GR86/BRZ ‘Cup Car Basic’ is heerlijk… basic

In Japan kan je een goedkope Toyota GR 86 of Subaru BRZ bestellen op stalen velgen en zonder zijdelingse airbags. Maar waarom?

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 09 februari 2022
  • Buitenland

Zit er echt iemand te wachten op een basic sportcoupé zonder uitrusting en op ouderwetse velgen? Jazeker, maar niet omdat hij goedkoper is. De Toyota GR86 en Subaru BRZ in ‘Cup Car Basic’ trim worden zo kaal mogelijk aangeboden omdat ze verkocht worden aan wie wil deelnemen aan de Toyota Gazoo Racing GR86 / BRZ Cup, een raceklasse met enkel deze twee wagens. De cup start dit jaar en omvat vijf races in Japan. 

Japan only


De stalen 16-duims velgen worden voor de competitie ongetwijfeld snel gewisseld voor lichtmetaal met circuitrubber, maar de auto moet toch de showroom in en uit kunnen rollen… De zijdelingse airbags ontbreken omdat er een rolkooi ingebouwd wordt en airbags dan in de weg zouden zitten. Niks overbodigs dus, en dat is ook te merken in de prijs: ongeveer 3,3 miljoen Yen inclusief BTW, omgerekend zo’n 25.000 euro. Niet slecht voor een sportcoupé met achterwielaandrijving en een 234 pk sterke 2,4 liter grote boxermotor. Daarvoor krijg je ook montagepunten voor zes-punts veiligheidsgordel en specifieke matten die op maat gemaakt zijn om de rolkooi niet te hinderen. Om de duurzaamheid op circuit te garanderen, worden beide wagens ook uitgerust met een extra oliekoeler en een differentieel met extra koeling.


Het slechte nieuws: de Cup Car Basic versies van beide merken zijn enkel gemaakt voor Japan. Subaru voert de BRZ zelfs helemaal niet meer in bij ons, maar voor een GR 86 kan je gewoon bij de Toyota-dealer terecht.


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: Subaru/Toyota.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Scoop: elektrische Mercedes C-Klasse opnieuw betrapt

Scoop: elektrische Mercedes C-Klasse opnieuw betrapt

Na hem eerst te hebben gespot bij Mercedes, lijkt de volledig elektrische tegenhanger van de C-Klasse nu zijn wintertests te ondergaan.

Ford Mustang: twee speciale versies in Europa voor 60ste verjaardag

Ford Mustang: twee speciale versies in Europa voor 60ste verjaardag

Om de 60ste verjaardag van de Mustang te vieren, kondigt Ford twee nieuwe speciale versies aan voor de Europese markt. Maar ook de Mustang GTD komt onze kant op!

Nissan Qashqai: nieuw samoeraigezicht!

Nissan Qashqai: nieuw samoeraigezicht!

De Nissan Qashqai krijgt een facelift voor 2024. De compacte SUV geniet van nieuwe technologie en een sterk vernieuwd design, dat zijn inspiratie haalt bij de oude Japanse krijgers.

De nieuwe BMW X3 warmt zich op

De nieuwe BMW X3 warmt zich op

BMW laat ons watertanden met enkele foto's en details over zijn nieuwe SUV X3, die al binnen enkele weken officieel wordt voorgesteld.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km