Komt Koenigsegg met een elektrische supercar?

De Zweedse supercarbouwer is klaar met de ontwikkeling van een nieuw soort elektromotor die klein is, maar ook bijzonder krachtig. Hij zal, behalve in de Gemera, ook in andere modellen gebruikt worden. Maar welke, dat lost het bedrijf nog niet.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 01 februari 2022
  • Elektrisch

Het Zweedse Koenigsegg ken je ongetwijfeld van zijn exclusieve en snelle sportwagens, maar het houdt zich ook bezig met de technische ontwikkeling van technologie voor aandrijvingen. En dat levert soms interessante resultaten op, zoals deze Quark elektromotor. Die is bijzonder compact (met op de foto een blikje energiedrank voor de schaal) en weegt minder dan 30 kg, maar levert toch een koppel van 600 Nm en een vermogen van 250 kW (340 pk). Volgens het bedrijf van Kristian von Koenigsegg is het daarmee de motor met de beste verhouding gewicht/koppel/vermogen. Waarom dat nuttig is? Bijvoorbeeld om een compacte elektrische aandrijving te maken, wat Koenigsegg doet met de Terrier. Een bijzondere naam die, net als bij het gelijknamige hondenras compactheid, nervositeit en wendbaarheid moet uitdrukken. Daarin worden twee Quark-motoren aan elkaar gekoppeld, samen met een planetair tandwielstelsel om er een aandrijving van te maken die het koppel intelligent kan sturen. In theorie kan die 680 pk leveren!

Efficiënt

Door het volledige concept van de elektromotor te herdenken, biedt de Quark unieke karakteristieken. Normaal gezien leveren elektromotoren veel vermogen onderin, maar zijn ze minder goed om tegelijkertijd te zorgen voor hoge topsnelheden. Daardoor worden ze soms gecombineerd met een versnellingsbak met twee standen, zodat ze zowel aan lage als aan hoge snelheden hun werk optimaal doen. Maar dat doet afbreuk aan hun efficiëntie en zorgt voor extra gewicht en extra omvang, dingen die je niet wil in een sportwagen. De Quark maakt zowel gebruik van radiale flux als axiale flux, zoek dat gerust zelf even op als je technisch aangelegd bent, om daarvoor een oplossing te bieden.

Koenigsegg heeft het bij de Terrier over verdere toepassingen in EV’s, de luchtvaart, VTOL (verticaal opstijgende mobiliteitstoepassingen) en boten, maar laat nog niets los over in welk van zijn modellen de motor gebruikt kan worden. Misschien zit Polestar er voor iets tussen?


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: Koenigsegg.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Audi A6 en A7: kleine opfriskuur

Audi A6 en A7: kleine opfriskuur

Audi geeft zijn grote berlines en break een (zeer) lichte facelift, met ook iets meer basisuitrusting.

Fiat Topolino: de Italiaanse Ami

Fiat Topolino: de Italiaanse Ami

Dit is niets meer en niets minder dan Fiats interpretatie van de Citroën Ami.

Tesla Model Y is voorlopig best verkochte auto ter wereld

Tesla Model Y is voorlopig best verkochte auto ter wereld

De Amerikaanse elektrische SUV staat momenteel bovenaan de rangschikking van best verkochte auto's wereldwijd, een primeur voor een EV!

Range Rover Sport SV: de 7 punten die er een formidabele SUV van maken

Range Rover Sport SV: de 7 punten die er een formidabele SUV van maken

Met de SV-badge weet je dat je uitzonderlijke prestaties mag verwachten...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 25.990
2021
7.100 km
€ 56.181
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km