Jeff Koons ontwerpt nieuwe BMW ‘Art Car’

BMW heeft een lange traditie in Art Cars, modellen van het merk die door kunstenaars onder handen genomen worden. Jeff Koons maakt nu een reeks kunstige versies van de BMW 8 Reeks.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 17 februari 2022
  • Straf

Terwijl sommigen het design van nieuwe BMW-modellen, en dan vooral de grille en de ostentatieve SUV’s, te opvallend vinden, kan je ze ongemerkt naast deze ‘THE 8 X Jeff Koons’ parkeren. De Amerikaanse kunstenaar ontwierp een door de pop art geïnspireerde versie van de BMW 850i Gran Coupé, die zowel aan de buiten- als de binnenkant bijzonder kleurig wordt.

De tekening is uiteraard niet met een folie aangebracht (misschien een idee voor wie niet de prijs wil betalen, die zo’n 350.000 dollar zou bedragen), maar wel gelakt. Daarvoor had BMW 200 uren extra nodig. Het interieur nam 285 uren extra in beslag. Eigenaars krijgen ook een hoes voor de autopapieren die ontworpen is door Koons en de handtekening van de man in het interieur.


99 exemplaren

Het is niet de eerste keer dat Koons een ‘Art Car’ ontwerpt voor BMW. In 2010 tekende hij al voor de M3 GT2, de 17de Art Car van BMW, die dat jaar deelnam aan de 24 Uren van Le Mans. De 8 Reeks van Koons is geen uniek stuk. Er worden er immers 99 van gebouwd, die verkocht worden op basis van het “first come, first serve” principe. Ze hebben ongetwijfeld al allemaal een toekomstige eigenaar gevonden… behalve één, die op 4 april geveild wordt bij Christies in New York. De opbrengst van die veiling gaat naar het ‘International Centre for Missing & Exploited Children’, een goed doel waarmee Koons al meer dan 20 jaar samenwerkt.

BMW heeft al een lange traditie met zijn ‘Art Cars’, en deed daarvoor in het verleden een beroep op onder andere Roy Lichtenstein, Esther Mahlangu, Jenny Holzer, Andy Warhol, David Hockney, Ólafur Elíasson, Frank Stella, Robert Rauschenberg, Cao Fei en John Baldessari.


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: BMW Group.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Vergeten model: Opel Frontera, potentieel verzamelobject?

Vergeten model: Opel Frontera, potentieel verzamelobject?

Het model is misschien een beetje in de vergetelheid geraakt, maar de eerste exemplaren van de Opel Frontera kunnen nu als oldtimer ingeschreven worden! Een model dat weleens gewild zou kunnen worden. We leggen uit waarom.

Polestar: van 3 tot 7, wat weten we al over de toekomstige modellen?

Polestar: van 3 tot 7, wat weten we al over de toekomstige modellen?

Van een grote SUV tot een kleine roadster, langs een vierdeurs-GT en een SUV-coupé: dit is alles wat we al weten over de toekomstige modellen van Polestar.

Audi Q4 e-tron krijgt meer vermogen dankzij een update

Audi Q4 e-tron krijgt meer vermogen dankzij een update

Het model krijgt een nieuwe, meer efficiënte batterij en elektromotor.

Focus op het indrukwekkende elektrische EQ-gamma van Mercedes

Focus op het indrukwekkende elektrische EQ-gamma van Mercedes

De elektrische EQ-familie van Mercedes telt tegenwoordig een breed scala aan modellen voor alle behoeften. Laten we de verschillende leden van deze familie eens overlopen.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 21.990
2021
33.000 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 56.000
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km