Interview: 5 vragen aan Michiel van Ratingen (Euro NCAP)

Vorige week publiceerden we de eerste Euro NCAP-resultaten van 2022, het jaar dat de onafhankelijke veiligheidsorganisatie zijn 25ste verjaardag viert. We blikken terug en vooruit met Michiel van Ratingen, Secretaris-Generaal van Euro NCAP.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 07 maart 2022
  • Veiligheid
  • 1.945 weergaven

1. Wat is precies de rol van een organisatie als Euro NCAP?

Naast de wetgever, die de minimumvereisten bepaalt voor de veiligheid in auto’s, probeert Euro NCAP als onafhankelijke consumentenorganisatie te zorgen voor een maximale veiligheid. Wij zijn een katalysator die ervoor zorgt dat autobouwers verder gaan dan het minimum. We doen dat niet door ze zaken op te leggen of minder veilige auto’s te verbieden, dat kunnen we trouwens ook niet, maar wel door het voor constructeurs een erezaak te maken om een maximumscore te halen. Omdat we onze protocollen regelmatig verstrengen, is het een dynamisch gegeven waarbij auto’s systematisch veiliger worden. Dat gaat trouwens snel. Terwijl we in 2020 pas begonnen zijn met het opnemen van centrale airbags in auto’s, iets wat toen nog zo goed als onbestaande was, zien we dat 2 jaar later al 7 op de 10 auto’s ermee uitgerust zijn.

2. Als je de veiligheid van auto’s bij de start van Euro NCAP vergelijkt met die van nu, wat stel je dan vast?

Dat de auto’s die 25 jaar geleden een vijfsterrenscore haalden, vandaag zwaar gebuisd zouden zijn. Dat zie je bijvoorbeeld ook bij de Renault Zoe, die al flink wat jaren meegaat en die vandaag 0 sterren haalt. Dat komt net door die steeds strengere protocollen. 25 jaar geleden keken we voornamelijk naar passieve veiligheid, het beschermen van de inzittenden tegen zware letsels en overlijden door middel van gordelspanners, crashstructuren, Isofix. Vervolgens kwam whiplashbescherming, dat is niet dodelijk maar wel een groot probleem. Maar vandaag zijn we veel meer dan enkel een crashtestorganisatie. Zo zijn we al lang gelden beginnen te kijken naar active veiligheidssystemen. ESP en AEB bijvoorbeeld, nog voor die wettelijk verplicht waren, en vanaf 2014 ook de geavanceerde rijhulpsystemen (ADAS) bij die nog meer andere weggebruikers gingen beschermen. Op die manier hebben we grenzen verlegd en levens gered. Het aantal frontale botsingen is bijvoorbeeld met 90% gedaald. 

Bij het 20-jarig bestaan hebben we berekend dat door Euro NCAP zo’n 15.000 verkeersdoden vermeden konden worden. Ik schat dat het er vandaag zo’n 20.000 zijn. Alle verkeersdoden kunnen we waarschijnlijk niet vermijden, want soms ligt het niet aan de auto maar aan de weginfrastructuur. Maar auto’s zijn nu eenmaal makkelijker om aan te pakken omdat ze om de paar jaar vernieuwd worden, terwijl dat bij wegeninfrastructuur maar om de 20 tot 30 jaar gebeurt.

3. Maken al die ingrepen auto’s niet veel duurder? 

In principe kijken wij niet naar de economische kost, daar wordt elders al rekening mee gehouden en voor ons kan je geen prijs plakken op een mensenleven. Wel zien we dat door het breder inzetten van technologieën en onderdelen als radarsystemen en andere veiligheidssnufjes, de prijs ervan daalt en het dus ook goedkoper wordt om ze algemeen toe te passen. Op die manier draagt Euro NCAP er voor een stuk toe bij dat veiligheid betaalbaarder wordt. We praten ook met autobouwers over welke aspecten zij aan bod willen zien komen, welke technologieën er ontwikkeld worden en hoe we die best testen.

