt in Oostenrijk

Scoop: de Skoda Superb betrapt in Oostenrijk

Terwijl onze spionnen de berline ‘in zijn eentje’ konden fotograferen in de Oostenrijkse Alpen, was de Combi breakuitvoering er niet alleen...

Lexus LBX: hybride compacte premium-SUV

Lexus LBX: hybride compacte premium-SUV

Ondanks zijn compacte afmetingen, met een lengte van 4,2 meter, belooft Lexus dat je ook bij zijn nieuwe instap-SUV alle raffinement mag verwachten dat eigen is aan het merk.

De nieuwe Rolls-Royce Cullinan Blue Shadow put inspiratie uit… de ruimte!

De nieuwe Rolls-Royce Cullinan Blue Shadow put inspiratie uit… de ruimte!

Slechts 62 exemplaren zullen geassembleerd worden.

Win een exclusieve, onvergetelijke off-road dag!

Win een exclusieve, onvergetelijke off-road dag!

Wij nodigen je graag uit voor een unieke, avontuurlijke dag met de nieuwe Ford Ranger en Ford Bronco!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 56.181
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 25.990
2021
7.100 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km