De klassieke hot hatch verdwijnt samen met deze Suzuki Swift Sport

Eind dit jaar neemt Suzuki de Swift Sport uit productie. Volgend jaar komt er immers een nieuwe generatie Swift, en later ook een nieuwe generatie Swift Sport. Maar die zal niet meer hetzelfde zijn als nu…

  • Bervoets Wim
  • 08 augustus 2016

Suzuki heeft namelijk een interessant motorblok in de rekken, de 1.4 Boosterjet turbobenzine. Die wordt onder meer in de Vitara gebruikt, en doet het daar uitstekend, zoals we tijdens onze test konden ondervinden. De Japanners zullen dat blok ongetwijfeld in een iets opgewaardeerde versie onder de motorkap van de volgende Swift Sport stoppen.

Die zal deze pocket-hot hatch een stuk sneller en pittiger maken, maar op de Vroom-redactie worden we toch een beetje nostalgisch. De huidige Swift Sport wordt immers aangedreven door een atmosferische viercilinder, net als zijn speelse voorganger. En hoewel hij daarmee niet de snelste van de bende is, geeft hij heel wat voldoening.

In de hoogtoerige Swift moet je namelijk nog echt werken om de volle 136 pk aan te spreken, en dankzij het lichte gewicht (net iets meer dan een ton) is ook het rijgedrag bijzonder geslaagd. Daardoor denk je natuurlijk ongetwijfeld terug aan de klassieke hot hatches van weleer, genre Peugeot 205 GTI en de eerste Volkswagen Golf GTI.

Hoewel de Peugeot en Volkswagen natuurlijk een onsterfelijkere reputatie genieten, kan de Swift Sport ook meer dan zomaar een voetnoot in de geschiedenisboeken van de hot hatch worden. Hij is namelijk de laatste hot hatch op de markt die nog volgens het klassieke recept zonder turbo werkt. Maar als je moet opboksen tegen veel snellere concurrenten zoals de Ford Fiesta ST, Renault Clio RS en Peugeot 208 GTI, dan begrijpen we de overstap naar een turbobenzine volledig.

Meer lezen over:

Over de auteur: Bervoets Wim Wim Bervoets is redacteur bij Vroom sinds 2016. Hij interesseert zich voor alles van stadsauto’s tot sportwagens, en kijkt met een open blik naar de mobiliteit en brandstoffen van de toekomst.
Toch droomt hij nog altijd van een Lotus Elise...

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Smart #5: concept van een grote terreinwagen

Smart #5: concept van een grote terreinwagen

Smart onthult de conceptcar #5 in première op het autosalon van Peking, een middelgrote SUV die ook naast de gebaande paden op zijn gemak moet zijn.

Focus op Volkswagens MIB4: ChatGPT, IDA en meer

Focus op Volkswagens MIB4: ChatGPT, IDA en meer

De nieuwste evolutie van Volkswagens infotainmentsysteem is meer dan enkel een groter scherm. Dankzij MIB4 heb je nu de kracht en kennis van AI binnen handbereik dankzij een eenvoudig stemcommando.

Tesla Model 3 Performance is terug van weggeweest!

Tesla Model 3 Performance is terug van weggeweest!

De gloednieuwe Performance-versie van de Tesla Model 3 levert 460 pk en sprint van 0 tot 100 km/u in 3,1 seconden, met nog steeds 528 km autonomie.

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km