Koopt China zich in bij Mercedes?

De Chinese groep Geely, eigenaar van onder meer Volvo en Lotus, aast op een aandeel in de Duitse Daimler-groep. Het moederbedrijf van Mercedes-Benz staat niet afkerig tegenover een deal.

  • Bervoets Wim
  • 06 februari 2018

Geely zou volgens sommige bronnen azen op meer dan 6,8 procent van de Duitse aandelen. Daardoor zouden de Chinezen Daimlers grootste aandeelhouder worden, nog meer dan de Alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi en de huidige grootste aandeelhouder, het Koeweitse staatsfonds.

In november zou Geely al eens gepeild hebben naar de aandelen. Beide partijen willen geen commentaar geven, al klinkt het bij Daimler dat “elke investeerder met interesse op de lange termijn welkom is”.

Elektrisch en zelfrijdend

Als de Chinese groep zich bij de Duitsers kan inkopen, krijgt het strategisch een stevigere voet tussen de deur in Europa. Daimler en Mercedes werken niet alleen aan technologie voor elektrische auto’s – iets waar de Chinese regering zwaar op inzet – maar ook voor zelfrijdende auto’s. In dat laatste domein zijn andere spelers als Apple en Google actief.

Geely telt op dit moment de Zweedse constructeur Volvo in zijn portefeuille, het Chinese merk Lynk & Co, London Taxi Company, de nieuwe constructeur Polestar, het Maleisische Proton en het Britse Lotus.

Meer lezen over:

Over de auteur: Bervoets Wim Wim Bervoets is redacteur bij Vroom sinds 2016. Hij interesseert zich voor alles van stadsauto’s tot sportwagens, en kijkt met een open blik naar de mobiliteit en brandstoffen van de toekomst.
Toch droomt hij nog altijd van een Lotus Elise...

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Range Rover Electric speelt op ijs

Range Rover Electric speelt op ijs

Land Rover laat de eerste beelden zien van zijn toekomstige Range Rover Electric zonder camouflage, en vertelt ons meer over zijn innovatieve tractiecontrole.

Opel Grandland 2024: elektrische SUV vol licht en energie

Opel Grandland 2024: elektrische SUV vol licht en energie

Opel heeft zijn grootste SUV Grandland vernieuwd voor 2024. Deze tweede generatie zit vol nieuwigheden voor het Duitse merk op vlak van licht, maar ook op vlak van elektrische technologie met een actieradius van 700 km.

Porsche Cayenne GTS 2024: grote troostprijs!

Porsche Cayenne GTS 2024: grote troostprijs!

De onlangs gemoderniseerde Cayenne krijgt opnieuw een GTS-versie. Die biedt een beetje 'Turbo GT'-smaak aan Europese klanten die het zonder deze topversie moeten stellen...

Aston Martin DBX: nieuw interieur en nu altijd 707 pk

Aston Martin DBX: nieuw interieur en nu altijd 707 pk

De Aston Martin DBX is voortaan enkel nog maar leverbaar als 707 en krijgt een nieuw dashboard, met een hoogdnodige update op technologisch vlak.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km