Kia Ceed 2018: deels autonoom! (+ video)

Kia haalt het doek van zijn nieuwe Ceed. Zijn apostrof is hij kwijt, dat bekt wat simpeler. Esthetisch verandert er weinig, maar technisch zijn er wat bescheiden revoluties…

  • Piette François
  • 17 februari 2018

De lijnen van deze nieuwe Ceed liggen niet zo ver verwijderd van die van zijn voorganger. De voorkant oogt dynamisch, de achterkant wat banaler. In het interieur bruist de Ceed evenmin van originaliteit, maar het infotainmentsysteem tabletgewijs op het dashboard en de bedieningsorganen met chromen accenten moeten het premiumgevoel kracht bijzetten. Op vlak van afwerking hoef je de Koreanen niet veel meer te leren…

Onder de motorkap

Kia biedt motoren aan die we al kennen uit de Hyundai i30: een atmosferische 1.4 van 100 pk is nog steeds de instapversie. Daarboven staan twee turboblokken: de 1.0 T-GDi van 120 pk en de 1.4 T-GDi van 140 pk. Wel is er een nieuwe diesel, met twee vermogensversies (110 en 136 pk) maar hetzelfde koppel: 280 Nm. Alle motoren zijn gekoppeld aan een manuele zesversnellingsbak, alleen de 1.4 T-GDi en de diesels maken ook aanspraak op een automaat met dubbele koppeling en zeven verzetten. Kia zegt aan de CO2-uitstoot gewerkt te hebben: de diesels zouden volgens de nieuwe WLTP-normen minder dan 110 g/km uitstoten.

Technologie

Binnenin krijgt het multimediascherm afhankelijk van de afwerking een verschillende grootte: 5, 7 of 8 duim. In alle gevallen zijn een lichtsensor en handenvrij starten standaard, net als een Bluetooth-verbinding. Kia biedt ook een optionele JBL-stereo aan, net als heel wat andere uitrusting: een verwarmde voorruit, verwarmde en geventileerde voorzetels, inductielading voor smartphone en zelfs rijstrookassistentie. Samen met de adaptieve snelheidsregelaar (die werkt tussen 0 en 130 km/u) rijdt de nieuwe Ceed daardoor autonoom op niveau 2.

Verder zijn noodremassistentie, automatische grootlichten, led-dagrijlichten en een vermoeidheidsherkenning standaard, zegt Kia. Een waarschuwing voor kruisend verkeer achter de auto, een dodehoekwaarschuwing, Park Assist en voetgangerherkenning met haptische controle van het stuur staan ten slotte op de optielijst.

Kia

Meer lezen over:

Over de auteur: Piette François

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Scoop: elektrische Mercedes C-Klasse opnieuw betrapt

Scoop: elektrische Mercedes C-Klasse opnieuw betrapt

Na hem eerst te hebben gespot bij Mercedes, lijkt de volledig elektrische tegenhanger van de C-Klasse nu zijn wintertests te ondergaan.

De nieuwe BMW X3 warmt zich op

De nieuwe BMW X3 warmt zich op

BMW laat ons watertanden met enkele foto's en details over zijn nieuwe SUV X3, die al binnen enkele weken officieel wordt voorgesteld.

Nissan Qashqai: nieuw samoeraigezicht!

Nissan Qashqai: nieuw samoeraigezicht!

De Nissan Qashqai krijgt een facelift voor 2024. De compacte SUV geniet van nieuwe technologie en een sterk vernieuwd design, dat zijn inspiratie haalt bij de oude Japanse krijgers.

Ford Mustang: twee speciale versies in Europa voor 60ste verjaardag

Ford Mustang: twee speciale versies in Europa voor 60ste verjaardag

Om de 60ste verjaardag van de Mustang te vieren, kondigt Ford twee nieuwe speciale versies aan voor de Europese markt. Maar ook de Mustang GTD komt onze kant op!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km