Gelukkige verjaardag: de Alfa Romeo Giulia wordt 60!

De in 1962 geïntroduceerde Giulia is één van de meest herkenbare modellen uit de geschiedenis van het merk.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 27 juni 2022
  • Divers
  • 4.877 weergaven

Dag op dag 60 jaar geleden, op 27 juni 1962, werd de Alfa Romeo Giulia voorgesteld op het circuit van Monza als opvolger van de Giulietta uit de jaren ‘50. De berline van de 105-reeks zou tot 1978 in productie blijven en groeide uit tot één van de populairste Alfa Romeo’s ooit.

Aerodynamisch

Met de Giulia maakte Alfa Romeo zijn sportieve reputatie toegankelijk voor het grote publiek. Zijn lage gewicht en levendige aluminium motoren met dubbele nokkenassen zorgden ervoor dat hij goed klonk en er een voor die tijd stevig tempo op nahield. Bovendien was er in de eerste exemplaren plaats voor 6, dankzij de doorlopende bank vooraan en een versnellingspook aan het stuur. Die laatste werd al snel vervangen door een traditionele pook op de vloer en de Giulia kreeg ook vier schijfremmen bovenop zijn vijf versnellingen. Allemaal vernieuwend in de jaren ‘60.


Het koetswerk van de Alfa Romeo Giulia is op het eerste zicht eerder vierkant en weinig aerodynamisch. Maar schijn bedriegt: dankzij het uitgekiende ontwerp bood hij een luchtweerstandscoëfficiënt van 0,34… waarmee hij het beter deed dan een Porsche 911 uit die tijd. Dat had hij te danken aan een klein frontaal oppervlak en tal van aerodynamische snufjes, zoals een windgeleider aan het einde van het dak, een afgeknotte achterkant met een uitsparing in de kofferklep en koetswerkranden die concaaf afgewerkt waren. Een aantal van die details verdween bij de ‘Nuova’, het faceliftmodel dat in 1974 geïntroduceerd werd.

Sportieve versies

Terwijl je van de hedendaagse Giulia een GTA-versie met 540 pk kan kopen, zorgde Alfa Romeo in 1963 voor sensatie met de sportieve TI Super uitvoering van de Giulia. De productie was beperkt tot 501 stuks en de 1.6 onder de kap leverde… 112 pk. Het is vandaag één van de meest gezochte uitvoeringen van de Giulia.

Wie naast het levendige stuurgedrag van de Giulia ook iets meer sportieve looks wou, kwam vanaf 1963 aan zijn trekken met de op het onderstel van de Giulia gebaseerde Sprint GT en later de GT en GTV, met een door Bertone getekend koetswerk. Cabrioplezier was er in de vorm van de bijzonder zeldzame op de GT Bertone gebaseerde GTC. Vanaf 1966 was er de Spider, die ook heel wat componenten deelde met de Giulia en het tot 1994 zou uitzingen! Zelfs de TZ-modellen en de excentrieke Montreal (met een V8 onder de kap) waren gebaseerd op het chassis van de Giulia.


Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Alfa Romeo? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Alfa Romeo-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Op circuit rijden maakt (heel) gelukkig!

Op circuit rijden maakt (heel) gelukkig!

En dat zeggen wij niet, maar wel een wetenschappelijke studie van de Britse universiteit van Loughborough!

5 dingen die je nog niet wist over de Mercedes-AMG One

5 dingen die je nog niet wist over de Mercedes-AMG One

We komen stukje bij beetje meer te weten over de net voor de zomer onthulde, 1.063 pk sterke bolide.

Brabus buigt zich over de EQS om hem een groter rijbereik te geven!

Brabus buigt zich over de EQS om hem een groter rijbereik te geven!

En hij krijgt geen extra vermogen, wat zeldzaam is bij de tuner! Zijn koetswerk krijgt daarentegen wel een speciale behandeling…

Maserati Ghibli: het einde nadert!

Maserati Ghibli: het einde nadert!

Het merk stopt in 2024 met de productie van de berline.

Aanbevolen tests voor jou

3,7 /5 Test: Ford Mustang California Special, de ‘American Dream’!

Test: Ford Mustang California Special, de ‘American Dream’!

Wat is er beter dan een Mustang V8 Convertible om je eigen ‘American Dream’ te beleven? Zeker als je kiest voor het nieuwe California Special-pack dat doet dromen van de Amerikaanse Westkust?

3,7 /5 Test: Lynk & Co 01, het winnende abonnement?

Test: Lynk & Co 01, het winnende abonnement?

De Chinese autobouwer beschikt over een zeldzaam aanbod: een deel-SUV waarop je je kan abonneren! Maar verdient deze plug-in hybride je aandacht?

3,6 /5 Test: Volvo XC40 Recharge, redelijkheid op alle vlakken

Test: Volvo XC40 Recharge, redelijkheid op alle vlakken

De Volvo XC40 was in 2021 jaar het tweede meest verkochte model in België en ook de populairste auto in Vlaanderen, Brussel en bij de professionele gebruikers. Met de lancering van een betaalbaardere ‘Single Motor’ 100% elektrische uitvoering zal zijn populariteit in dat laatste segment alleen maar toenemen.

BMW iX3 vs Volvo C40 Recharge: populaire maar niet echt volks geprijsde stekker-SUV’s

BMW iX3 vs Volvo C40 Recharge: populaire maar niet echt volks geprijsde stekker-SUV’s

Moet je volgende bedrijfswagen elektrisch zijn en hou je van SUV’s? Dan zouden de BMW iX3 en de Volvo C40 Recharge wel eens deel kunnen uitmaken van je selectie. Maar welke kies je?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
De Porsche 911 Carrera RS 2.7 van Paul Walker wordt geveild

De Porsche 911 Carrera RS 2.7 van Paul Walker wordt geveild

Een iconisch model en een link met de verongelukte acteur uit de film ‘Fast & Furious’, dat moet veel geld opleveren…

Te koop: een unieke McLaren F1, waarschijnlijk voor een astronomische prijs!

Te koop: een unieke McLaren F1, waarschijnlijk voor een astronomische prijs!

Hij wordt beschouwd als één van de 3 iconen van de autowereld, naast de Ferrari 250 GTO en de Alfa Romeo 8C 2900. De McLaren F1 is de overtreffende trap op alle vlakken en wordt bijna nooit te koop aangeboden. Dus als je de middelen hebt, is dit je kans!

Tesla rust één van zijn Superchargers uit met een zwembad!

Tesla rust één van zijn Superchargers uit met een zwembad!

Na de lounges aan zijn laadstations haalt Tesla nu een ander wapen boven om elektrische reizigers bezig te houden: het Super Pool!

Zoveel kosten de Plaid-modellen van Tesla

Zoveel kosten de Plaid-modellen van Tesla

De meest explosieve uitvoering van de Model S en X vinden eindelijk hun weg naar ons land. Maar hoeveel moet je neertellen om te kunnen genieten van hun 1.020 pk?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.750
2021
6 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 27.950
2021
14 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Hybride - Benzine, Automaat

€ 44.490
2021
21.500 km

Hybride - Benzine, Automaat

€ 67.900
2020
28.030 km

Benzine, Manueel

€ 20.990
2021
14.214 km

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km