Volgens sommige geruchten zouden Chinese autobouwers interesse hebben in FCA, de Italiaans-Amerikaanse Fiat Chrysler-groep. De Chinezen zouden zelfs al een bod hebben uitgebracht.

Wim Bervoets
14/08/2017 16:10:30

Dat bod zou net iets boven de marktwaarde van FCA gelegen hebben, waardoor het bod niet aanvaard werd. Bij een eventuele Chinese overname zouden de merken Jeep, Chrysler, Dodge en Fiat betrokken worden. De merken Alfa Romeo en Maserati zouden buiten beschouwing worden gelaten.

Door de overheid opgelegd

Chinese bedrijven staan steeds meer onder druk van hun regering om partnerschappen aan te gaan met buitenlandse bedrijven of om hen over te nemen. Eerder dit jaar nam het Chinese Geely, moederbedrijf van Volvo, de Britse sportwagenbouwer Lotus over. Op die manier hopen de Chinezen hun achterstand op vlak van technologische knowhow in te halen.

Niet Fiat maar Jeep

Het sleutelelement bij een eventuele Chinese overname van FCA is evenwel niet het Italiaanse merk Fiat, maar het oer-Amerikaanse Jeep. Op die manier zouden de Chinezen namelijk toegang krijgen tot de door hen felbegeerde Noord-Amerikaanse markt. Met Jeep, Chrysler en Dodge hebben de Aziaten dan een stevige voet tussen de deur in het land van Trump.

Je gebruikt een oude versie van Internet Explorer. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.
Je gebruikt een oude versie van Safari en/of iOS. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.