Honda Civic: dit is de opwindende Type R!

En zelfs op papier zeggen we meteen: “bedankt, Honda!”

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 22 juli 2022
  • Lancering
  • 3.681 weergaven

Er is een nieuwe generatie van de onmiskenbare referentie onder de sportieve voorwielaandrijvers van de laatste 25 jaar, de Civic Type R. Nadat het het potentieel van deze nieuwe generatie bevestigde door zijn recordtijd op het circuit van Suzuka te delen, toont Honda nu zijn Type R zonder camouflage. Daarmee kunnen we zijn koetswerk ontdekken, dat de meningen minder zal verdelen dan dat van zijn voorganger, gezien het meer klassieke uiterlijk van de 11de generatie van de Civic waarop hij gebaseerd is.

"Nog krachtiger"

Honda houdt nog het een en ander achter de hand en onthult de technische specificaties van deze nieuwe Type R nog niet. We weten echter wel dat hij aangedreven zal worden door hetzelfde ( verbluffende!) VTEC turboblok als zijn voorganger, maar in een vernieuwde versie. Een nieuwe turbo (geoptimaliseerd aantal en vorm van de turbineschoepen) maakt het blok nog krachtiger, met meer dan 320 pk.

Handgeschakelde zesbak

Honda bevestigt ook de terugkeer van de handgeschakelde zesbak van de vorige generatie (net zo adembenemend precies en aangenaam!), ook in een verbeterde versie. Behalve een 'auto blip'-systeem dat bij terugschakelen voor een perfecte afstemming van het motortoerental zorgt, krijgt hij ook een pook met hoge stijfheid en een geoptimaliseerde schakelgrille om het schakelen nog preciezer te maken. Veelbelovend!

Geconnecteerde cockpit

Honda onthult ook het interieur van de nieuwe Type R. De cockpit heeft dezelfde rode accenten (zetels, vloerbekleding, stikselnaden) die karakteristiek zijn voor de Type R. De Honda LogR datalogger kreeg ook een stevige opfrisbeurt en combineert nu prestatiegegevens, verzameld door de sensoren aan boord, met een smartphone-app. Dit omvat '3D adhesion modelling' van de banden, waarmee de bestuurder de auto tot het uiterste kan drijven wat de maximale gripcapaciteit van de banden betreft.

De nieuwe Honda Civic Type R zal begin 2023 gecommercialiseerd worden in Europa.


Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Honda Civic? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Honda Civic-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Toyota: twee nieuwe C-segment SUV’s!

Toyota: twee nieuwe C-segment SUV’s!

Naast de 100% elektrische bZ Compact SUV concept, één van de 6 elektrische bZ-modellen die het merk in 2026 op de markt wil hebben, werkt Toyota ook aan een hybride opvolger voor de C-HR.

Dit is de EQT, zijn ‘Marco Polo’-module en de camperversie!

Dit is de EQT, zijn ‘Marco Polo’-module en de camperversie!

Met zijn elektrische bestelwagen wil Mercedes iedereen bedienen, van de kleinste tot de grootste avonturier.

Video: de Tesla Semi met 800 km rijbereik is eindelijk geleverd bij Pepsi!

Video: de Tesla Semi met 800 km rijbereik is eindelijk geleverd bij Pepsi!

Het merk maakt van de gelegenheid gebruik om een video vrij te geven van zijn Semi die een volle aanhanger trekt over een traject van 800 km, en dat zonder te moeten opladen.

Lexus Electrified Sport: elektrisch, met ‘solid state’ en handgeschakeld?

Lexus Electrified Sport: elektrisch, met ‘solid state’ en handgeschakeld?

Het premium-merk van de Toyota-groep wil met zijn elektrische modellen inzetten op rijplezier, en haalt daarvoor alles uit de kast.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Diesel, Automaat

€ 43.985
2020
29.840 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 37.990
2021
20.000 km