Gratis Volkswagen ID software-update brengt heel wat nieuws

Ook bestaande auto’s krijgen ‘over the air’ gratis de ID.Software 3.0. Maar sommige nieuwigheden werken enkel met extra sensoren en zijn dus voor nieuwere modellen.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 22 maart 2022
  • Onderhoud
  • 3.602 weergaven

Twaalf uur duurt het naar verluidt om de update voor je ID.3, ID.4 of ID.5 binnen te halen. Maar de generatie 3.0 van de ID software verbetert volgens VW wel de gebruikerservaring, met onder andere vlottere spraakbediening en verbeterde menu’s in de boordcomputer en de HUD, het optimaliseert het laden en brengt een nieuwe snufjes, waaronder semiautonome rijfuncties. Nieuw geleverde auto’s krijgen standaard de nieuwe software, terwijl bestaande modellen die vanaf het tweede kwartaal van dit jaar gratis kunnen downloaden.

Sneller laden

Een van de voordelen van de update die voor iedereen gelden, is dat je je VW ID-model sneller kan laden. Voor de modellen met 77 kWh batterij stijgt het DC snellaadvermogen bijvoorbeeld van 125 kW naar 135 kW, waardoor je onderweg minder land moet wachten tijdens langere reizen. Daarvoor is ook de online slimme e-routeplanning handig, die je route en laadbeurten berekent in functie van de verkeersdrukte, de gewenste batterijcapaciteit bij aankomst, het laadvermogen van de stations onderweg enzovoort.

Door een beter thermisch beheer van de batterij kan je in koud weer ook verder rijden. En voor wie inzit met de levensduur van zijn batterij is er ook goed nieuws: de nieuwe ‘Battery Car Mode’ zorgt ervoor dat je je batterij maar voor 80% oplaadt om die zo minder te belasten en langer laat meegaan. Dat alles is terug te vinden in intuïtievere menu’s die de update met zich meebrengt.

Swarm Data’

Sommige nieuwe functies hebben extra sensoren nodig, zoals de optionele Travel Assist-functie met ‘Swarm Data’. Deze uitgebreide adaptieve cruise controle houdt je op je rijvak, maar scant aan snelheden boven de 90 km/u ook de het verkeer rondom de auto en kan zelfs semi-automatisch inhalen wanneer er een tragere voorligger is. Als bestuurder hoef je dan enkel de richtingaanwijzer te bedienen. De ‘Swarm Data’, vrij geïnterpreteerd de kennis van een zwerm VW’s op de weg, maakt gebruik van input verzameld door andere auto’s met dezelfde technologie om bijvoorbeeld Level 2 autonoom rijden mogelijk te maken op regionale wegen met maar één markering (een middenlijn).


De semiautonome parkeerfunctie Park Assist Plus moet met de software-update vlotter werken, en krijgt een optionele ‘Memory Function’. Daarmee kan het tot 5 vooraf geprogrammeerde parkeermanoeuvres opslaan, die je je ID vervolgens kan laten uitvoeren over een afstand van 50 meter aan snelheden lager dan 40 km/u. Van op je oprit je garage binnen rijden bijvoorbeeld, zelfs wanneer daar ingewikkelde bochten voor nodig zijn.

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een elektrische Volkswagen? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste elektrische VW-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Exclusieve sportwagen van Alfa Romeo komt in 2023

Exclusieve sportwagen van Alfa Romeo komt in 2023

Dat heeft Alfa-baas Jean-Philippe Imparato bevestigd. En ook BMW denkt aan een M1 voor het nieuwe millennium.

Mahindra stelt 5 elektrische SUV’s voor in één keer!

Mahindra stelt 5 elektrische SUV’s voor in één keer!

Heb je nog nooit gehoord van deze Indiase autobouwer? Nochtans staat hij in de top-3 van de belangrijkste merken in het land. En nu staat het voor een elektrische revolutie dankzij de hulp van Volkswagen!

Dodge Hornet: de Amerikaanse tweelingbroer van de Tonale

Dodge Hornet: de Amerikaanse tweelingbroer van de Tonale

We moeten de technische fiche niet eens onder de loep nemen: dit is een exacte kopie van de nieuwste SUV van Alfa Romeo! Op één detail na…

Ford test koplampen die informatie projecteren op het wegdek

Ford test koplampen die informatie projecteren op het wegdek

Het lijkt erop dat de technologie die Audi debuteerde navolging kan krijgen bij volumemerken.

Aanbevolen tests voor jou

4,1 /5 Gammatest: Alpine A110, harmonie in de familie

Gammatest: Alpine A110, harmonie in de familie

De Franse sportwagen ging onder het mes bij de ingenieurs. En hij is nu overtuigender dan ooit...

BMW iX3 vs Volvo C40 Recharge: populaire maar niet echt volks geprijsde stekker-SUV’s

BMW iX3 vs Volvo C40 Recharge: populaire maar niet echt volks geprijsde stekker-SUV’s

Moet je volgende bedrijfswagen elektrisch zijn en hou je van SUV’s? Dan zouden de BMW iX3 en de Volvo C40 Recharge wel eens deel kunnen uitmaken van je selectie. Maar welke kies je?

3,7 /5 Test: Lynk & Co 01, het winnende abonnement?

Test: Lynk & Co 01, het winnende abonnement?

De Chinese autobouwer beschikt over een zeldzaam aanbod: een deel-SUV waarop je je kan abonneren! Maar verdient deze plug-in hybride je aandacht?

3,7 /5 Test: Ford Mustang California Special, de ‘American Dream’!

Test: Ford Mustang California Special, de ‘American Dream’!

Wat is er beter dan een Mustang V8 Convertible om je eigen ‘American Dream’ te beleven? Zeker als je kiest voor het nieuwe California Special-pack dat doet dromen van de Amerikaanse Westkust?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Tesla rust één van zijn Superchargers uit met een zwembad!

Tesla rust één van zijn Superchargers uit met een zwembad!

Na de lounges aan zijn laadstations haalt Tesla nu een ander wapen boven om elektrische reizigers bezig te houden: het Super Pool!

Te koop: een unieke McLaren F1, waarschijnlijk voor een astronomische prijs!

Te koop: een unieke McLaren F1, waarschijnlijk voor een astronomische prijs!

Hij wordt beschouwd als één van de 3 iconen van de autowereld, naast de Ferrari 250 GTO en de Alfa Romeo 8C 2900. De McLaren F1 is de overtreffende trap op alle vlakken en wordt bijna nooit te koop aangeboden. Dus als je de middelen hebt, is dit je kans!

De Porsche 911 Carrera RS 2.7 van Paul Walker wordt geveild

De Porsche 911 Carrera RS 2.7 van Paul Walker wordt geveild

Een iconisch model en een link met de verongelukte acteur uit de film ‘Fast & Furious’, dat moet veel geld opleveren…

‘Sally Carrera’ is te koop

‘Sally Carrera’ is te koop

Als je aan het wachten was op een uniek model om een Porsche 911 te kopen en daarnaast ook een goed doel wil steunen, dan is deze Sally Special ongetwijfeld iets voor jou!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.750
2021
6 km

Benzine, Manueel

€ 27.950
2021
14 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Manueel

€ 20.990
2021
14.214 km

Hybride - Benzine, Automaat

€ 67.900
2020
28.030 km

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km

Hybride - Benzine, Automaat

€ 44.490
2021
21.500 km