Kia Stonic elektrificeert

De kleine Koreaanse SUV ondergaat een bescheiden facelift. Die brengt meer connectiviteit en mildhybride versies met zich meet.
  • VROOM  Team VROOM Team
  • 06 augustus 2020
  • Lancering

Kia Stonic elektrificeert

De Stonic kwam eind 2017 op de markt bij ons, maar krijgt nu al een facelift. Aan de buitenkant moet je echt met een vergrootglas op zoek naar de verschillen, want enkel de lichtblokken en mistlampen zijn hertekend. Daarnaast zijn er nieuwe lakkleuren (Magnetic Gray en Azure Blue), nieuwe tinten voor het dak en andere velgen.

Verfijnde multimedia

Kia Stonic elektrificeert

In het interieur krijgt de Stonic een meer geëvolueerd multimedia- en navigatiesysteem dat zich laat bedienen via een centraal 8-duimscherm (tegenover 7 duim voordien). Het biedt ook nieuwe geconnecteerde diensten zoals het opzoeken van beschikbare parkeerplaatsen langs de route. Via Bluetooth kunnen voortaan twee telefoons tegelijk worden verbonden. Het instrumentenbord achter het stuur is daarentegen nog steeds niet volledig digitaal.

Kia Stonic elektrificeert

Semizelfstandig

In de optielijst duikt een ‘semizelfstandige rijhulp’ op, die afstand kan houden van voorliggers en tijdelijk het stuur kan overnemen om de wegbelijning te volgen.

Microhybride

De grootste motorevolutie zit hem in de komst van microhybride versies: de 1.0-turbodriecilinders van 100 of 120 pk zijn gekoppeld aan een alternator-starter die wordt gevoed door een lithium-polymeerbatterij van 48V. Energie die wordt geregenereerd tijdens het vertragen wordt in deze accu opgeslagen en daarna gebruikt om de verbrandingsmotor een elektrische duw in de rug te geven. Zo wordt hij wat ontlast en dalen het verbruik en de CO2-uitstoot, al geeft Kia nog geen exacte cijfers over dat onderwerp.

Kia Stonic elektrificeert

‘Intelligente’ manuele versnellingsbak

Naast de gerobotiseerde zevenbak met dubbele koppeling zijn de microhybride versies ook verkrijgbaar met een ‘intelligente’ manuele zesversnellingsbak met een koppeling die elektronisch (by wire) in plaats van mechanisch wordt bediend. Daardoor kan de motor automatisch van de wielen worden ontkoppeld wanneer de bestuurder gas lost zodat de auto zo lang mogelijk kan uitrollen, zelfs wanneer de bestuurder de pook niet in neutraal zet. De koppeling grijpt automatisch weer aan zodra het gas- of rempedaal wordt ingetrapt. De opgefriste Stonic komt in september op de markt.
Kia

Meer lezen over:

VROOM  Team
Over de auteur: VROOM Team

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km