Geflopt model: Sunbeam Stiletto, de bizarre coupé die niemand moest hebben…

Het is een in de jaren ‘60 geboren Brit met een duivelse look, de belofte van een speels weggedrag en een gulle motor. En toch wou destijds niemand hem. Wat was er mis?

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 26 juli 2022
  • Divers
  • 4.895 weergaven

We hebben vaak een erg glamoureus beeld van Engeland in de jaren '60: Sean Connery als James Bond, Jaguar die die zijn E-Type voorstelt, de Beatles die 'Love me do' zingen en de ontwerpen van Taylor Street... Maar toch was niet alles rozengeur en maneschijn. Bij de Rootes groep bijvoorbeeld. Al moet het gezegd dat BMC de markt van de stadsauto's domineerde met zijn ongelooflijke Mini. Het was moeilijk voor anderen om in deze omstandigheden hun plek op de markt te veroveren...

De Rootes groep schraapte echter de nodige fondsen bijeen en slaagde erin om de Hillman Imp uit te brengen, een merkwaardige stadsauto die alles anders deed, met zijn motor achteraan. De in 1963 onthulde Imp moest de financiële toekomst van de groep veilig stellen. En dat begon niet goed, want de verkoop kwam niet op gang. De Mini was nog steeds de favoriet.

Rootes besloot toen een oud recept te gebruiken: eindeloos afgeleiden maken van het model via alle merken van de groep, van Singer via Commer tot Sunbeam. Niet al die pogingen waren nutteloos en het is Sunbeam dat de meest interessante versie zou krijgen: de Stiletto.

Sexy en sportief!

In 1967 toont Sunbeam de Californian met een coupé koetswerk. De Stiletto is een afgeleide van de Californian, maar dan met een motor die bij zijn looks past: de 4 cilinder van 875 cc heeft een herwerkte inlaat en levert 55 pk. Ondanks dit vermogen, dat voor een sportwagen wel erg laag lijkt, bood de Stiletto voor zijn tijd tamelijk goede prestaties: 155 km/u en 0 tot 80 km/u in 10,6 seconden. Volkomen respectabele cijfers voor een kleine sportwagen uit die tijd!

Vervolg en einde

In 1969 werd het model opnieuw ontworpen, maar 3 jaar later weer afgevoerd. Nauwelijks 8.000 exemplaren werden er gemaakt, een echte flop. Tegenwoordig is het model nauwelijks bekend, behalve bij een handjevol diehard liefhebbers (vaak Britten) die ze onderling verhandelen. In elk geval is dit de interessantste en meest begerenswaardige Hillman Imp!


Hillman Imp

Sunbeam Stiletto


Op zoek naar een oldtimer?

Ben jij op zoek naar een oldtimer? Ontdek onze nieuwste zoekertjes voor oldtimers nu hier:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
BMW: koop minder nieuwe auto’s

BMW: koop minder nieuwe auto’s

Een gek advies van een autobouwer, maar duurzaam is het wel.

Ferrari onthult zijn eerste ‘Vision Gran Turismo’

Ferrari onthult zijn eerste ‘Vision Gran Turismo’

Een futuristische hommage aan zijn prototype-racers uit de jaren ‘60 en ‘70. En die wordt niet puur virtueel...

Geflopt model: Ford Cougar, een V6 coupé voor 3.000 euro!

Geflopt model: Ford Cougar, een V6 coupé voor 3.000 euro!

Een dertigtal jaar geleden was het coupésegment dichter bevolkt dan vandaag! Zo telde Ford er twee in zijn gamma aan het einde van de jaren ‘90: de strijdvaardige kleine Puma en de verbazingwekkende Cougar...

Scoop: de facelift van de Opel Corsa rijdt al rond!

Scoop: de facelift van de Opel Corsa rijdt al rond!

Onze spionnen zijn erin geslaagd enkele foto’s te maken van de nog gecamoufleerde Duitse stadswagen…

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Diesel, Automaat

€ 43.985
2020
29.840 km

Benzine, Automaat

€ 37.990
2021
20.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km