Gratis Volkswagen ID software-update brengt heel wat nieuws

Ook bestaande auto’s krijgen ‘over the air’ gratis de ID.Software 3.0. Maar sommige nieuwigheden werken enkel met extra sensoren en zijn dus voor nieuwere modellen.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 22 maart 2022
  • Onderhoud

Twaalf uur duurt het naar verluidt om de update voor je ID.3, ID.4 of ID.5 binnen te halen. Maar de generatie 3.0 van de ID software verbetert volgens VW wel de gebruikerservaring, met onder andere vlottere spraakbediening en verbeterde menu’s in de boordcomputer en de HUD, het optimaliseert het laden en brengt een nieuwe snufjes, waaronder semiautonome rijfuncties. Nieuw geleverde auto’s krijgen standaard de nieuwe software, terwijl bestaande modellen die vanaf het tweede kwartaal van dit jaar gratis kunnen downloaden.

Sneller laden

Een van de voordelen van de update die voor iedereen gelden, is dat je je VW ID-model sneller kan laden. Voor de modellen met 77 kWh batterij stijgt het DC snellaadvermogen bijvoorbeeld van 125 kW naar 135 kW, waardoor je onderweg minder land moet wachten tijdens langere reizen. Daarvoor is ook de online slimme e-routeplanning handig, die je route en laadbeurten berekent in functie van de verkeersdrukte, de gewenste batterijcapaciteit bij aankomst, het laadvermogen van de stations onderweg enzovoort.

Door een beter thermisch beheer van de batterij kan je in koud weer ook verder rijden. En voor wie inzit met de levensduur van zijn batterij is er ook goed nieuws: de nieuwe ‘Battery Car Mode’ zorgt ervoor dat je je batterij maar voor 80% oplaadt om die zo minder te belasten en langer laat meegaan. Dat alles is terug te vinden in intuïtievere menu’s die de update met zich meebrengt.

Swarm Data’

Sommige nieuwe functies hebben extra sensoren nodig, zoals de optionele Travel Assist-functie met ‘Swarm Data’. Deze uitgebreide adaptieve cruise controle houdt je op je rijvak, maar scant aan snelheden boven de 90 km/u ook de het verkeer rondom de auto en kan zelfs semi-automatisch inhalen wanneer er een tragere voorligger is. Als bestuurder hoef je dan enkel de richtingaanwijzer te bedienen. De ‘Swarm Data’, vrij geïnterpreteerd de kennis van een zwerm VW’s op de weg, maakt gebruik van input verzameld door andere auto’s met dezelfde technologie om bijvoorbeeld Level 2 autonoom rijden mogelijk te maken op regionale wegen met maar één markering (een middenlijn).


De semiautonome parkeerfunctie Park Assist Plus moet met de software-update vlotter werken, en krijgt een optionele ‘Memory Function’. Daarmee kan het tot 5 vooraf geprogrammeerde parkeermanoeuvres opslaan, die je je ID vervolgens kan laten uitvoeren over een afstand van 50 meter aan snelheden lager dan 40 km/u. Van op je oprit je garage binnen rijden bijvoorbeeld, zelfs wanneer daar ingewikkelde bochten voor nodig zijn.

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een elektrische Volkswagen? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste elektrische VW-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: Volkswagen.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Net als de kleinere C3 zal deze nieuwe Citroën C3 Aircross beschikbaar zijn op benzine, als hybride en als volledig elektrische versie!

Onze 5 favoriete details van de Alfa Romeo Junior (ex-Milano) 2024

Onze 5 favoriete details van de Alfa Romeo Junior (ex-Milano) 2024

De ex-Alfa Romeo Milano heeft enkele mooie troeven die voor zich spreken.

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda trakteert zichzelf op een nieuw vlaggenschip met plaats voor 7 personen: dit is de SUV CX-80, die boven de CX-60 en CX-5 komt te staan.

Audi e-tron GT facelift, ook meer dan 1.000 pk?

Audi e-tron GT facelift, ook meer dan 1.000 pk?

Als de Porsche Taycan een facelift krijgt, is het niet meer dan logisch dat de technisch gelijke Audi e-tron GT volgt. Audi laat nu al enkele foto’s zien van de elektrische sportberline, maar krijgt hij ook de 1.108 pk sterke motoren van de Taycan Turbo GT?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km