Jaguar Advanced Lightweight Concept

  • Piette François
  • 12 januari 2005
De Advanced Lightweight Coupé is de concretisatie van de toekomstvisie van Ian Callum, Directeur Design van de nieuwe generatie modellen van Jaguar. Net zoals dit 2+2 prototype zullen de modellen van het merk futuristische en elegante exterieurlijnen meekrijgen. Zijn persoonlijkheid “Ik ben ervan overtuigd dat een Jaguar er tegelijk krachtig en elegant moet uitzien,” aldus Ian Callum. In zijn ogen vertegenwoordigt de originele Jaguar XJ6 uit de jaren ’60 deze sensatie. Vanaf de radiatorgrille van de Advanced Lightweight Concept loopt een nadrukkelijke ronding in de motorkap naar de onderkant van de voorruit, die de kracht van de motor weerspiegelt. Van daaruit vloeit de cabine in een zuivere, spontane lijn naar de achterkant van de auto die taps toeloopt naar een middelpunt van twee, in het midden gemonteerde, uitlaten. Aan de voorzijde wijken de koplampen af van de eenvoudige elliptische lenzen op de huidige Jaguars. In plaats daarvan geeft een meer eigentijds, hoekiger ontwerp de wagen een scherper uiterlijk dat ervoor zorgt dat de nieuwe chromen luchtinlaten achter de voorwielen beter in het oog springen. Deze laatste zorgen voor afkoeling van de motor en verbeteren de aërodynamica. De wagen rijdt op unieke 21’’ lichtmetalen velgen met op maat gemaakte Pirelli banden, die zich onder brede, vloeiende wielkasten bevinden. Aan boord De opdracht van het designteam was om een interieur te creëren dat niet overweldigend of opgesmukt is. Het interieur bestaat volledig uit bruin leder met stiknaden waarmee ook de deuren en het dashboard bekleed zijn. Aluminium elementen accentueren het eigentijdse karakter van het interieur. Het instrumentenbord is ontworpen om de vorm van het stuurwiel te weerspiegelen en bevat een scherm met hoge resolutie tussen de tellers dat de bestuurder een tweede bron van informatie biedt. Achter het stuurwiel bevinden zich de versnellingshendels voor de bediening van de automatische transmissie. De hendels zitten vast aan het stuurwiel zelf en niet aan de stuurkolom. En net als de Jaguar XJ en de S-TYPE, heeft de Advanced Lightweight Coupé verstelbare pedalen. Zoals de XJ De wagen werd ontworpen met hetzelfde aluminium chassis als de XJ. Het chassis is niet alleen licht, maar ook ongelooflijk sterk en stijf, wat het rijgedrag, het benzineverbruik en de CO2-uitstoot van de auto ten goede komt.
Over de auteur: Piette François

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda trakteert zichzelf op een nieuw vlaggenschip met plaats voor 7 personen: dit is de SUV CX-80, die boven de CX-60 en CX-5 komt te staan.

Onze 5 favoriete details van de Alfa Romeo Junior (ex-Milano) 2024

Onze 5 favoriete details van de Alfa Romeo Junior (ex-Milano) 2024

De ex-Alfa Romeo Milano heeft enkele mooie troeven die voor zich spreken.

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Net als de kleinere C3 zal deze nieuwe Citroën C3 Aircross beschikbaar zijn op benzine, als hybride en als volledig elektrische versie!

Audi e-tron GT facelift, ook meer dan 1.000 pk?

Audi e-tron GT facelift, ook meer dan 1.000 pk?

Als de Porsche Taycan een facelift krijgt, is het niet meer dan logisch dat de technisch gelijke Audi e-tron GT volgt. Audi laat nu al enkele foto’s zien van de elektrische sportberline, maar krijgt hij ook de 1.108 pk sterke motoren van de Taycan Turbo GT?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km