4. Wat zijn de uitdagingen voor de toekomst?

Op korte termijn streven we ernaar om de geavanceerde rijhulpsystemen nog beter te maken. Zo herkennen automatische remsystemen op dit moment bijvoorbeeld al voetgangers en fietser, maar nog maar weinig. Die zien er hetzelfde uit als fietsers, maar bewegen veel sneller en worden daarom nog niet goed gedetecteerd. Dat moet beter, maar bijvoorbeeld ook systemen die de bestuurder monitoren en ingrijpen als er iets misgaat, of nog systemen die beletten dat mensen hun kinderen vergeten op de achterbank in de blakende zon. Daarnaast moeten we de testprocedures ook aanpassen om beter in te spelen op werkelijke omstandigheden. De crashtest dummies zijn bijvoorbeeld mannelijke poppen, omdat het technologie is die ontstond bij het Amerikaanse leger, waar vooral mannen zitten. In de toekomst moeten we dus naar een mix tussen mannelijke en vrouwelijke poppen, naast kinderen. Maar dé grote uitdaging is natuurlijk het autonoom rijden. Dat gaat netto wel minder ongevallen opleveren omdat het een deel menselijke fouten uitschakelt, maar anderzijds moeten die systemen wel goed op punt staan. Anders gaan ze in noodsituaties fouten maken en ongevallen veroorzaken. Dat is bijvoorbeeld iets wat we zien terugkomen bij Tesla.

5. Heeft Euro NCAP ervoor gezorgd dat veiligheid één van de aspecten is waarmee mensen rekening houden bij de aankoop van een auto?

Vandaag is veiligheid één van de prioriteiten wanneer mensen een auto kopen en ik denk zeker dat we daar met Euro NCAP mee voor gezorgd hebben. Natuurlijk kan je de rol die wij spelen een beetje vergelijken met in zee lopen. De eerste meters gaan makkelijk, maar naar mate je dieper in het water komt, gaat het lopen moeizamer. Dat zien we ook met onze impact. Bij de start boekten we massale vooruitgang, met voor mensen duidelijk zichtbare resultaten. Vandaag is het voor een aantal mensen wat te abstract met al die veiligheidssystemen waarvan de impact wat minder visueel is. Maar het is net door dat we de grenzen altijd verleggen, dat auto’s steeds veiliger worden en dat er minder doden vallen. Het zorgt er ook mee voor dat Euro NCAP vandaag één van de meest gerespecteerde organisaties is ter wereld op dit vlak, en dat ze bijvoorbeeld bij de China NCAP op de voet volgen wat we doen, en onze impact dus verder reikt dan enkel Europa.

Bonusvraag: Met wat rij je zelf, en waarom? 

Voorspelbaar misschien, maar ik rij met een Volvo. Ik vind het design mooi, maar de veiligheidsfilosofie van het bedrijf spreekt me ook aan. Je hebt bedrijven die investeren in veiligheid om naast de wettelijke normen ook te kunnen uitpakken met een goede Euro NCAP-score. Prima, maar er zijn ook bedrijven waarbij veiligheid echt een topprioriteit is die ingebakken is in het DNA, zoals bijvoorbeeld bij Mercedes of Volvo. Dan kies ik liever voor een auto van zo’n merk natuurlijk.

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: Euro NCAP.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Top 4 van de Renault 5 Turbo!

Top 4 van de Renault 5 Turbo!

Nu de 50ste verjaardag van de R5 stilaan op zijn einde loopt, maken we van de gelegenheid gebruik om nog een laatste keer de meest indrukwekkende versie te belichten aan de hand van 4 iconische versies.

Hyundai blaast zijn mythische Pony Coupé uit 1974 nieuw leven in

Hyundai blaast zijn mythische Pony Coupé uit 1974 nieuw leven in

Een project dat het op poten zet in samenwerking met Giugiaro

BMW: koop minder nieuwe auto’s

BMW: koop minder nieuwe auto’s

Een gek advies van een autobouwer, maar duurzaam is het wel.

Binnenkort terug rotatiemotoren bij Mazda!

Binnenkort terug rotatiemotoren bij Mazda!

Helaas niet in een sportieve coupé, wel als ‘range extender’ voor de MX-30.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Diesel, Automaat

€ 43.985
2020
29.840 km

Benzine, Automaat

€ 37.990
2021
20.000 km