Ineos werkt aan een compacte, 100% elektrische 4x4

Die wordt onder de Grenadier gepositioneerd, maar net als zijn grotere broer wordt het een werkpaard.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 01 juni 2022
  • Toekomst

Het was bij de collega’s van het Britse magazine Autocar dat Ineos CEO Sir Jim Ratcliffe voor het eerst het idee van een klein model van het merk lanceerde. Daarbij gaf hij nog geen indicatie over wanneer het model op de markt zou komen, dus waarschijnlijk zit het project nog maar in de beginfase.

100% elektrisch

De kleine Ineos wordt niet gewoon een korte versie van de Grenadier, maar wel een apart model met een eigen onderstel. Een beetje zoals de Ford Bronco en de kleinere Ford Bronco Sport in de VS. Veel informatie is er nog niet bekend over het het nieuwe model, dat net als de Grenadier in de Ineos-fabriek in het Franse Hambach gebouwd zal worden. Maar als als we het concept van een klein werkpaard horen, moeten we spontaan denken aan de Suzuki Jimny, al wordt het model van Ineos misschien toch groter.

In tegenstelling tot zijn concurrenten zal de compacte Ineos elektrisch zijn. “We moeten de toekomst omarmen, en die zal in een stadsomgeving duidelijk elektrisch zijn,” zegt Ratcliffe in Autocar. “Maar ook op het platteland. Als je een boer bent, zal je waarschijnlijk een elektrisch voertuig hebben waarmee je op onverharde wegen kan rijden.” Het model zal dus over de nodige offroad-capaciteiten beschikken, maar ook elektrisch zijn.

Waterstof


Daarnaast blijft Ineos werken aan waterstofaandrijving voor zijn grotere Grenadier. Het werkt daarvoor samen met Hyundai, niet met BMW, waar het zijn verbrandingsmotoren. Waterstof kan een alternatief zijn voor de toekomst, bewijst onze test van de Toyota Mirai, al moeten er dan wel voldoende tankstations zijn.


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: Ineos Automotive.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Maserati GranCabrio Folgore: volledig elektrische cabrio

Maserati GranCabrio Folgore: volledig elektrische cabrio

Na eerst de versie met de Nettuno-V6 te hebben onthuld, is de Maserati GranCabrio er nu ook als volledig elektrische Folgore.

De Alfa Romeo Milano is niet meer. Leve de Alfa Romeo Junior!

De Alfa Romeo Milano is niet meer. Leve de Alfa Romeo Junior!

De Italiaanse regering had het niet zo voor het idee dat Alfa Romeo de naam van de hoofdstad van Lombardije zou gebruiken voor zijn compacte SUV.

Scoop: elektrische Mercedes C-Klasse opnieuw betrapt

Scoop: elektrische Mercedes C-Klasse opnieuw betrapt

Na hem eerst te hebben gespot bij Mercedes, lijkt de volledig elektrische tegenhanger van de C-Klasse nu zijn wintertests te ondergaan.

Nissan Qashqai: nieuw samoeraigezicht!

Nissan Qashqai: nieuw samoeraigezicht!

De Nissan Qashqai krijgt een facelift voor 2024. De compacte SUV geniet van nieuwe technologie en een sterk vernieuwd design, dat zijn inspiratie haalt bij de oude Japanse krijgers.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km