Lamborghini stopt (definitief) met de productie van de Aventador

Het zou eigenlijk eerder stoppen, maar de productie werd verlengd omdat een aantal exemplaren van het model verloren gingen toen een autotransportschip eerder dit jaar zonk.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 27 september 2022
  • Divers

Het einde van een tijdperk, zo noemt Lamborghini de laatste Aventador die van de productieband rolt in Sant-Agatha Bolognese. Hoewel de opvolger van Lamborghini’s grote sportwagen ook een V12 onder de kap krijgt, is dit de laatste ‘pure’ uitvoering zonder elektrificatie.

Succesmodel

De Aventador werd voor het eerste getoond op het Salon van Genève in 2011 als opvolger van de Murciélago, en dat in zijn LP 700-4 uitvoering, verkort Italiaans voor de lay-out van het model: met een motor die achteraan in de lengterichting ingebouwd is en zijn 700 pk naar de vier wielen stuurt. Het blok in kwestie was een volledig nieuwe, door het merk zelf ontwikkelde 6,5 liter grote V12 met een hoek van 60° tussen de twee cilinderbanken. Met een 0 naar 100-tijd van 2,9 seconden en een top van 350 km/u was hij toen al verbluffend snel.

Lamborghini-CEO Stefan Winkelmann noemde de Aventador bij zijn lancering “een sprong van twee generaties op het vlak van design en technologie, met een uitzonderlijk pakket van innovatieve technologieën en prestaties die simpelweg overweldigend zijn.” En de klanten gaven hem gelijk, want het merk wist er gedurende 11 jaar maar liefst 11.465 aan de man te brengen, meer dan de som van alle V12-modellen die Lamborghini in het verleden bouwde.

Verschillende gedaantes

Die 11.465 exemplaren zijn verdeeld over verschillende uitvoeringen, van de oorspronkelijke LP 700-4 tot de 780 pk sterke Aventador LP 780-4 Ultimae, waarvan het laatste babyblauwe exemplaar naar een Zwitserse klant gaat. Van die Ultimae gingen er 15 verloren toen eerder dit jaar de ‘Felicity Ace’ zonk terwijl het schip op weg was naar de Verenigde Staten. Lamborghini besloot toen om de productie nog even te verlengen en de eigenaars toch nog hun exemplaar te gunnen.


Maar er waren ook heel wat speciale versies, afgeleiden en ‘few-offs’, uitvoeringen waarvan er maar enkele exemplaren gebouwd werden: de Centenario, de Siàn, de Countach LPI 800-4, de Veneno, … te veel om op te noemen, maar allemaal gebruikten ze de Aventador als basis. Bovendien maakte 85% van de klanten gebruik van de ‘Ad Personam’ personaliseringsservice van het merk, waardoor de kans klein is dat je je Aventador ooit naast een identiek exemplaar parkeert. Benieuwd of de opvolger van de Aventador het even goed zal doen.

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Lamborghini? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Lamborghini-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: Lamborghini.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Opel Grandland 2024: elektrische SUV vol licht en energie

Opel Grandland 2024: elektrische SUV vol licht en energie

Opel heeft zijn grootste SUV Grandland vernieuwd voor 2024. Deze tweede generatie zit vol nieuwigheden voor het Duitse merk op vlak van licht, maar ook op vlak van elektrische technologie met een actieradius van 700 km.

Aston Martin DBX: nieuw interieur en nu altijd 707 pk

Aston Martin DBX: nieuw interieur en nu altijd 707 pk

De Aston Martin DBX is voortaan enkel nog maar leverbaar als 707 en krijgt een nieuw dashboard, met een hoogdnodige update op technologisch vlak.

Porsche Cayenne GTS 2024: grote troostprijs!

Porsche Cayenne GTS 2024: grote troostprijs!

De onlangs gemoderniseerde Cayenne krijgt opnieuw een GTS-versie. Die biedt een beetje 'Turbo GT'-smaak aan Europese klanten die het zonder deze topversie moeten stellen...

Range Rover Electric speelt op ijs

Range Rover Electric speelt op ijs

Land Rover laat de eerste beelden zien van zijn toekomstige Range Rover Electric zonder camouflage, en vertelt ons meer over zijn innovatieve tractiecontrole.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km