Groot-Brittannië: binnenkort tv kijken aan het stuur?

Met de komst van autonoom rijden zullen lokale wetten ook veranderen.

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 25 april 2022
  • Divers

Kunnen we aan de andere kant van het Kanaal binnenkort tv kijken aan het stuur? De regering van Boris Johnson werkt in elk geval aan een regelgeving in die strekking. Het idee is dat automobilisten niet meer verantwoordelijk gehouden worden wanneer de autonome rijfunctie geactiveerd is.

Het wetsontwerp komt er na voorstellen tot de wijziging van de regels die komen van het Department for Transport, het Britse overheidsagentschap dat verantwoordelijk is voor het vervoer. Dat stelt onder andere voor dat het bestuurders toegelaten wordt om “inhoud die niet gelinkt is aan het rijden te bekijken op de (in het interieur) geïntegreerde schermen wanneer de modus voor geautomatiseerd rijden de controle heeft over het voertuig.”

De bal ligt in het kap van de verzekeraars

Eens deze wetgeving in voege is, zijn het de verzekeraars die de schade op zich moeten nemen bij een ongeval dat plaatsvindt in dergelijke omstandigheden. De maatschappijen kunnen echter altijd onderzoek doen en, als dat nodig is, de kost verhalen op de autobouwer als ze fouten vaststellen.

Het Department for Transport stipuleert ook dat automobilisten “klaar moeten zijn om de controle van hun voertuig terug over te nemen, onder andere bij het naderen van een afrit op de autostrade.” Paradoxaal genoeg zal het gebruik van telefoons nog steeds verboden zijn, omwille van het “hoge risico dat ze veroorzaken”, onder andere op het vlak van afleiding.

Terwijl autonome voertuigen traag maar zeker hun opwachting maken op onze wegen (te beginnen met Noord-Amerika), hoopt de Britse overheid een volledig juridisch kader klaar te hebben tegen 2025. De NHTSA, het Amerikaanse agentschap voor verkeersveiligheid, is dan weer bezig met hetzelfde te doen voor het Amerikaanse grondgebied.


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: BMW AG.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Ford Mustang: twee speciale versies in Europa voor 60ste verjaardag

Ford Mustang: twee speciale versies in Europa voor 60ste verjaardag

Om de 60ste verjaardag van de Mustang te vieren, kondigt Ford twee nieuwe speciale versies aan voor de Europese markt. Maar ook de Mustang GTD komt onze kant op!

De nieuwe BMW X3 warmt zich op

De nieuwe BMW X3 warmt zich op

BMW laat ons watertanden met enkele foto's en details over zijn nieuwe SUV X3, die al binnen enkele weken officieel wordt voorgesteld.

Chinese EV's verkopen niet en stapelen zich op in Europese havens

Chinese EV's verkopen niet en stapelen zich op in Europese havens

De havenautoriteiten beginnen onder druk te staan.

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Net als de kleinere C3 zal deze nieuwe Citroën C3 Aircross beschikbaar zijn op benzine, als hybride en als volledig elektrische versie!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km