In juli eindelijk duidelijkheid over de nieuwe uitlaatgasnorm

Volgens Europees Commissaris Thierry Breton, verantwoordelijk voor de interne markt, is het akkoord rond de Euro 7-norm voor verbrandingsmotoren bijna rond.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 26 april 2022
  • Sector

Europese uitlaatgasnormen bepalen hoeveel schadelijke stoffen in de EU verkochte auto’s met verbrandingsmotoren mogen uitstoten. Alle vandaag nieuw verkochte auto’s voldoen aan de Euro 6-norm, maar Europa werkt al lange tijd aan de volgende generatie van de uitstootnorm, Euro 7. Die laat echter al lang op zich wachten, terwijl hij toch al in 2025 moet ingaan. Daardoor hebben autobouwers op dit moment nog maar iets meer dan 2 jaar en een half om de ontwikkeling van hun motoren daarop af te stemmen.

De properste verbrandingsmotoren ter wereld”

Maar volgens Europees Commissaris voor interne markt Thierry Breton is er dus licht aan het einde van de tunnel. In de Milieucommissie van het Europese Parlement zei de Fransman dat de Europese Commissie vooruitgang boekt met het opstellen van de nieuwe regels rond de uitstoot van verbrandingsmotoren, en dat hij verwacht dat er in juli van dit jaar een akkoord is. Eerder zei Breton al dat de Euro 7-norm er toe moet leiden dat Europese autobouwers de auto’s met “de properste verbrandingsmotoren ter wereld” moeten gaan bouwen.

2025 lijkt nog veraf, maar als je weet hoe lang het duurt om een verbrandingsmotor te ontwikkelen en te homologeren, is het 5 voor 12. Kijk maar naar de chaos die de overschakeling van de NEDC-norm naar de WLTP-norm voor het bepalen van het gehomologeerde verbruik van auto’s met zich meebracht. Audi heeft eerder al aangekondigd de ontwikkeling van nieuwe verbrandingsmotoren stop te zetten en volop te gaan voor elektrificatie, onder andere door de grote uitdaging die de Euro 7-norm zal vormen. BMW lijkt dan weer minder problemen te hebben met de invoering van de nieuwe norm, en CEO Oliver Zipse waarschuwt voor een te snelle volledige overschakeling op elektrische auto’s.


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: European Commission / Mercedes.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Tesla Model 3 Performance is terug van weggeweest!

Tesla Model 3 Performance is terug van weggeweest!

De gloednieuwe Performance-versie van de Tesla Model 3 levert 460 pk en sprint van 0 tot 100 km/u in 3,1 seconden, met nog steeds 528 km autonomie.

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Focus op Volkswagens MIB4: ChatGPT, IDA en meer

Focus op Volkswagens MIB4: ChatGPT, IDA en meer

De nieuwste evolutie van Volkswagens infotainmentsysteem is meer dan enkel een groter scherm. Dankzij MIB4 heb je nu de kracht en kennis van AI binnen handbereik dankzij een eenvoudig stemcommando.

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km