Legende uit het verleden: Ferrari 250 GT Lusso, de erfgenaam

De 250-lijn bij Ferrari is waarschijnlijk de belangrijkste uit de geschiedenis van het merk. Naast de nodige adelbrieven bezorgde ze Ferrari ook financiële stabiliteit. De laatste in lijn is ook een van de meest gegeerde: de Lusso.

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 17 april 2018

In de jaren 60 vielen radicale en oncomfortabele sportwagens niet meer helemaal in de smaak. Rijke klanten wilden luxueuze en smaakvolle GT’s. Ferrari luisterde naar zijn klanten, en stelde de ultieme GT samen uit de beste ingrediënten van zijn 250-reeks. Kers op de taart was de afwerking: Lusso betekent niet voor niets “luxe”.

Uit de mode?

Op het salon van Parijs in 1962 stond de nieuwe GT op de Ferrari-stand. Het ontwerp kwam van Pininfarina, de assemblage gebeurde door Scaglietti. De Lusso was nog maar een prototype, maar op enkele details na identiek aan het productiemodel. Bovendien begon de commercialisering net na het salon. In tegenstelling tot de meeste 250-straatversies nam de Lusso het korte chassis van de competitie-Ferrari’s over (250 SWB, GTO). Dat maakte hem dynamischer en snediger. Onder de motorkap huisde de klassieke, 3 liter grote Colombo-V12, die in dit geval 250 pk produceerde bij 7.000 tpm.

351 exemplaren

Het lichte model, korte chassis en de krachtige motor maakte er een van de snelste auto’s uit zijn tijd van. Maar technologisch kon hij zijn leeftijd niet verbergen: tijdens de anderhalf jaar durende productie werden er maar 351 exemplaren gebouwd, en in 1964 werd hij vervangen door de 275 GTB. Die was technisch meer geëvolueerd, met 300 pk, vier onafhankelijke wielen (de Lusso had een starre achteras) en een vijfversnellingsbak (op de achteras bovendien), tegenover vier verzetten in zijn voorganger.

Vandaag

Deze 250 Lusso wordt door velen beschouwd als een meesterwerk van Pininfarina, en is dus een van de meest gegeerde auto’s ter wereld. De tijdloze elegantie, de combinatie met de Colombo-V12 en het geweldige interieur: die cocktail is onweerstaanbaar. Zelfs Steve McQueen had er een. Het prijskaartje is dan ook navenant: tussen 1,5 en 2 miljoen euro. Een astronomisch bedrag, dat gek genoeg nog meevalt als je weet dat de 250 SWB California en SWB daar nog een nulletje extra achter zetten…

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Win een exclusieve, onvergetelijke off-road dag!

Win een exclusieve, onvergetelijke off-road dag!

Wij nodigen je graag uit voor een unieke, avontuurlijke dag met de nieuwe Ford Ranger en Ford Bronco!

De nieuwe Rolls-Royce Cullinan Blue Shadow put inspiratie uit… de ruimte!

De nieuwe Rolls-Royce Cullinan Blue Shadow put inspiratie uit… de ruimte!

Slechts 62 exemplaren zullen geassembleerd worden.

Scoop: de Skoda Superb betrapt in Oostenrijk

Scoop: de Skoda Superb betrapt in Oostenrijk

Terwijl onze spionnen de berline ‘in zijn eentje’ konden fotograferen in de Oostenrijkse Alpen, was de Combi breakuitvoering er niet alleen...

Lexus LBX: hybride compacte premium-SUV

Lexus LBX: hybride compacte premium-SUV

Ondanks zijn compacte afmetingen, met een lengte van 4,2 meter, belooft Lexus dat je ook bij zijn nieuwe instap-SUV alle raffinement mag verwachten dat eigen is aan het merk.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 25.990
2021
7.100 km
€ 56.181
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km