Op zoek naar een nieuwe auto maar weet je niet waar te beginnen? Dan helpen wij je op weg bij het kiezen van de juiste motor en de juiste versie. Vandaag bekijken we een van Mercedes’ nieuwste en populairste modellen, de A-Klasse.

Wim Bervoets
13/06/2018

Koetswerk

Heel eenvoudig: de Mercedes A-Klasse is er alleen als vijfdeurs. Binnenkort wordt het gamma weliswaar uitgebreid, met de A-Klasse Sedan en de opvolger van de GLA. De vierdeursversie zal dan de plaats van de huidige CLA innemen, wiens opvolger het op zijn beurt iets hogerop in het segment gaat zoeken. Goed nieuws is wel dat de A-Klasse gegroeid is ten opzichte van zijn voorganger. Meer plaats achteraan dus, maar ook in de koffer: met 370 liter is die 29 liter groter dan vroeger.

Motor

In zijn eerste productiemaanden is het motoraanbod van de A-Klasse relatief beperkt: twee benzinemotoren en één dieselmotor. De instap-benzineversie is de A 200. Die verpakt een 1,3 liter grote viercilinder turbobenzine met 163 pk, en begint vanaf € 29.282. Mercedes plant wel nog een A 160 met 107 pk, die € 24.805 moet gaan kosten. De krachtigste benzinemotor is momenteel de A 250, die 2 liter groot en 224 pk sterk is, en je minstens € 40.172 kost. Het dieselaanbod beperkt zich op dit moment tot de A 180d. Die is 1,5 liter groot, produceert 116 pk en houdt de instapprijs met € 29.282 net onder de grens van € 30.000.

De A 180d is op maat gemaakt van veelrijders: hij combineert een theoretisch verbruik van 4,1 l/100 km met een CO2-uitstoot van 108 g/km. De A 200 legt ondanks cilinderuitschakeling (met automatische versnellingsbak) hogere cijfers voor: 5,2 l/100 km en 120 g/km aan CO2. Met de manuele versnellingsbak ligt het verbruik een halve liter hoger, de CO2-uitstoot zo’n 13 gram hoger. Alle motoren beantwoorden aan de meest recente Euro 6d TEMP-norm.

Ben je geen kilometervreter, dan is de instapbenzine de meest interessante keuze: De A 200 is niet alleen een flink stuk goedkoper dan de A 250, maar legt ondanks zijn kleine cilinderinhoud nog steeds een aangenaam rijgedrag voor de dag. Bovendien zet hij met een tijd van 0-100 km/u in 8,2 seconden correcte prestaties neer.

Versnellingsbak

Alleen de A 200 komt standaard met een manuele versnellingsbak, de A 180d en A 250 zijn af fabriek voorzien van een automatische zeventraps met dubbele koppeling. Daar betaal je in de instapbenzine € 2.172 extra voor. Overwegen? Bij dagelijks gebruik en fileverkeer verhoogt hij het rijcomfort, maar sportievere chauffeurs zullen niet helemaal overtuigd zijn van hoe hij presteert onder druk. Een kwestie van prioriteiten dus.

Uitrusting

Steeds een heikel punt bij Duitse premiummerken: de optielijst. Ook hier doe je de totaalfactuur stevig aandikken als je je in de hoofdstukken “luxe”, “comfort” en “veiligheid” even laat gaan. Maar spring je wat doordacht om met de optiepakketten die Mercedes aanbiedt, dan hou je de eindrekening naar Duitse normen binnen de perken en dos je je nieuwe A-Klasse toch nog aardig uit.

Zo biedt Mercedes tijdelijk een Launch Edition voor € 3.025 extra. Die zorgt niet alleen voor een strakkere aankleding, maar voegt ook een navigatiesysteem toe, automatische parkeerhulp, elektrisch inklapbare spiegels, led-koplampen, Apple CarPlay en Android Auto. De Launch Edition bevat standaard een groter infotainmentscherm dat naadloos aansluit op het instrumentenpaneel en zo een breedbeeldscherm vormt. De spraakgestuurde MBUX-assistent is trouwens volledig standaard op alle versies.

Het Premium-pakket (€ 1.815) vult aan met handenvrij starten, zetelverwarming, een opgewaardeerde geluidsinstallatie, een armsteun achteraan en sfeerverlichting. Stip je nog de Progressive-uitvoering aan (€ 3.146 op de gewone uitvoeringen maar amper € 605 als je de Launch Edition kiest), dan krijg je er nog comfortabelere zetels, een meer premium aankleding en een automatische klimaatregeling met twee zones bij.

Daardoor kleden we onze A-Klasse al wat royaler aan, en blijven onze afzonderlijke opties beperkt tot metaalkleur (€ 714), digitale radio (€ 242), de augmented reality-functie voor het infotainmentsysteem (€ 302, geeft onder meer huisnummers weer op camerabeelden), en een dodehoekwaarschuwing (€ 544).

Onze keuze

A 200 Launch Edition met 7G-DCT, uitvoering Progressive, met Premium-pakket, metaallak, digitale radio, augmented reality voor navigatie en dodehoekwaarschuwing: € 38.702

Tweedehands? Bekijk ook onze Mercedes A-Klasse-zoekertjes

Je gebruikt een oude versie van Internet Explorer. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.
Je gebruikt een oude versie van Safari en/of iOS. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.